Mipam láma s Paterou moudrostí

Mipam láma s Paterou moudrostí https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20817/bmid_mipam-lama-s-paterou-moudrosti-hpK-20817.jpg 5 97 17

Kniha popisuje příhody chlapce Mipama. Jeho lásku k přítelkyni z dětství, honbu za bohatstvím, jež mu má umožnit sňatek s ní, ale také jeho myšlenky a úvahy ovlivněné prostředím v němž se ocitá. Jeho cesta je hledáním země, kde všichni žijí v přátelství. Když pochopí, že tato šťastná země neexistuje, umíní si, že bude pomáhat těm, kdo se ji snaží vytvořit. Román o Tibetu a jeho životě, dílo dvou autorů, učeného tibetského lámy a francouzské spisovatelky, cestovatelky a tibetanistky. Vyprávění uvádí nejen do tibetské reality, ale i do tibetské mytologie: seznamuje s prací prostého rolníka, poznáváme tibetské mnohoženství a mnohomužství, život na dvoře tibetského knížete, v čínském pohraničním městě a nakonec i život tibetských klášterů; prostředkuje se nám též mytologický pohled na život, jak jej vidí tibetský člověk.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Duchovní literatura

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Le Lama aux Cinq Sagesses , 1935


více info...

Tyet
Tyet
včera 5 z 5

Hezký, klidný a romantický příběh z exotického Tibetu od cestovatelky, badatelky, buddhistky a vysvěcené mnišky Alexandry David-Néelové, který sepsala spolu se svým adoptivním synem, rodilým Tibeťanem Lámou Yongdänem. Milostný příběh a partnerská láska zde nedokáže přemoci lásku k moudrosti a pravdě a vše nakonec dopadne tak, jak to má být. V knize se objevuje mnoho velkých pravd, které nám nejsou neznámé, zasazené do krásné krajiny Tibetu a kultury jeho obyvatel. Je to milá, nenáročná knížka a myšlenky v ní obsažené jsou pochopitelné a lehce stravitelné pro všechny čtenáře od 12 let do stáří.
Podstata je zachycena v tomto citátu: “ Musíme získat moudrost, která rozptyluje klam o trvanlivé realitě forem a osobnosti, má-li mít nějaký účinek soucit, dar a všechny skutky, které konáme pro štěstí bližních.
Vláda všeobecného přátelství mezi všemi bytostmi může přijít jen tenkrát, získáme-li onu moudrost, která ruší klamné hranice ´já´, ukazujíc nám ´ostatní´, kteří žijí v nás, a ´nás´, kteří žijeme v ostatních.

asakz
asakz
29.08.2023 5 z 5

Překrásná kniha o životní pouti tibetského chlapce a jeho osudové družky. Ačkoliv se jedná o fiktivní příběh, jeho autoři jsou zárukou věrného zobrazení tibetských reálií a života různých vrstev tibetské společnosti bez růžových brýlí, přece však odhalujících hloubku ducha tibetské země. Není to kniha filosofických spekulací, ale univerzální příběh hledající duše rozervané mezi mocnou iluzí máji a magickým voláním ducha, mezi egoismem těla a soucitem srdce, jenž nakonec dospívá ke svému zákonitému konci - osvobození.

P.S. Málem bych opomněl nádherné kongeniální ilustrace pana Skřivánka, které zajisté tomuto dílu dodávají další rozměr.


Scarefish
Scarefish
15.07.2023 5 z 5

Moje velmi oblíbená kniha. Četla jsem ji s radostí, obohatila mě.

bejan
bejan
29.01.2022 5 z 5

Krásná věc. Velmi netradičně a uvěřitelně podaný příběh "svatého muže".

elka015
elka015
30.06.2020 5 z 5

knihu jsem obdržela od dědečka a přečetla na jeden nádech, podruhé jsem ji objevila v polici na nádraží a po 20 letech četla znovu, doporučuji

BaS1972
BaS1972
14.05.2019 5 z 5

Kniha na mne skromně a v tichosti čekala na nádraží v jedné z poliček "knih do vlaku" a dlužno říci, že předčila i má nejlepší očekávání. Je zajímavá, čtivá, děj má spád. Kromě očekávaného duchovního aspektu umí zahrát i na romantickou strunu. Děkuji a doporučuji :-).

LucieK1974
LucieK1974
26.03.2019 5 z 5

Jsem stastna videt, kolika lidem udelala radost kniha, kterou prekladal muj ded, Josef Hejduk, krome prekldatele take spisovatel a krestansky mystik.

Miloš333
Miloš333
22.09.2018 5 z 5

Opravdu úžasná kniha, jak píší mnozí kolegové čtenáři. Úžasná a inspirativní...

Mipam

Dřív než se lámou stal
po stepích a horách putoval

Svým mladým tělem chránil tělo leoparda
když na něj jeho bratr
vystřelil šíp otrávený

Mezi dvěma bardó odvíjí se život barda
který hledá slepou cestu
v lásce odepřené ženy

Miloval pouze jednu z žen
odmítal uvěřit pravdě jasnovidce
Na konec cesty dojel zmatený a unaven

Poutník a obchodník se své milé Dolmy zřekl
aby se s ní - v jejím dalším žití
jako se svým vlastním žákem střetl

A když se lámou stal
jeho duch po stepích a horách putoval

MM, 8. března 2017

Melcrovka
Melcrovka
27.06.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Tibetská společnost, zvyky a mentalita tamních lidí jsou vykresleny věrohodně a autenticky. Příběh je čtivý, protkaný nadpřirozenými událostmi, které jsou ale z pohledu Tibeťanů pravdivé a tedy reálné.
Vydání Odeonu z roku 1990 je navíc nádherně ilustrováno malířem Jaromírem Skřivánkem.

Hombre
Hombre
27.07.2016 5 z 5

Stejně jako hrdina příběhu pomalu dospívá, vyvíjí se i kniha od dětské pohádkovosti k existenciální závažnosti. Filosofickým vyzněním mi vzdáleně připomněla Waltariho Tajemného Etruska. Popis Tibetu vyznívá poměrně věrohodně a nepřikrášleně, tedy země, kde se přirozeně mísí věci duchovní i světské.

medvedice3
medvedice3
11.02.2016 5 z 5

Kniha, ke které se budu vracet. I kvůli krásným ilustracím J. Skřivánka.

Rinka
Rinka
15.05.2015 5 z 5

Ještě jsem ji nedočetla, jsem sotva v půlce...přesto - všimli jste si, co Malý Mipam hledal? Netoužili jste po takovém světě? A pokud ano, hledáte jej ještě, nebo jste rezignovali? Najdete v sobě sílu tvořit nové světy?

kmentova
kmentova
30.12.2014 5 z 5

Velice pěkně napsaná kniha, která čtenáře určitě zaujme. Mohu vřele doporučit. :-)

gersie
gersie
24.11.2014 5 z 5

Hezká kniha, jak sám autor píše v předmluvě - je to příběh o chlapci z Tibetu , napsaný především tak,aby čtenář co nejlépe pochopil způsob života v těchto krajích. Popisuje jisté specifické zvyky a uvažování tamních obyvatel. Připadalo mi to trochu zbytečně rozvleklé,ale dobře se to četlo. Myslím si , že je tato kniha pro spoustu čtenářů poučná.

Muflonius
Muflonius
27.01.2014 5 z 5

Úžasná kniha, která se čte sama. Není to jen příběh převtěleného Lamy. Je to filozofie se srdcem. Už to, že autory jsou dva lidé ,kteří k tomuto tématu mají tak blízko. Neelová, cestovatelka a ohromná obdivovatelka Tibetu, ve spolupráci s milovaným Yongdenem vytvořili knihu, která pro Tibet a jeho kulturu, nadchne snad každého. Tato kniha vyšla už několikrát a byla mi doporučena. Jsem rád, že jsem si ji mohl přečíst a směle doporučuji dále. Je to jedna z mála knih, na které se nezapomíná. A pokud člověk zapomene na děj a zápletky, stále si bude pamatovat, že to byla výborná knina.

VitDLa
VitDLa
04.11.2013

Poutavé čtení k zamyšlení

PMR
PMR
13.05.2013 5 z 5

Hezké propjení mystiky s láskou k příběhům.

Štítky knihy

Tibet cestopisné příběhy tibetská literatura

Autoři knihy

Alexandra David-Néel
francouzská, 1868 - 1969
Láma Yongden
tibetská, 1899 - 1955

Kniha Mipam láma s Paterou moudrostí je v

Právě čtených3x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených20x
Knihotéce84x
Chystám se číst36x
Chci si koupit16x