Mise Haiti: Pět měsíců s Lékaři bez hranic

Mise Haiti: Pět měsíců s Lékaři bez hranic https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360945/bmid_mise-haiti-12y-360945.jpg 5 254 51

Pět měsíců českého chirurga s Lékaři bez hranic. V lednu 2010 zasáhlo Haiti ničivé zemětřesení, které připravilo o život statisíce lidí a postihlo celkově miliony obyvatel této nádherné karibské země. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic zasahovala na místě již od prvních hodin a během pěti měsíců po katastrofě ošetřila téměř 200 tisíc pacientů a provedla více než 11 tisíc operací. Při vší úctě k této organizaci a vážnosti situace není tento příběh výčtem suchých a většinou tragických faktů. Není ani oficiálním stanoviskem Lékařů bez hranic. Je to osobní příběh českého chirurga, který se k Lékařům bez hranic připojil a prožil s nimi své první měsíce spolupráce na Haiti v roce 2010 a 2012. Formou původně blogových příspěvků, které vznikaly bezprostředně každý den přímo na misi, reportážním způsobem s prvky černého humoru, naturalismu, nadsázky a také určité míry vulgarity autor popisuje svá pracovní i volnočasová pozorování. Vzhledem k velkému zájmu nyní kniha vychází ve čtvrtém a přepracovaném vydání.... celý text

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
22.02.2024 3 z 5

Velmi zajímavá kniha o tom, jak strašně dobře se tu máme. Protože na Haiti je to úplně jiný svět....

První polovina vyprávějící o první misi, se mi četla hůře. Nejsem lékař a na mě tam bylo hodně odborných termínů. Ale chápu to, šlo především o zápis pro "zapisovatele". Druhá část už byla skvělá.
Pan doktor, stejně jako všichni v organizaci Lékaři bez hranic, jsou pro mě hrdinové.

Noisette73
Noisette73
22.10.2023

Nehodnotím, zaprvé to nejde protože tohle je život a za druhé kniha ke mě přišla ve špatnou chvíli, kdy řeším vleklé zdravotní potíže a doufám, že i tak bude vše v pořádku, ale bojím se neboť to přišlo v nejméně vhodnou chvíli, snažím se, ale být pozitivní. :D Ale číst o utrpení druhých a doktorech se mi teď nechtělo. Ale obdivuji pana doktora a určitě se ke knížce vrátím v lepší dobu.


brabofka
brabofka
13.01.2023 5 z 5

Haiti voe. Tak to prostě chodí. Obdivuji toho člověka. Začala jsem již zprávou z Jemenu. V porovnání s tou knihou je znát že měl už něco napsáno a tímto Haiti, že začínal. Nicméně to vůbec není na škodu. Zde si ještě mohl dovolit psát více v detailu a také na fotkách je to vidět. Za mě 5*. Banik pi*o, Banik pi*o všem. Hough.

lucka1998
lucka1998
15.04.2022 5 z 5

Když se lékař rozhodne, že potřebuje zažít něco jiného a jede s MSF na misi na Haiti. Popis situací a zranění doložené mnoha fotkami je až neuvěřitelné. Jak několikrát píše autor "Jak lidi tyto zranění vůbec můžou přežít, případě se tak rychle zotavovat...?"

kyticka152
kyticka152
07.02.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. První jsem si musela zvyknout na styl psaní spisovatele, ale potom jsem si stránky jenom užívala. Spisovatel nám nenásilnou a uvolněnou formou ukazuje odbornou pomoc na Haiti. Jeho sarkastické, ale trefné poznámky dodávají šťávu a tvář samotné knize. DOPORUČUJI k přečtení!!!

Aivlis
Aivlis
21.12.2021 5 z 5

Autentické čítanie - dané asi tým, že to píše človek, ktorý všetko zažil na vlastnej koži. Pútavé, zaujímavé. Až sa nechce veriť, v akých podmienkach možu ľudia žiť a na rozdiel od nás, ktorí žijeme v blahobyte, sú šťastnejší a usmiati.

Aati
Aati
13.09.2021 5 z 5

Doktora Tomáše Šebka sleduju na sociálních sítích už "nějaký ten rok". Takže už byl nejvyšší čas se pustit i do nějaké jeho knížky. Jako první na mě v regálu knihkupectví vykoukla jeho prvotina.
Kniha mi dala všechno, co jsem od ní očekávala. Zejména zajímavou sondu do naprosto odlišného konce světa; do národa, který bojuje s nepřízní osudu po svém; ale také do organizace Lékařů bez hranic. Všechno doplněno o řadu fotografií, které dokreslují, jaký je vlastně na Haiti život. Tady tato už tak pořádně nabitá směs zážitků a dojmů je pěkně podtržena autorovým smyslem pro humor, i když někdy poněkud peprným. Ono to tam ale sedí (slovy autora) "jako prdel na hrnec".
Knížku doporučuju. Díky stylu autora je to oddechové čtení, které však s sebou nese řadu zajímavostí a poučení. To nejdůležitější: važme si více toho, že žijeme tam, kde žijeme.

petbrab
petbrab
13.08.2021 4 z 5

Moje první kniha od autora.
Syrový popis lékařské mise a jeho každodenní práce, kde musí často improvizovat.
Mám obdiv ke všem humanitárním organizacím, které pomáhají v zaostalejších částech světa.
Původně to byl deníkový zápis, kterým autor patrně pouštěl ventil. Proto patrně i ta občasná vulgarita.
Jako plus vítám skvělý formát knihy, množství fotek i přiznání, že nejde jen o humanitární smýšlení ale i o zkušenost, adrenalin, endorfiny a návykovost.
Jako mínus mi vadilo, že autor častokrát předhazuje, že není chytrý, má jednu mozkovou buňku apod. Jistě si to o sobě nemyslí a hází tím jen čtenáři udičku.

Vydra57
Vydra57
01.08.2021 5 z 5

Pro insidera nefalšované dobrodružství, syrová chirurgická medicina plná odvahy, invence , zručnosti a nasazení celého doktora. To už se dnes v Evropě nevidí a nedá zažít.
Podáno živočišnou formou , která nenudí a nadchne.

Miškus
Miškus
07.07.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je smutné, že v jiných zemích není tak vyspělá zdravotnická péče jako u nás. Knihu doporučuji.

Kučí84
Kučí84
03.06.2021 5 z 5

Pro me jiz 3.kniha od T.Šebka a opet vyborne pocteni. Nejvic me na tom bavi ten kontrast nekdy neuveritelnych a straslivych nehod,ktere Tomas proklada svymi postrehy o zvyklostech mistnich a nevsednich zazitcich i mimo operacni saly..

Jarka_rybář
Jarka_rybář
17.03.2021 5 z 5

Velmi pěkná kniha. Četla jsem ji až po Misi Afganistán a Nebi nad Jemenem, takže jsem si chvíli zvykala, že tady to není o válce, ale o jiné katastrofě. Bylo to jiné, ale hezké, došlo trochu i na život lidí z Haiti.

Vera1718
Vera1718
27.10.2020 3 z 5

Kniha se četla celkem dobře a bylo rozhodně zajímavé dozvědět se něco o podmínkách na Haiti i o organizaci Lékaři bez hranic.
Je ale pravda, že mi chvílemi docela trvalo se zorientovat v těch latinských názvech a asi tak v půlce knížky jsem se začala trochu bát, že to bude pořád jen o zlomeninách a zraněních. Naštěstí nebylo :). Určitě cením, že se autor dokázal rozepsat i o svých pocitech během mise. Jen jsem čekala, že v knížce bude trochu víc zmíněné to tragické zemětřesení.

Kopretina_aku
Kopretina_aku
03.07.2020 5 z 5

Je to sice první kniha, ale čtu jí téměř jako poslední. Oceňuji více fotografií, než je v následujících knihách. A vulgarismy mi vůbec nevadí. Prostě to tak nějak patří k autorovi a jeho stylu psaní. Baví mě. A taky ho obdivuji a vážím si ho jako lékaře, který má úctu k pacientům i kolegům.

zaneta3009
zaneta3009
02.07.2020 4 z 5

Knihy od pana Šebka naprosto miluji. A ani jeho první kniha nezklamala. Je strašně fajn, že píše doopravdy své pocity. Až by se chtělo říct, že píše "Co na srdci, to na jazyku/na papíru". Velice mě šokovala návštěva v cholera nemocnici.

jana0338
jana0338
20.04.2020 5 z 5

Přečetní knihy ve mě vyvolalo tak hluboké pocity, že jsme se musela stát dárcem pro Lékaře bez hranic. Občas drsný popis situace a zranění mě jen ujistit v tom, jak hluboký obdiv si jejích práce zaslouží. Skvěle napsáno.

pazdy15
pazdy15
15.02.2020 4 z 5

Bezvadné vyprávění i příběh... hlavně ta akce. Jednu hvězdu strhnu za někdy špatně užité a ne vždy potřebné vulgarismy :)

Véča
Véča
14.01.2020 5 z 5

Nahlédnou do prostředí lékařů bez hranic skrze velmi osobité líčení situací pana Šebka rozhodně stálo za to! Obdivuji jejich práci, obdivuji, že se do misí pouští stále znovu a znovu. A tak se už nemůžu dočkat, až si přečtu další knihu!

Jolina
Jolina
06.01.2020 4 z 5

Přečetla jsem jinou knihou - rozšířené vydání. Příběhy jsou poutavé, avšak zdá se mi, že je tam více popisů, možná bych jako čtenář chtěla více proniknout do filosofie těch lidí, toho místa, do pocitů autora. Chápu však, že autor musí psát tak, aby neublížil organizaci, místním lidem apod. Každopádně poutavý vhled do práce člověka v rámci organizace Lékaři bez hranic.

kleous
kleous
31.07.2019 5 z 5

nejprve jsme si myslela že nepřekousnu svérázný a slangový styl psaní, ale poté mne vyprávění úplně pohltilo a četla jsem jedním dechem, ikdyž nejsem zdravotník a ne všem pojmům jsem vždy rozumněla (popisy při operacích) tak přesto se knížka dá číst bez problémů ikdyž nemáte zdravotnický základ. Byla jsem v úžasu jak funguje zdravotnictví v takovéhle zemi a kam až sahají možnosti a kompentence organizace Lékaři bez hranic, chystám se i na zbylé knihy pana Šebka a už teď se těším až si přečtu další zápisky z jeho cest