Mimi & Líza

Mimi & Líza https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186751/bmid_mimi-liza-186751.jpg 4 52 21

Mimi & Líza série

1. díl >

„V mojom meste sú všelijaké domy. Tehlové, kamenné, betónové. Niektoré sú hladké, iné majú zasa hrboľaté steny. Sú vysoké. Viem to, pretože vtáčiky, čo čvirikajú na strechách, počujem dosť slabo.“ Takto hovorí Mimi, ktorá žije vo svete za zavretými očami. No jej svet vôbec nie je nudný a čiernobiely. Spolu s neposednou Lízou spoznávajú susedov a prežívajú dobrodružstvá, kde zrak zrazu nie je taký dôležitý.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Mimi & Líza , 2013


více info...

Přidat komentář

mataaskorice
07.01.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších dětských knížek, které jsem četla. Úžasný příběh plný dětské fantazie, přátelství dvou holčiček, z nichž jedna je nevidomá, kontrast mezi vnímáním obou děvčat, limity a možnosti, které se lidským smyslům nabízí a k tomu nádherné obrazové zpracování. Krása! Jdu objednat další díl.

Aknel26
04.11.2021 5 z 5

Nádherná knížka! Ty obrázky! Ten příběh! Ta nenásilně podaná poselství! Ať už se týkají přátelství obou dívek navzdory handicapu jedné z nich, umění nechat se unést světem fantazie, nebo seznámení s životem slepců, kteří vnímají svět jinými smysly než očima. Jednotlivé kapitoly se zaměřují právě na tyto smysly - jednou je to sluch, jindy hmat nebo čich. Úniky do fantastických světů plných vůní či druhů látek byly pro pětiletého syna trochu těžko uchopitelné, přesto se kouzlo této výjimečné knihy přeneslo i na něj.


medlovice
05.10.2021 5 z 5

Nádherná knížka pro děti, kterou nám na prázdninovém setkání knihovníků představila hradištská knihovnice. Sehnala jsem si ji a jako dospělý člověk a čtenář jsem se radovala , těšila, žárlila a plakala. Má dušička se zaradovala. Dobré ilustrace.

Domca1
10.03.2021 5 z 5

Tomuto hovorím pastva pre oči i pre uši (i pre dušu). Súlad nádherných pestrofarebných ilustrácií, vyšperkovanej štylistiky a hodnotnej príbehovej stránky vytvoril dielo, ktoré utíši čitateľský, umelecký aj literárny smäd každého labužníka poctivej detskej literatúry. Ozajstným kumštom pre mňa boli bohaté zvukové a lexikálne ozdôbky, ľubozvučné citoslovcia a šikovné variácie nevšedných slov a slovíčok (tieňostromčíček, minipidikôstka, loďkodáždnik, džugali doň,... no nezaľúbte sa do slovenčiny našej ľúbeznej...) Neviem, či to bol zámer autorov, ale spomínané citoslovcia môžu byť (zrejme aj sú) podstatnou zvukovou kulisou práve pre nevidiacich percipientov, za čo má kniha ďalšie plusové body. Čo dodať, kráľovstvo hračiek, farieb, látkových safari zvieratiek, pestrých džunglí a mnohých ďalších kúzelných zákutí fantázie sa práve otvára. Aj keď sa musím priznať, že stále mám problém rozlíšiť, ktorá z nich je Lisa a ktorá Mimi. Ale vôbec mi to neprekáža:-)

Kattie
11.11.2020 5 z 5

Nádherná knížka. Krásné ilustrace. Příběhy, které přiblíží nejen dětem, jaký je svět slepých. Není to ale jen o tom. Kniha je především plná dětské fantasie, nahlédne do duší a práce lidí, souvětí jsou bohatá, složitější, ale můj tříletý syn má knihu rád. Zvládneme narozdíl od jiných knih jen jednu kapitolu a nemá na ni náladu vždy, ale sám ji vyndavá z poličky, ačkoli jsem po prvním čtení myslela, že je na to ještě malý a kniha si na něho počká. Jsem z knihy nadšená. Četli jsme mnoho, které vznikaly dle mého názoru na koleně, ale tato mi přijde, že si s tím někdo dal záležet a dělal to s láskou a citem.

Sirius
22.08.2020 5 z 5

knížka kolem který jsem procházel tolikrát, až jsem se rozhodl si ji přečíst. A jsem rád, protože něco takhle nádhernýho jsem nečetl už hodně dlouho. Mimi a Líza jsou dvě malý holčičky, který svede dohromady bydlení v jednom paneláku. Líza se do něj přistěhuje s maminkou, Mimi v něm už bydlí s tatínkem. A stanou se z nich nejlepší kamarádky. Ty nejlepší. A nezabrání jim v tom ani skutečnost, že Mimi je od narození slepá. Tahle knížka... tenhle příběh je strašně silnej. Ukazuje, že přátelství a láska mezi lidmi nezná hranic. Žádných. Ani ve formě zdravotního omezení. Tak jako je Kdysi skvělá ukázka toho, jak malým dětem ukázat hrůzy nacismu, tak je Mimi a Líza skvělá možnost dětem ukázat to, že existují lidi s určitým handicapem ale zároveň ukázat, že tenhle handicap není žádnou překážkou pro normální život. Natož pak pro snění. Protože přesně o tom tenhle příběh je. V každý kapitole zažívají holčičky všelijaká dobrodružství, který se vezou na vlně nespoustaný fantazie. Ta vyniká díky nádherný a barevný kresbě. Mimi a Líza jsou příběhem velkým, dojemným a melancholickým. Příběhem o tom, že přátelství nezná hranic ani omezení. A pro mě to bylo stejně silný čtení jako Malý princ nebo Ema a kouzelná kniha. Doporučuju.

Lessana
21.04.2020 4 z 5

Výborný nápad, ako deťom povedať dôležité informácie zo sveta nevidiacich, ako v nich "otvoriť" schopnosť porozumieť im a precítiť ich potreby - v nenásilnej forme milých rozprávok oplývajúcich fantáziou a s poučením, no a ako bonus sú krásne ilustrácie.

Bustedka
29.03.2020 3 z 5

První knihu jsem četla Vánoční světlo a těšila se na další díly, ale přiznám se, že moje nadšení postupně opadávalo.
Pro menší děti dost těžké čtení co se týče použitých slov, popisů. Ty scifi výlety mi přišly někdy až moc přitažené za vlasy, vadily mi skoky do světa fantazie. Člověk se nenadál a najednou měl nadpřirozené schopnosti. Bezdůvodně.

smazenaryba
19.03.2020 5 z 5

Moderná a zároveň staromilská rozprávková kniha. Moderná prostredím, staromilská spracovaním a návratom k dobám, keď rozprávky mali schopnosť správnym a jednoduchým spôsobom vštepovať morálne hodnoty. Vynikajúce a to ako v knižnej, tak i vo filmovej podobe.

Knižní střípky
07.04.2019 5 z 5

K této dětské sérii jsem se dostala na doporučení dcery, které se knihy moc líbily. Knihy mají kouzelné ilustrace, opravdu moc vydařené. Autorka dětem citlivě představuje svět nevidomých. Prostřednictvím Mimi a Lízy se malí čtenáři stanou součástí pohádkových příběhů, které spolu děvčátka prožívají. Jsou popsány moc pěkně a s velkou dávkou fantazie. Děti se dozvědí hodně ze světa zrakově postižených. Kniha je poučná nejen pro děti, myslím si, že osloví i nás dospělé.

Kat123
12.03.2018 5 z 5

Pro mou dceru trochu těžší čtení, ale moc se jí líbí ilustrace. Mně se líbí kniha celá :)

Sisssi
09.03.2018

Velmi pěkné.

haaabi
28.09.2017 5 z 5

Musím dát pět hvězdiček, i přes to, že se nám kniha možná maličko hůř četla (většinou knihy s dětma hltáme, ale tato nám pár měsíců ležela na nočním stolku a ne a ne ji dočíst). Ilustrace jsou překrásné, příběhy jsou hezké a seznamují děti se světem nevidomých.

Marki87
02.09.2017 4 z 5

Krásné ilustrace, nádherné příběhy plné fantazie a poučení, jen mně osobně nějak neseděl styl psaní. Ale velmi oceňuji způsob, jakým je dětem přiblížen svět neslyšící holčičky.

dagmar7365
18.08.2017 5 z 5

Moc krásná kniha plná nádherných ilustrací. Navzdory tomu, že děti některé příběhy znaly z filmového zpracování, tak nadšeně poslouchaly. Moc se mi líbilo, jak autorka dokázala nenásilnou a srozumitelnou formou předat dětem to, že svět nemusíme vnímat jen očima a že ne vždy je to výhoda spoléhat se jen na oči. Navíc příběhy umožňovaly vystoupit z reálného světa a ponořit se do světa fantazie a tak mohla Mimi a Líza prožít spoustu krásných dobrodružství.

bibi.r
12.07.2017 4 z 5

Opravdu velmi půvabná, vtipná a fantazijní knížka.

Zuzvil
19.05.2017 4 z 5

Dovezla jsem čerstvě z veletrhu Svět knihy 2017, vůbec jsem knížku a její ideu neznala. Krásné ilustrace, zpracování knihy, příjemné a poutavé příběhy a hlavně stěžejní nápad se mi velmi líbí. Dcera zná i televizní zpracování. Plusové body autorce za nápad, jak spojit kamarádky, kdy jedna je nevidomá. Trefně je v příbězích také definováno a nenásilně dětem podstrkováno, co je a co není v životě důležité.

wiix
09.05.2017 4 z 5

Keď každý o tejto knihe toľko básni, asi som čakala viac. Niektoré príbehy vôbec neboli pre deti, keď to čítali nahlas, skoro si zlomili jazyk, poprípade im nerozumeli. Niektoré detské knižky je preto ťažké niekomu darovať či odporučiť, nevedno komu, pre akú vekovú kategóriu či pohlavie je určená. Toto je presne ten prípad. Ale myšlienka a posolstvo super.

versatilka
02.01.2016 4 z 5

Počula som na túto knižku veľmi veľa názorov a bola som mierne skeptická, milo ma ale prekvapila. Asi by som ju nečítala maličkým deťom, prišla mi vhodná tak skôr pre deti od 6-7 rokov, ale páčila sa mi. Mimoriadne vydarené "nedisneyovské" ilustrácie a príbehy, ktoré boli ozaj rozprávkové. Nápady na jednotlivé rozprávky boli originálne a neopozerané, aj keď v niektorých miestach som mala pocit, že sa v autorkách bila požiadavka na napísanie rozprávky a napísanie scenára pre večerníček, úroveň jednotlivých príbehov a ich jazyka bola veľmi kolísavá. Najväčšiou mojou výhradou je síce zriedkavé používanie nespisovného jazyka, ktoré sa ale vyslovene nehodilo a klalo oči.

mariamia
30.07.2015 2 z 5

krkolomne vyjadrovanie, zbytočne komplikovane, pripomina mi prekoreneny gulas- respektive hrniec s jedlom, kde je vsetko a toho vsetkeho mnoho....dve hviezdicky za ilustracie