Minutové grotesky

Minutové grotesky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39855/bmid_minutove-grotesky-G1V-39855.jpg 4 20 8

Soubor krátkých povídek Istvána Örkenyho. Označení "grotesky" je v tomto případě nadmíru trefné, protože za jejich ztřeštěným zevnějškem se skrývají vážná témata. V některých povídkách se autor vrací do období druhé světové války nebo do období těsně po ní.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Egyperces novellák , 1968


více info...

petrarka72
petrarka72
14.01.2024 3 z 5

Pozoruhodné miniatury, čím absurdnější a nedoslovnější, tím lepší.

KaLiBi
KaLiBi
21.10.2023 3 z 5

Některé grotesky pěkné, jiné hodně zmatené, nebo přímo nepochopitelné. U některých se člověk zasměje, u některých zamyslí. Přesně jak říká sám autor: "Jsou to matematické rovnice; na jedné straně stojí minimum autorského sdělení, na druhé maximum čtenářské fantazie." Nejvíce jsem se našla v textech, které poznamenala válka.
"Mami, doma je taky stráž? Tam není. Takže odtamtud se dá utéct?"
"Proč jsem nepošel s tebou, abych nemusel nosit vzpomínku na tebe."


Apo73
Apo73
29.08.2021 5 z 5

Na hranici geniality se pohybuje tento drobný skvost. Ono napsat román je těžké, ale napsat miniatury, v nichž se zhutní nějaká životní pravda, to chce brilantního spisovatele. Čím kratší útvary to jsou, tím je to těžší. (Viz haiku.) A k tomu, aby se pravda o světě a životě zhutnila, je třeba mít pořádný smysl pro zkratku, metaforu a nebo absurditu. Absurdita je tady jen prostředek. Rozdělil bych ty "minutové grotesky" do tří skupin: 1. formální srandičky, jejichž smysl je skutečně až dadaistická absurdita (Smrt herce, I nejsmělejší sny můžeme uskutečnit!, Portrét muže, Dedikace jednoho maďarského spisovatele, Zkouška charakteru, Páternoster, Harém, Zprávy a pseudozprávy, Sekaná, Sebevědomí odborníka, Torschlusspanik, Trojčata ze Starého Budína, Spoluobčané! Pohotovost) 2. situace-komedie, která svoji absurditou ukazuje daleko víc než jen hravost a smysl pro nesmysl, pojmenovává situací nějakou skutečnost (Matematika, Nic není nového, Jak dlouho žije strom?, Extáze, Ákos a Zsolt, Člověk touží po teple, Prožitek a umění) 3. situace, které jsou tak absurdní, že mohou zcela klidně vyjádřit i tu největší hrůzu nebo cokoliv, co člověka přesahuje (Chléb, Vojenská nemocnice, V zasněžené krajině dvě cibulovité kupole, Taxikář, Vykupitel, Informace o omezení v dopravě v souvislosti s událostmi 1. února, Domov). To jsem s dovolením jen vybral takové, které mě skutečně oslovily. Tím tedy neříkám, že všechny jsou stejné intenzity, to snad ani nejde.
Takže suma sumárum, je to drobný klenot. Je možné ho nosit v kapse a kdykoliv je možné ji vytasit, kdekoliv nalistovat a dozvědět se něco o životě. Všem doporučuji.

Sněžková
Sněžková
21.03.2020 3 z 5

Asi si pod pojmem „grotesky“ představuji něco jiného nebo jsem spíš po knížce sáhla ve špatnou dobu. Některé povídečky měly vtip, nápad a spád, ale o většině bych řekla, že na nich nebylo rozhodně nic k popukání - tábory, hlad, spíš než hezký humor se jednalo o takový ten zoufalý... Předpokládám ale, že své čtenáře si kniha zaručeně najde.
Díky Ti, kunratická Knihobudko, za další kousek.

3099
3099
21.03.2020

Dobry den! Rada by som odkúpila od niekoho túto knizku, alebo aj pozicala. Uz sa nikde nedá nájst. Súrne by som ho potrebovala. Dakujem pekne. :)

Jumbo
Jumbo
20.07.2017

Perfektní. "I nejkrásnější sny lze uskutečnit!!

Palivo
Palivo
27.06.2015 4 z 5

Škoda, že knížka obsahuje pár slabších míst, kdy jsem si připadal, jako bych zase četl povídky od Moravii, alias "pointa je v tom, že není žádná pointa, tudíž jsi to vůbec nemusel číst, ROFL." Kromě těch slabých míst ale knížka přináší třeskutou, ano, použil jsem slovo třeskutou, sbírku povídek, které jsou humorné a absurdní a ironické a svižné jako dvacet deka tataráku po deseti jégrech. Orkánovi se musí nechat, že umí pracovat s větami a sem tam mu stačí třeba jen deset řádků k tomu, aby vyjádřil nějaký osudový moment lépe, než banda francouzských debilů, kteří tomu věnují 1200 stran.

PS: rozsahově krátké povídky se hodí na záchod jak k pevnému kabelu, tak k míchanině.

Koka
Koka
14.05.2013 5 z 5

Pokud by chtěl někdo vědět, co je to lágrová próza, poezie i drama, stačí si přečíst miniaturu Chuť k jídlu nebo Chléb. Mistrovská díla na 2 stránky. Čtete to 7 minut, přemýšlíte pak nad tím celý život!