Mingei: Lidové umění a řemeslo v Japonsku

Mingei: Lidové umění a řemeslo v Japonsku https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98437/bmid_mingei-lidove-umeni-a-remeslo-v-jap-G77-98437.png 5 6 2

Japonské lidové umění od Vlasty Winkelhöferové, naší přední japanoložky, se zabývá zrodem lidového umění, keramikou, lidovými hračkami, textilem, kovolitectvím, ručním papírem a vystřihovánkami, výrobky z laku, lidovou architekturou i vlivem tohoto umění na život v moderním Japonsku. Kniha je doplněna bohatým obrazovým doprovodem.

Přidat komentář

Shindo
18.01.2023 5 z 5

Najnovšie vydanie je jedným slovom nádhera. Rovnako ako Slámu i hedvábí má jeho grafické spracovanie na svedomí štúdio K-A-V-K-A, obálka je inšpirovaná obálkou knihy od Abeho Eiširó (ktorá sa tiež v tejto knihe spomína).

Po obsahovej stránke je kniha rozdelená do niekoľkých kapitol s bohatou obrazovou prílohou (zvlášť pri časti o keramike mi žiarili oči ako decku pri vianočnom stromčeku). Kniha je zakončená esejou od "zakladateľa" hnutia mingei Yanagi Soetsu, grafickým prehľadom jednotlivých období japonských dejín a slovníčkom použitých pojmov.

Prekvapilo napríklad zistenie, že mnohé hračky slúžili primárne ako amulety chrániace deti pred chorobami či nešťastím, alebo, že na príprave jedného výrobku sa podieľalo viacero členov rodiny. Zaujal fakt, že Japonci okrem anonymity tvorcu pozerali pri mingei aj na praktickú využiteľnosť predmetu.

Amalberga
23.06.2022 4 z 5

Lidská zručnost a vynalézavost je fascinující a nepřestává mě udivovat, co všechno lidé dokáží. Nejvíc se mi líbila kapitola o hračkách. Na publikaci oceňuju bohatý fotografický materiál, který autorka shromáždila.