Mise na planetě

Mise na planetě https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460880/bmid_mise-na-planete-QQN-460880.jpg 4 45 17

Mise na planetě série

1. díl >

Váleční hrdinové před důchodem nejsou obvykle odvoláváni a posíláni do dalekých končin galaxie kvůli rutinnímu vyšetřování. Proto když plukovník Carl Butler přijme žádost svého starého a vlivného přítele, ví, že jde o něco zásadního – něco, o čem neví zdaleka všechno. Syn nejvyššího radního se ztratil v akci na základně Kappa, vesmírné stanici obíhající válkou zdecimovanou planetu. Mladý poručík byl zraněn a evakuován – ale neexistuje žádný záznam, že by kdy dorazil do polní nemocnice. Plukovník Butler záhy zjistí, že základna Kappa je labyrintem slepých uliček a sabotáží: velitelka nemocnice něco tají, velitel zvláštních operací nikdy neodlétá z planety, svědci se ztrácí, radarová data mizí a na povrchu planety číhá mimozemský nepřítel. Butler nemá jinou možnost než sestoupit na povrch nepřátelského světa – někdo totiž válečnou zónu využívá jako zástěrku ke svým zločinům. Plukovník se jen musí vrátit zpět živý...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Planetside , 2018


více info...

Přidat komentář

soupik2012
21.04.2024 audiokniha 5 z 5

Po přečtení anotace k této knize, mě neodradilo ani poměrně nízké hodnocení, které tato kniha zatím má. A bylo to velice šťastné rozhodnutí. Na začátku jsem si myslela, že budu sledovat klasickou detektivku, pouze zasazenou do prostředí vojenské vesmírné armády. Ale s postupem času, se příběh stává klasickou military střílečkou, naštěstí se zajímavým a věrohodným dějem. Příběh nepostrádá správně gradované napětí, záhady a tajemství a docela šokující a rozhodně nečekaný závěr. Knize dávám poctivých 4,5. Audioknihu velice dobře načetl pan Libor Hruška. Ovšem těsně ke konci je jedna drobná technická vada, která můj celkový dojem lehce pokazila.

Bishamonten
09.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Priemerné, ako tuctová epizódka zo seriálu NCIS. Na každej strane je poznať, že autor je bývalý vojak, ale o futuristických technológiách veľký prehľad nemá. Respektíve ich náležite ignoruje, a tak nevyužíva potenciál, ktorý mu prostredie ponúka. Aj preto je Carl Butler, ako hlavný vyšetrovateľ, odkázaný na klasický "legwork", kde chodí z bodu A do B, z B do C a zase z C do A a ako jediný nástroj využíva svoju vysokú hodnosť plukovníka. Celkom ma dostalo, keď postava z doby, v ktorej ľudstvo kolonizuje cudzie svety a dokonca má prostriedky ich aj teraformovať, považuje genetické inžinierstvo za námet do brakových filmov. O bod lepšie hodnotenie dávam len za prekvapivý záver.


olga8832
17.01.2024

(SPOILER) Nehodnotím, protože mě dostal ten závěr... jinak za mne spíš průměrnější scifi

špulo
14.11.2023 4 z 5

Príjemné prekvapenie. Oddychové military scifíčko, ktoré záverom dodá aj niečo na zamyslenie. Nemal som žiadne očakávania, len chuť zmeniť žáner a bola to fajn voľba.
Príbeh postupne naberá rýchlosť, hlavný hrdina si získava čitateľove sympatie. Objaví sa pár šťastných náhod a vy ich s radosťou akceptujete. Pridá sa nejaká tá akcia, stupňuje sa hláškovanie a koniec vás trochu rozomelie na drobné. Presne na toľko, aby ste začali zháňať pokračovanie. Ja už som začal ;)).

Marketplace
05.07.2023 5 z 5

Příloha časopisu pevnost, která velmi mile překvapila. Z počátku detektivka se postupně stává akčňárnou. Tak nějak jsem vše odhadoval jinak. Konec byl zajímavý.

alzbeta4340
15.06.2023 5 z 5

Mise na planetě naprosto splnila mé očekávání. Slušná vesmírná detektivka s několika bojovými scénami. Zbraním jsem moc nerozuměla, ale pátrání mě rozhodně zaujalo. Válečný veterán, plukovník Carl Butler, který měl rozkaz najít ztraceného vojáka, a našel přitom ještě spoustu jiného, rozhodně nebyl žádná padavka.
Těším se na další díl.

Dworkin
25.04.2023 4 z 5

Opravdu zajímavé sci-fi vyprávění, které se mi četlo velmi dobře a lehce.
Hlavní hrdina, plukovník Butler, je sice voják z povolání a alkoholik, ale i tak si brzy získal mé sympatie. Jeho vystupování v roli "detektiva" mi připomnělo televizní seriál JAG, ale tohle bylo mnohem zábavnější vyšetřování.

Reithe
01.02.2023 5 z 5

Prvotina každého autora může být totální propadák, anebo absolutní pecka. Případně něco mezi tím. A pokud se pustí do military sci-fi, může si šeredně naběhnout. V tomto případě ale autor velmi dobře, dokonce z vlastní zkušenosti, ví, o čem píše.

Příběh se rozbíhá pomalu, ale nikoli nezajímavě, a postupně graduje až k závěrečnému finále. Nejvíc (vojenské) akce se odehrává v poslední třetině knihy a právě tady vynikají autorovy znalosti bojových postupů. Znalost vojenského prostředí a jeho hierarchie je ovšem patrná v celé knize, což přispívá k uvěřitelnosti děje. Aby bylo jasno, tohle vlastně není typická military sci-fi, je to spíš detektivka z vojenského prostředí. Bojové akce ale mají nezastupitelné místo a posouvají děj vpřed. Na tom, že se kniha dobře čte, má zásluhu i suchý humor hlavního hrdiny a jeho vtipné glosování různých situací. Je to prostě přímej chlapík, který se s ničím a nikým nes..e. Dá se tedy mluvit o absolutní pecce? Asi ne, ale má k tomu dost blízko.

Další dvě pokračování příběhu plukovníka Butlera v Misi ve vesmíru a Misi v kolonii (předpokládám, že tak bude pojmenován třetí díl Colonyside, až bude přeložen do češtiny) si s chutí přečtu, protože v Misi na planetě jsou další osudy hlavního hrdiny neukončené.

Tenebris_Draco
16.01.2023 5 z 5

Upřímně z knihy jsem měla kvůli hodnocení kapku obavy. Ovšem hned jsem si ji zamilovala. Hlavně kvůli humoru a charakteru hlavní postavy. Bože, jak moc mi ten humor sedl.
Jinak kniha se mi po obsahové stránce líbila.
Je škoda, že nemá víc čtenařů a lepší hodnocení.
Těším se na další díl.

mallamut
17.12.2022 5 z 5

Další zábavné čtení z Pevnosti. Rozhodně zajimavé podání o teoretickém chování lidí ve Vesmíru.

NemmamSlov
19.03.2022 4 z 5

"I kdybych nenašel někoho, s kým bych si popovídal, mohl jsem si aspoň zaplnit žaludek. Ukázal jsem na jeden ze dvou možných předkrmů, na ten, který tolik nevypadal jako šedý kus připáleného exkrementu."

Carl Butler má neľahkú úlohu a to nájsť nezvestného vojaka, ktorý je synom vysoko postaveného radného. Butler musí odcestovať na neznámu planétu, ktorá je obývaná mimozemským životom, ktorý sa rýchlo učí a pozemské technológie sú používané proti ich tvorcom.

Je to celkom chytlavé čítanie, nie je tam veľa vojenskej terminológie, aj keď autor osobne slúžil ako vojak. Trošku sa to môže zo začiatku zdať nudné, no treba to pretrpieť, záver určite stojí za to. Dúfam, že sa do češtiny preložia aj ďaľšie časti.

JohnRPayne
20.02.2022 4 z 5

„Na hry jsem neměl náladu, ale lidi jako Patel jsem znal. Chtěl ode mě odpověď, aby mohl řídit směr rozhovoru. To se ale nestane. Mluvím plynně kreténsky, včetně všech dialektů.”

Vyšetřování plukovníka Butlera je bezesporu zajímavé. Ke konci si však nad politickými úskoky a všemožným krytím budete muset spoustu intrik, které nikdy nevyplavaly na povrch, domýšlet.
Vše je sice vyřešeno, zabito či zničeno, ale příběh zanechává pachuť, jakoby „detektiv” Butler vše zpackal a tak sáhl po tom nejhorším (ale nutném) řešení.
Ono se asi není čemu divit, když byl do pozice vyšetřovatele dosazen účelně.

Je to čtivé a celkem i zábavné. Butler a Mac si k Vám rychle najdou cestu. Takové správné sci-fi „béčko“. Dal bych 3,7 - zaokrouhleno 4 :)

biki
07.12.2021 4 z 5

Velmi dobrá sci-fi detektivka z vojenského prostředí, která si rozhodně nezaslouží tak nízké celkové hodnocení. Stavba příběhu a dokonce i hlavní hrdina mi tak trochu připomínají knihy s Vinem Cooperem, včetně kladného vztahu hrdiny k alkoholu. Zpočátku se v podstatě jedná o klasické detektivní pátrání, které ve vojenském prostředí typicky naráží na četné, nejen byrokratické, obstrukce. V druhé části knihy, v níž se značná část odehrává na povrchu planety, se děj stává podstatně akčnějším. A právě zde Butler naráží na jistá špinavá tajemství, která se určité kruhy snaží utajit doslova za každou cenu. Zcela nečekaným vedlejším produktem Butlerova pátrání je však šokující zjištění, které jej v závěru přinutí vzít na sebe zodpovědnost za sice drastické, ale nevyhnutelné řešení. Z průběhu celého děje, letmých náhledů do Butlerovy minulosti, či jeho komunikace s přítelem a zároveň nadřízeným podle mého názoru v podstatě vyplynulo, že byl jedním z mála osob, které mohly a byly ochotny tuto zodpovědnost na sebe vzít.

ThomasRuhe
19.09.2021 3 z 5

Měl jsem o knize trochu pochyby, ale nakonec se četla dobře a celkem mě bavila. Velmi dobře napsané jsou první dvě třetiny, kdy plukovník Butler vyšetřuje zmizení jednoho vojáka, tohle pátrání bylo zdařilé. V závěru pak dojde i na boj a odhalení spiknutí ve válce s mimozemšťany na jejich planetě. Tahle část byla také slušná a i zakončení příběhu beru jako nutné řešení.
Solidní sci-fi tak za 3 hvězdy.

Stauff
22.07.2021 5 z 5

Military sci-fi, sice trochu netradiční (téměř se tam nebojuje), ale výživná. Předpokládám, že takhle nějak armáda funguje i dnes, nejen ve sci-fi z budoucnosti. Prsení se, kdo má větší hodnost, kdo vyšší funkci, kdo s tou nižší hodností doběhne toho s vyšší atd... Nikdo neřekne to co skutečně ví, všichni se manipulují navzájem a odpověď "Ano pane" nemusí vždy znamenat to samé. A přitom by všem mělo jít o stejný cíl. Ono asi i jde, ale každý má ještě své mikrozájmy, takže nakonec to musí rozetnout důstojník zvenčí, který nemá na nikoho vazby, nemá své osobní zájmy a vidí jen ten jeden cíl. Skvělá knížka, která mě bavila od první, do poslední stránky.

Racek213
10.06.2021 3 z 5

Čte se to dobře, autor dokáže zaujmout a vojna může začít. No jo, já vím, klišé, jako u mnoha takových příběhů, to jo, ale byl jsem spokojen. A to člověk u takových knih čeká, ne?

kokrokr
25.04.2021 3 z 5

Zcela průměrný dobrodružný příběh o vyšetřování na orbitální vojenské základně a na cizí planetě. Plukovník Butler učiní závažné rozhodnutí za které bude pravděpodobně odsouzen, ale také tím zachrání lidstvo před jiným nebezpečným inteligentním druhem.

Štítky knihy

mimozemské civilizace sci-fi lety do vesmíru

Autorovy další knížky

2021  76%Mise na planetě
2022  82%Mise ve vesmíru

Kniha Mise na planetě je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených3x
Knihotéce85x
Chystám se číst28x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x