Misery

Misery https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321292/bmid_misery-S5C-321292.jpg 5 3022 440

Paul Sheldon je spisovatel, který se proslavil romantickými romány s ústřední hrdinkou Misery. Jednoho zimního dne se mu cestou k vydavateli s dokončeným rukopisem posledního románu o Misery přihodí autonehoda. Naštěstí ho zachrání bývalá zdravotní sestra, a jak se později ukáže, zároveň jeho fanynka číslo jedna, která se o něj začne starat. Pomatená fanynka ho ovšem nakonec nechce nechat jít. Musí zničit rukopis Misery, s kterým není Anne spokojená, a napsat nový. A to je teprve začátek...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Misery , 1987


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Ještě nikdy jsem nečetl od Kinga špatnou ani průměrnou knihu. Vždy byla dobrá, nebo skvělá. Misery se řadí jednoznačně mezi ty skvělé.
Naprosto úchvatný komorní thriller, který se odehrává prakticky v jediné místnosti. Popisy psychických pochodů vězněného spisovatele jsou prostě lahůdka. A ve chvíli, kdy si čtenář myslí, že peklo ústává a vše se začíná obracet k lepšímu, tak ho Annie zase pěkně usadí. Mimochodem Annie se zařadila k mým oblíbeným záporákům. V téhle kategorii mám pro šílence trochu slabost.
Jediné, co bych na románu asi změnil, kdybych mohl jsou úryvky z psané knihy. Nebylo jich moc, přesto šlo o pasáže, které mě příliš nebavily a vytrhávaly mě z příběhu.
Dávám plné hodnocení knize, která se u mě zařadila mezi oblíbené Kingovky. Vzhledem k diskomfortu, který mi při čtení způsobovala se nebojím Misery řadit až do hororového žánru. King nám v této knize opět dokazuje své mistrovství jak v thrilleru, tak hororu.

Mili91
24.02.2024 4 z 5

King ve své nejryzejší podobě. Nelítostný, cynický a neskutečně brutální. Ano, kniha je o dost brutálnější než známý film. Nepříjemný pocit uvěznění na opuštěném místě kdesi v horách šílenou zdravotnicí je téměř hmatatelný a nedá vám vydechout až do samého konce. Potěší i pomrknutí na fanoušky jiného Kingova díla a to Osvícení. :) Celou dobu jsem měl pocit, že Stephen do příběhu zapracoval i své zkušenosti s léčbou po nehodě, ze které se dostával. Jakoby do Paula vložil i trochu ze sebe samého. Jen si nemyslím, že se o něj během rekonvalescence starala šílená ošetřovatelka, jako byla Annie. Škoda jen, že český překlad trpěl spostou překlepů. Jinak super. :)


slord
11.01.2024 5 z 5

King ma zase nesklamal, aj keď som videl najprv film (tiež je skvelý) a nečakal som, že by ma tu mohlo niečo prekvapiť alebo šokovať, tak sa napriek tomu stalo. Kostra príbehu je rovnaká, ale tá cesta k tomu koncu je oveľa brutálnejšia, tŕnistejšia a pobyt Paula Sheldona s jeho najväčšou obdivovateľkou by ste si nechceli vyskúšať dvojnásobne (to kladivo mi teraz príde ako prechádzka ružovou záhradou, mrk mrk). Napätie sa dalo celý čas krájať, nevyspytateľná Annie Wilkes mohla kedykoľvek zase dostať svoju chvíľku, takže strach o nášho spisovateľa bol všadeprítomný. Som rád, že sme sa o Annie dozvedeli toho viac a dostali sme sa jej pod kožu ešte hlbšie, tá postava tu na mňa dýcha ešte hmatateľnejšie než som mal možnosť vidieť v adaptácii. Kniha skvelo gradovala, a po tom čase, ktorý musel Paulovi prísť ako veky, bol ten koniec skvelou satisfakciou a skvelou bodkou za touto skvelou knihou. (Keby som mal vypichnúť nejaké negatívum, tak by som dal menej toho románu o Misery, ale to je drobnosť.)

Timkim
11.01.2024 5 z 5

Opět jedna z Kingových profláklých klasik.
Bylo výborné sledovat pomalou gradaci děje s minimem postav na minimu prostoru. Ta ženská byla vážně magor, jenže nejhorší je, že tací se mezi námi opravdu pohybují a mnohdy je spouštěčem naprostá banalita.
Pěkný poslech, ale na Osvícení, Pod kupolí a Carrie to nemá. 90%

marketa7
25.12.2023 5 z 5

Před asi 100lety jsem viděla filmové zpracování, zásluhou Výzvy jsem si dostala i k jeho literární předloze. A vždy King v čisté formě, spokojenost.

whale77
19.12.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako (předpokládám) neprofesionálně načtenou audio verzi, navíc ve slovenštině a navzdory obému jsem si četbu ušima užila stejně jako dříve (několikrát!) zhlédnutý film. Obohatila mě nejen o některá slovenská slovíčka, ale i o několik scén, které se do filmu nedostaly. Osobně mám radši tyhle Kingovy horory, bez nadpřirozených postav a jevů, takové „ze života“, které svou vyšší pravděpodobností, že by se mohly udát, děsí víc než Pennywise. Poslechla jsem si ráda, stojí za přečtení, ale když se budu k Misery vracet, tak příště zase určitě k té filmové.

Artim
20.11.2023 5 z 5

Mé druhé dílo od Kinga, první byla bezkonkurenční Zelená míle.
Poutavá kniha, perfektně seskládaná s pořádnou dávkou gradace.
Prostě King!

Vera Silent
12.11.2023 4 z 5

Jakože jo, je to dobrá kniha. Technicky je dokonale zvladnuta, má skvělý nápad a díky bohu dobrý konec, neboť někde v půlce už mi bylo jasné, že konec pro mě rozhodne, zda to mělo či nemělo cenu číst. Konec je napínavý, skvělý, přesně odměreny a další pozitivum je velice dobrý popis mentální poruchy. Bylo vidět, že se King informoval u skutečných doktorů - Annie nebyla jen sviňa, ona byla skutečně psychicky nemocná a to je mnohem těžší napsat.

Ale dost věcí mi také nesedlo: scenérie byla nepřekvapivě totálně nudná (tož holt jedna místnost), bylo víc nechutných scén než děsivých, vedlejší příběh Misery byl slatanina a ještě že toho nebylo víc - to by bylo na mašli, některé pasáže byly fakt nudné natahování.

Takže celkově mám z toho smíšený pocit. Nemůžu hodnotit špatně, protože to je jedna z těch dobrých knih, co King napsal a konec mě fakt konečně nechtěl pustit. Ale taková pecka jako např Osvícení to opravdu není.

pakoshka
11.11.2023 3 z 5

Já Kinga opravdu nemusím, ale stejně tak ani Austen, takže při letošní výzvě Kniha od Kinga nebo Austen jsem se hodně nasmála a vybrala to menší zlo. A z toho menšího zla jsem se pokusila vybrat dílo, kde je to zlo reálný, lidský, bez nějakých nadpřirozených pičičund a konečně, King mě bavil. Až teda na ty pasáže s královnou, to už se zas blížíme k fantasmagoriím. A na víkend si asi seženu film.

roubrt
30.10.2023 5 z 5

Misery byla moje prvni Kingova kniha a zaroven prvni knizka, pri ktere se mi zvedal zaludek. A v ten moment jsem se na nejaky cas stal Kingem posedly. Cetl jsem ji asi pred 25 lety a presto si dodnes pamatuji nektere pasaze celkem barvite.

KačuleJakVíno
23.10.2023 5 z 5

Tohle bylo famózní. Po dlouhé době (vlastně po letech) jsem se přistihla, jak do knihy zírám s otevřenou pusou, jak vykřikuji ono zmatené a vášnivé "Cóó-žéé?!" a jak se nemohu od stránek odlepit ani ve 3 odpoledne, ani ve 3 ráno. Kinga miluji opět o poznání víc, a stává se mým No.1 spisovatelem (bylo tomu někdy jinak?... občas, přiznávám :-) ).

zanekzoltecu
18.10.2023 5 z 5

Myslel sem, že film nemůže nic překonat. Hlavně jak ta labza přeflákla inkóstovi bác-hamrem tužky. Ale to sem se spletl. Krutopřísná bichla!

Allys
12.10.2023 4 z 5

Príbeh sa odohráva v podstate len v jednom dome a s dvomi postavami, stojí však za prečítanie.
Bolo desivé sledovať vývoj postáv a postupnú premenu Paula. King dokáže úžasne popísať myšlienkové pochody svojich hrdinov. Annie bola jedna z najdesivejších ženských postáv, o akých som kedy čítala. Doplnené časti diela z iného príbehu (Misery) boli zaujímavým ozvláštnením, i keď na môj vkus ich tam bolo niekedy moc veľa, resp to bolo zbytočne rozsiahle.
Videla som aj film a môžem povedať, že vo filme nebolo vnútorné prežívanie postáv zďaleka tak dobre vystihnuté, ako v knihe, hoci bol taktiež fajn.
Druhá polovica knihy, aj keď bola skvelá mi prišla už možno príliš zdĺhavá.

Jajinka713
08.10.2023 5 z 5

Příběh super, napínavý. První kniha od Stephena Kinga a i tak jsem si ji užila. Určitě doporučuji

jiri1678
07.10.2023 5 z 5

Paule Paule, že ty nerespektujes počasí, kdybys ho respektoval, nepotkal bys svoji fanynku číslo jedna. Doporučuji napřed knihu, pak film a popřípadě divadlo. Vše super. Misery prostě nesmí zemřít, jasný Paule:)

Alizon
05.10.2023 4 z 5

Povedena Kingovka, kdy clovek s hlavnim hrdinou vylozene trpi. Postava Annie byla skvele vykreslena a opravdu bych ted chtela videt i film. K dokonalosti k tomu ale podle me neco chybelo:
a) Ze zacatku mi chvili trvalo se zacist. Mozna to bylo i tim, ze kniha je dnes tak "proflaknuta" - ctenar vi o cem to bude (ma to hezky naservirovano i v anotaci) a tak se najake velke prekvapeni nekona. Kdybych nevedela do ceho jdu, asi by to byla vetsi bomba.
b) Ke konci mi to uz prislo trochu natahovane. Uz jsem vlastne netrpelive cekala az kniha skonci.
Prostredni cast se mi ale libila hodne a jak celkovou myslenkou tak zpracovanim se jedna o povedene dilo.

PaníLenka
08.09.2023 3 z 5

Je mi naprosto jasné, proč je King tak úspěšný - toto je moje druhá jeho přečtená kniha a od obou se nedalo odtrhnout. Bohužel já horory psychicky úplně nezvládám, tak jsem celou dobu sledovala, kolik stránek ještě budu muset trpět, ale opravdu se nedalo nedočíst. Takže - mise čtenářská výzva splněna, ale tento žánr přenechávám silnějším povahám.

Shashlick
24.08.2023 3 z 5

Můj první King. Čekal jsem asi něco více.

[SPOILER] První polovina knihy mě zaujala, i když se toho na první pohled moc nedělo. Druhá polovina už byla hodně natahovaná. Text měl asi navodit pocity beznaděje a šílenství, ale já už prostě jen čekal na konec.
Nemůžu říct, že by so do mě děj občas nezakousl a nevyvolal nepříjemn pocity, ale spíše to bylo představou bolesti fyzické než psychické.

Sice jsem si to neověřoval zpětně, ale myslím, že jsem narazil i na několik logických nesrovnalostí, které mě zarazily.

ivzu77
19.07.2023 4 z 5

Kvůli ČV 2023 jsem si nechala doporučit nějakou knihu od SK a los padl na Misery, jelikož jsem hned naplánovala, že si po přečtení pustím rovnou film, abych si vše ucelila. ALE nyní se bojím, zda na mne nebude film moc hororový :-) četlo se to skvěle, napětí bylo strhující a Anna psychopatka. Říkala jsem si, jestli mi nedávno někdo povídal, že Kepler, Nesbo a nebo Carter ve svých kriminálkách přitvrdili, tak asi nečetl Kinga....

Kluvo
03.07.2023 5 z 5

Moja prvá kniha od "amerického Kariku" a ďalšie už radšej asi nebudem ani čítať, aby som si nepokazil dojem.