Misterioso

Misterioso https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24109/bmid_misterioso-sVX-24109.jpg 3 73 17

Detektivní thriller o stockholmských vyšetřovatelích Kerstin Holmové a Paulu Hjelmovi. Vyšetřují vraždu tří obchodníků, kteří byli po pečlivém rituálu popraveni dvěma výstřely do hlavy z bezprostřední blízkosti. První stopa, která detektivy přivede mezi příslušníky tajné lóže, se ukáže jako slepá. Jediným záchytným bodem je jazzový song Misterioso. Arne Dahl je pseudonym švédského romanopisce Jana Arnalda (1963). Pracuje jako literární a divadelní kritik, spolupracuje se Švédskou akademií. Autor mezinárodně oceňovaných detektivních příběhů s detektivem Paulem Hjelmem (zatím celkem 10 románů). Jeho thrillery vycházejí v desítce jazyků. (zdroj: pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Misterioso , 1999


více info...

Přidat komentář

Terkishead
19.01.2024 1 z 5

Jestli tohle byla jednička, tak dvojku už rozhodně číst nebudu. Vlastně se divím, že jsem dočetla tuhle. Kdyby to stálo za to, dlouze bych mohla vyčíslit, co na tom bylo špatně. Ale je to "jen" detektivka a od té se asi mnoho nečeká. I když i detektivka se dá napsat dobře.

moudivlacek
04.11.2022 3 z 5

První setkání s autorem. Je pravda, že jsem se dlouho nemohla začíst, také mnohé může odradit obrovská spousta jmen, která jsou velmi podobná. Přesto tuto knihu nemohu jen pohanět. I když to tak ze začátku nevypadá, má to slušný základ, je založena experimentální speciální jednotka při Státní policii, která se má pokusit vyřešit vraždy bohatých a vlivných švédských podnikatelů. Hodně dlouho trvá, než to začne mít hlavu a patu, a i když ani poté děj nenabere nějaké závratné výše, jedná se o klasické "skládání střípků pravdy". Různí policisté s různými přístupy a chováním se musejí naučit spolupracovat. Vrah zůstane pro mne podivínem, i když trochu ho snad chápu.
Zkusím dát autorovi další šanci.


jprst
11.06.2020 2 z 5

Pro mě dosud neznámý švédský autor a hned kniha, která mě nijak nezaujala. Lehce podprůměrná detektivka, chvílemi až nudná, i když závěr to přece jen trochu vylepšil. Prostě přečíst se to dá, ale na víc jak dvě hvězdy to nemá.

Simstr
20.05.2020 3 z 5

Průměrné, něco tomu prostě chybělo. Děj byl nějak neucelený, přišlo mi, že jsou tam strašně velké skoky mezi vyšetřováním... nevím. Dám šanci druhému dílu a uvidím :-)

Oksalakka
20.07.2019 3 z 5

Nebylo to úplně marné, je vidět, že autor se teprve zastřeluje. Dejte mu ještě šanci, další díly jsou lepší. A pusťte si k tomu toho Theloniouse Monka, dochutí to atmosféru ;)

Miluska2810
29.05.2019 2 z 5

Pomoc, toto bolo co!!! Zle a este raz zle. Napad velmi dobry, skutocne az na konci knihy som si uvedomila ake dobre to MOHLO byt ale nebolo. Trapila som sa s touto knihou velmi dlho.

SilvieSisinka
14.05.2019 3 z 5

Zmatek zmatek a zase zmatek. Mnoho jmen v knize. Pro mě průměr. Severskou krimi jsem četla lepší.

Kalina
10.10.2018 3 z 5

Příběh byl vymyšlený pěkný, ale místy poněkud zdlouhavý a trochu více napětí by mu jistě neuškodilo.

CharlesWard
19.09.2018 2 z 5

Nachlup stejný problém jako u předešlých 2 knih. Dahl má zajímavé nápady, ale neumí je uspokojivě rozvést do slov.

Atak
09.09.2018 4 z 5

Tak tento kousek je povedenější než co jsem četl od tohoto autora posledně, možná to bylo tím, že některé postavy jsem již znal, ale určitě se mi četla lépe.

Arsi007
05.12.2017 3 z 5

Po precteni Sedm minus jedna jsem chtela ihned sahnout po dalsi autorovo knize. Do oka mi padlo prave Misterioso. Mezi temito dvema knihami je propastny rozdil a primo ukazkovy vyvoj autora k lepsimu. Misterioso je hodne prekombinovane, misty az zmatecne a ani hlavni hrdina neni vykreslen prilis sympaticky. Sedm minus jedna je uplne jina liga.

Alma-Nacida
06.09.2017 3 z 5

Celkem zajímavá detektivka, místy už poněkud překombinovaná, ale jako oddechovka dobré. A taky hodnotím vhled do funkčnosti a nefunkčnosti kapitalistické společnosti:
"...V každém případě vládne naprostý nedostatek něčeho, co bychom mohli nazvat soucitem, nejzřejmější součástí demokracie. Vždycky jde o to nahrabat si co nejvíc na úkor druhých. Bez ohled na to, jestli je stát absolutní, nebo neexistuje."

cie
08.07.2016 1 z 5

Moc postav, moc jmen, nic moc napětí, nic moc zápletka, ucházející sex.

ondatra28
25.02.2016 2 z 5

Přiznám se, že jsem se úplně ztrácela, což u mě není typické. Největším problémem jsou asi ta severská jména, jejich strašná spousta a pletou se......takže za mě nic moc, přečetla jsem mnohem lepší severské detektivky. Akorát musím pochválit autora za to, jak hodně upřimně popisuje erotické scény.

konicekbily
17.09.2015 2 z 5

Určitě jsem již četl lepší severské krimi.

Evik30
09.09.2014 3 z 5

Jedna z lepších severských detektivek. Docela čtivá s překvapivým rozuzlením. Pár míst je lepší přeskočit, ale jinak to stojí za to.
Začátek nic moc, ale polovina knížky je hodně zajímavá.

evelinaevelina
13.03.2013 4 z 5

V současné záplavě severských krimi Misterioso patří k tomu lepšímu, co jsem četla. Originální příběh, napětí se stupňuje, řešení není nijak přitažené za vlasy, byť případ vyšetřuje skupina detektivů státní policie. Jsou tam pravda slabší chvilky s ruskou mafií, průběžně také autor prostřednictvím postav ukazuje svůj názor na švédskou ekonomiku, ale jinak je to ucelený příběh se solidní zápletkou a jejím reálným vyústěním.