Milující sestra

Milující sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29479/milujici-sestra-29479.jpg 4 23 9

Osudový příběh dvou osiřelých sester z konce 20. let minulého století v americkém St. Louis, kde vedle pobuřujícího jazzu vládne také neskrývaný rasismus a sešněrované společenské konvence. I zde je ale místo pro lásku, jak již napovídá sám název knihy... Která sestra je však sestrou skutečně milující? Jak daleko může být od lásky k nenávisti? A co všechno se dá a nedá kvůli takové lásce snést? Helen a Carrie, Mildred, teta Banksová, Alan, Lance, Lisa..., ti všichni se blíží k nezadržitelnému prozření. Milující sestra původně vznikla v roce 2002 jako divadelní hra, psaná takřka na tělo dvěma skvělým herečkám. Komorní, leč velmi silné drama, které sestry Helen (Dorka Žurková) a Carrie (Nela Beranová) na jevišti rozehrály, aby naplnily osudy své i ostatních, muselo kvůli přepisu do románu projít důležitou proměnou. Po sedmi letech se tak příběh konečně dostává na stránky této knihy...... celý text

Přidat komentář

Radimka
05.08.2023 4 z 5

Výborná, skoro hororová atmosféra. O malý svini, která "milovala k smrti" svoji starší sestru.

broskev28
18.05.2020 3 z 5

Obálka opravdu nevvydařená, evokuje úplně něco jiného než zpěvačku odcházející od mikrofonu, rok 1927. Komentáře Pett a jaroiva jsou výstižné; kapitoly rozlišené nejen jmény postav, ale také sazbou, se při četbě skvěle uplatňují a víceméně korespondují s popisovaným hudebním stylem.
Divadelní hra určitě byla zajímavá (a je mi líto, že jsem ji nemohla vidět), knižní příběh má zase jiné kouzlo. Měla jsem pocit - ale třeba se mýlím - že některé postavy/situace mohou naopak lépe vyznít právě v knize . . .

"Mildred Jonesová nesměla kvůli barvě kůže bydlet v bělošské čtvrti jinak, než jako služebná. Nakonec musela prodat dům hluboko pod cenou.
Zemřela dole u řeky v lednu 1930, dva měsíce poté, co ji začátek americké krize připravil o všechny zděděné peníze v bance."


jaroiva
22.06.2018 5 z 5

Teda jo, to byla strhující jízda! Zezačátku se to zdálo být romantickou povídkou o vzájemné sesterské lásce dvou sirotků. Až jsem se při čtení při čtení přistihla, že rozjímám nad svým vztahem k mé sestře a jejím ke mně, porovnávám se vztahem mojí maminky s její sestrou... S postupujícím čtením mě ale takové myšlenky rychle přestaly napadat. Včera odpoledne jsem si knížku donesla z knihovny, večer jsem nestihla dočíst, ale nemohla jsem se dočkat, až se zase dostanu domů z práce, abych pokračovala.
Tentokrát jsem ji četla po delší době jako jednu z pár knih v papírové podobě a i kdyby byla v elektronické verzi k dispozici, doporučuji číst papír nebo alespoň třeba PDF soubor, kde by bylo jasně možné rozlišit jednotlivé pasáže textu podle písma, tak jako v knize. Díky tomuto jasnému grafickému dělení bylo čtení krásně přehledné i když se často střídaly pohledy a časy vyprávění.
Forma psaní i obsah pro mě byly natolik uspokojivé, že neváhám knihu doporučovat. Jen ta obálka vypadá tak nějak jako erotický román nebo co...
Možná to je i tím, že je autor stejného ročníku narození jako já, ale jeho pohled na svět a styl psaní se mi hodně líbí, určitě si přečtu ještě nějakou další jeho knížku.

Disease
03.12.2014 3 z 5

Fajn napsaný celkem obyčejný příběh, který ničím nepřekvapí. Za pozornost stojí pěkně popsaná atmosféra éry jazzu.

permon
14.10.2014 5 z 5

Skvělá atmosféra příběhu. I když dějově vše plyne poměrně předvídatelně, forma kterou je kniha napsaná je velmi výjimečná a celkově všechno sedí a je to kompaktní. I když to není takový trhák jako Rok ohně, rozhodně je to nadstandardní kniha a moc ji doporučuju.

Pett
25.08.2014 4 z 5

Trochu překombinované a už to tady bylo milionkrát, ale i tak má příběh super atmosféru a víceméně se čte sám...nenáročná jazzová oddechovka...příběh je vyprávěn z pohledu všech zúčastněných, což kupodivu neruší a vše do sebe zapadá tak, jak má... můj tzv. "filmový pás" tady zafungoval a ještě teď, po proložení jinou četbou, si to tam vše představím a o tom to asi je :)

Nuny
15.08.2013 4 z 5

Krásný příběh o lásce až přes smrt. Je to jednoduché a zaujme.

jaja.pankova
27.08.2012

Úžasná, krásná knížka!!!

mala.bloncka
06.08.2011 4 z 5

Lehká oddechovka, měla jsem přečteno za pár hodin, úplně mě to pohltilo :)