Mimo dobro a zlo

Mimo dobro a zlo https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482504/bmid_mimo-dobro-a-zlo-predehra-k-filosof-vBw-482504.jpg 4 81 6

Předehra k filosofii budoucnosti. Německý originál této knihy byl poprvé publikován v Lipsku roku 1886 autorovým vlastním nákladem. Kniha tedy vyšla bezprostředně po Tak pravil Zarathustra (1883–1885), ale materiál k ní shromažďoval Nietzsche už od začátku 80. let, čerpaje z poznámek zapsaných dokonce i před vydáním Radostné vědy (1882). Nietzsche sám charakterizuje místo, které tato kniha zaujímá mezi jeho ostatními spisy, takto: Myšlenky, první zápisky a formulace všeho druhu, které tvoří základ spisu, spadají do mé minulosti: totiž do oné záhadné doby, ve které vznikala kniha Tak pravil Zarathustra: již tato paralelnost by mohla přispět k porozumění tomuto tak těžko srozumitelnému dílu, zejména k porozumění jeho vzniku (…). I když Předehra k filosofii budoucnosti nechce platit za komentář k Zarathustrovým řečem, přece jen jde o jakýsi předběžný glosář, v němž se vyskytují všechny nejdůležitější pojmové a hodnotové inovace oné knihy (…) a jsou nazvány jménem. V téže době se Nietzsche zároveň začíná postupně zaměřovat na ústřední pojem své pozdní filosofie, na vůli k moci, takže kniha Mimo dobro a zlo přináší v autorské a dopracované podobě mnohé z myšlenkových motivů obsažených ve známém výboru z Nietzschovy pozůstalosti z druhé poloviny 80. let, který pod titulem Vůle k moci vydala jeho sestra Elisabeth a Peter Gast.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Jenseits von Gut und Böse. Vorspiel einer Philosophie der Zukunft , 1886


více info...

Přidat komentář

Sybelle
20.11.2023 4 z 5

Tohle bylo něco na pocvičení. I když sám autor v textu odsuzuje příliš rozvláčný styl psaní, sám se mu nevyhýbá. Přesto je knize hodně postřehů k myšlení tehdejší společnosti a některé by mohli platit i dnes. S některými názory nelze souhlasit, ale kniha je poplatná své době a jak sám autor píše nelze se vyhnout nákaze jistého myšlení, když člověk žije na daném území.

DarthSoren
04.11.2018 5 z 5

Zajímavé a šťavnaté doplnění Zarathustru. Již název napovídá, že se Nietzsche ani náhodou nebude držet moralizování, ale právě naopak - podrobí morálku a etické konstrukty lidstva kritice. Právem mu patří titul prvního immoralisty. Mnoho lidí má s Nietzschem a jeho filosofií problém, ale na mě působí jeho myšlenky jako blahodární nektar. Nemůžu říct, že souhlasím úplně se vším co kdy napsal, nicméně jeho unikátní postřehy a hluboké cítění (a ctění) života jsou něčím, co se u jiných filozofů vidělo jenom zřídka.


Matiniela
17.03.2014 5 z 5

Kniha dobře doplňuje knihu Tak pravil Zarathustra. Nietzsche se na rozdíl od ostatních filozofů čte velice snadno a jde cítit, že byl příznivcem Buddhismu. Knihu doporučuji všem a nejvíce těm co mají rádi nadčasové myšlenky a kvalitní četbu.

Kdo dosáhne svého ideálu, ten jej právě tím překročí.

Georgius
22.12.2013 5 z 5

Občas začnu číst knížku od nějakého světově uznávaného filosofa a často po několika desítkách stránek už nemám chuť číst dále - samé s prominutím kecy, žvásty, teoretizování,... ale Nietzscheho názory, postřehy, myšlení ve mně obvykle rezonují a nemám k nim odpor.
Mám pocit, že mnoho světově uznávaných filosofů jen celý život teoretizovalo a nepokusili se/báli se opravdu žít - což se o Nietzschem říci nedá (možná i proto ta jeho vůle k moci/činu) a proto v jeho tvorbě cítím moudrost čerpanou z opravdového života.

alper
19.11.2011 5 z 5

geniální kniha-jakýsi komentář k zarathustrovy

Denaille
13.07.2011 3 z 5

Nevím, jestli jsem od Nietzscheho vybrala správnou knihu... Jediná má "modré" hodnocení... :D K čemuž jsem taky přispěla pouze tří hvězdičkovým hodnocením. Nemyslím si, že je to špatná kniha, ale dost na tom možná má přičinění, že od Zarathustry jsem zatím nic nečetla a tudíž tuhle knihu nemůžu dostatečně pochopit.