Mimořádná událost

Mimořádná událost https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176666/mimoradna-udalost-176666.png 4 11 2

Někdejší bezdomovec Hobo si "na pomezí života a věčnosti", kde se ocitl po pádu na dno opuštěné šachty, v duchu přehrává setkání s neznámým mužem, který ho nedávno navštívil v jeho osamělém doupěti izolovaném od civilizace. Návštěvník mu vypráví o "mimořádné události", jež ho před časem donutila přehodnotit dosavadní život - jako úspěšný politický šíbr se sice po pádu československého komunistického režimu propracoval mezi vlivné a mocné, teď však neví, co s ním bude dál. Vyprávět o své minulosti začne i Hobo. Jenže jak jeden před druhým odkrývají svou minulost, začíná se ukazovat, že ačkoliv dosud pobývali na zcela opačných pólech společnosti, oba jsou hlavními aktéry téže "mimořádné události" a jejich setkání nebylo náhodné. Jiří Pehe rozehrává - stejně jako ve svých předchozích románech poutavý příběh, který tentokrát prostřednictvím osudů obou protagonistů mapuje hodnotové i politické turbulence posledních desetiletí. A stejně jako ve dvou předchozích románech znovu nastoluje základní otázky po smyslu naší existence... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Prostor
více info...

Janek
Janek
27.01.2021 5 z 5

Jiří Pehe rád spojuje zdánlivě nespojitelné příběhy. Mimořádná událost je dle mého názoru jeho nejlepší knihou, protože mimo jiné nemilosrdně nastavuje zrcadlo současné společnosti, našim předsudkům, snům i vyprávěním.

RADOST
RADOST
27.01.2014 4 z 5

Dva odlišné životní příběhy a jedna mimořádná událost, která je spojuje, činí tuto knihu čtivou a napínavou. Jenže nejde o ty příběhy, ale o útok na váš životní stereotyp. Zasáhne vás a musíte přemýšlet nad dnešním světem, nad společností a svým místem v ní, nad pomíjivostí hodnot, které uznáváte..