Mirandolína

Mirandolína https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338679/mid_mirandolina-11m-338679.jpg 4 18 6

Komedie o krásné paní hostinské a jejích nápadnících.

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Dilia
Originální název:

La Locandiera , 1753


více info...

RemiBlack
RemiBlack
27.02.2024 3 z 5

2024/13
Před maturitou jsem na YouTube narazila na rozhlasovou hru, která se mi líbila. Teď v knižní podobě mi příběh přišel trochu slabší/prvoplánovější, ale i tak ji řadím mezi klasiky, které mě oslovily víc. Je to krátké, svižné, jednoduché a celkem zábavné. Tři * tady nepovažuju vůbec za špatné hodnocení.

sgjoli
sgjoli
05.03.2023 3 z 5

Náhodou jsem toto dílo našla jako audioknihu na Audiolibrixu, tak jsem se rozhodla tomu dát šanci. A přiznám se, že vlastně doteď pořádně nevím, jak přesně tohle hodnotit. A je možné, že časem své hodnocení ještě upravím.
Téma knihy je vcelku vděčné - mužská láska a obdiv k ženě na jedné straně, na straně druhé mužská povýšenost a neúcta k ženám, pocit odporu k nim. A uprostřed stojí žena, která je sice ráda obletována nápadníky, ale rozhodně se zaměřit na toho jednoho, který jí opovrhuje, aby ho vytrestala, že ženami tak pohrdá - a že i on dokáže podlehnout, když si to žena zamane. Jak to dopadlo, samozřejmě nebudu prozrazovat. Nicméně tohle přetahování se mezi muži a ženami není ničím neobvyklým.
Autor to zpracoval do celku svižně napsaného dramatu s nádechem komedie. Audioknihu namluvili naši přední herci a herečky, takže to bylo jako skutečně poslouchat divadlo, jen bez toho obrazu. Po té poslechové stránce se to povedlo fakt hodně, moc se mi to líbilo.
Obsahově to vlastně také nebylo špatné a nemůžu říct, že by mne to nebavilo. Protože vlastně bavilo. Ale přitom mám pocit, že nedokážu hodnotit víc než jen 3 hvězdami. V ten moment, kdy jsem knihu poslouchala, mne to bavilo, ale asi mi to nepředalo nic, co bych si měla ještě za nějakou dobu pamatovat. Asi je to prostě pro mne jen momentálně potěšení a zábava bez nějakého přesahu a časem si možná tohle dílo ani nebudu pamatovat.
Nevím, jestli to moje blábolení dává aspoň trochu smysl. Těžko se mi k tomu hledají slova. Audioknihu přitom doporučit mohu - a holt uvidíte sami, jestli vám to něco dá, co byste si mohli z knihy odnést.


heliiinka
heliiinka
01.10.2021 5 z 5

Hra utíká svižně a všechny postavy jsou příjemné, reálné a sympatické. Konec je sice očekávátelný, ale zákruty po cestě ne.
Rozhodně jedna z lepších her, co jsem četla.

misatrix
misatrix
02.10.2020 3 z 5

Příběh je lehký a svizny, dobre se čte. Presto mi cela zápletka připadá uspechana, nerozvinuta a naivní. Celkové rozuzlení je ještě uspechanejsi a naivnejsi.

malpet
malpet
19.08.2020 4 z 5

Vyposlechnuto během pečení koláče jako audiokniha s báječnou Simonou Stašovou. Pěkně se poslouchalo, lehká vtipná oddychovka.

palka452
palka452
26.07.2020 5 z 5

Jeho typická hra