Miluj bližního svého

Miluj bližního svého https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105379/bmid_miluj-blizniho-sveho-Dfa-105379.jpg 5 1128 106

Román dokumentuje životy a osudy emigrantů, uprchlíku a lidí vyhoštěných z Německa, tedy prostředí, které bylo samotnému autorovi důvěrně známo. Popisuje jejich cestu napříč Evropou, marnou snahu získat povolení k dlouhodobému pobytu a prchání před policií. Část děje se odehrává mimo jiné v Praze.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Liebe Deinen Nächsten , 1939


více info...

Přidat komentář

Elea
30.03.2024 5 z 5

Úžasná nadčasová kniha.

Bundis
15.12.2023 5 z 5

Hrozná představa nikam nepatřit a nebýt nikde vítaný.
Zajímavé čtení .
Jak to asi probíhá dneska?


Stradivarius
28.07.2023 5 z 5

Jediný Remarkův román, který napsal přímo během války (roku 1941). Její neodvratnost je v celé knize zřejmá a nikdo se nesnaží již o nic jiného, než si jen zachránit vlastní život... Nikdo?

Za mě zatím nejlepší a nejjemnější román, který Remarque napsal, plný tipické Remarkovy květnaté všímavosti... s překvapivým koncem.

david5746
17.07.2023 5 z 5

Prakticky nemám slov, další Remarqueova pecka z obyčejného života z hodně ošklivého období. Prozměnu se řeší krušný život věčným migrantů, kteří brázdili evropu ve snaze prchnout před válkou, kterou právě Německo rozjíždělo.

Prostě nepředstavitelné a hodně silné.
-----
Marill vyprázdnil sklenku. Drsný věk. Mír se stabilizuje děly a bombardovacími letadly, lidskost koncentračními tábory. Žijeme v přehodnocování hodnot, Kerne. Dnes je útočník ochráncem míru, bitý a štvaný člověk kazimírem světa. A to existují celé národy, které tomu věří!

Ivaksa
06.03.2023 2 z 5

Přiznávám se, že se mi jako autor Remargue vůbec nelíbí. Píše prostým, plochým způsobem, jež nedovede vzbudit příliš silné emoce a to ani v situacích které jsou za hranicemi všednosti. Jeho styl je stroze popisný, umírání, smrt, násilí ani patetická láska v jeho podání nikterak nevzbuzuje žádané pocity. A proto se mi jeho knihy opakovaně nelíbí. Témata jsou silná, zpracování nevýrazné.. Jeden ze spisovatelů který je prostě značkou a nic více.

JasmínKučera
26.01.2023 5 z 5

Famózní...

Damato
05.10.2022 5 z 5

Neskutečně aktuální téma, pročítala jsem se dobou 30 let minulého století, kdy byly plné noviny popsány strachem z války, uklidňování, že to nebude tak hrozné- a bylo to ještě horší. Jako mladá jsem si říkala- proč neodešli, co je tady DRŽELO, MOHLI PŘEŽÍT-...jako podstatně starší si říkám....byla bych já ochotna odejít z míst, která mají v sobě část mé duše, mého dětství....mohla bych opustit část rodiny a nevědět, jestli se s nimi setkám????
Když jsem knihu četla jako mladá, vzala jsem si z toho to, že "daleká historie" byla děsná, ale holt bylo.... a při čtení dnes?????- pocity strachu se střídají s pocity ještě většího strachu a sledováním zpráv, co ten mužík-tajtrlík z matičky Rusi zas vymyslí.....
Takže kniha takřka nadčasová, ukazuje, jak se lidstvo nemění a je nepoučitelné ze svých chyb.A obyčejní lidé, co žijí na téhle planetě pro svoji rodinu, pro krásu země a chtějí žít v klidu a míru - válku nechtěli a nechtějí s tím , když si nějaký tajtrlík vymyslí, že bude válčit - nic neudělají. ... A pak si jděte k volbám....nebo, že by: "Připijme na všechno, co je na světě krásné - to je nezničitelné!"

jasminecka
10.09.2022 5 z 5

Ten zaver s vecne prchajicim Moricem me dojal. A vlastne cely konec knizky...
Poznavala jsem mista, ktera si pamaruju z Vitezneho oblouku, skoda, ze jsem si nezvolila krapet jine poradi knih.

charlizee
04.09.2022 4 z 5

K dalšímu společnému čtení s manželem jsme si vybrali tento klasický angažovaný román. Tentokrát jsme četli poměrně dlouho a dlouho jsem měla pocit, že se vůbec nic neděje - že se pořád jen utíká ze státu do státu, přežívá na nelegálním výdělku, čeká na vyhoštění, případně na vazbu či vězení a tak stále dokola. A pak mi najednou došla ta genialita, díky níž se na čtenáře právě úmorným opakováním přenese veškerá uprchlická hrůza, kdy nikde nejste doma, nikam nepatříte a navíc vás ani nikde nechtějí. Najednou to všechno začne dávat smysl a vy si navíc uvědomíte paralelu s dneškem a začne ve vás rezonovat zjištění, že historie se opravdu stále opakuje. Mrazivé, děsivé, pravdivé - depka jako blázen.
A teď něco lehčího, prosím.

“Chápu. Z Německa jsem byl vyhnán proto, že mám židovského otce. Vy mi tu nemůžete pomoct proto, že mám křesťanskou matku. Podivný svět!”

Hana62
01.09.2022 5 z 5

Po 40 letech jsem se ke knize vrátila. V době studií jsem přečetla všechny autorovy knihy. Jsem ráda, že díky výzvě promluvila znovu skvělá kniha. Všechny postavy chytnou čtenáře za srdce. Je mi teskno, smutno, do pláče. Ale to je u Remarqua vždy.

slaska77
26.08.2022 5 z 5

Taková Remarquovská klasika, sympatické postavy, obyčejní lidé, na pozadí dějinných událostí. Jak bolestně podobné se situací některých lidí v současnosti, jak smutně aktuální. Četla jsem v rámci tématu čtenářské výzvy, knihy autora mého dětství a musím říct, že mě to opravdu zase zasáhlo, stejně jako v dětství. Díky moc. A str. 101: "Tápali tmou. Měsíc ještě nevyšel. Tráva byla mokrá a dotýkala se jejich bot neviditelná a cizí."

Nofar197
24.06.2022 4 z 5

Právě jsem ji dočetla. Děkuji, pane Remarque.

kopeceli
10.06.2022 5 z 5

Také jsem četla znovu po mnoha letech. Kniha stejně čtivá, osobní, emoční. Slza mi ukápla. Stárnu.

escritor
01.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Po letech znovu přečteno. Hledal jsem nějakou knihu, kde bude trochu naděje. A poprvé mi kniha nepřišla tak pesimistická. "Shody náhod", které "lidem bez pasů" nahrávaly různé příležitosti byly hodně povzbudivé. Hlavně pokud neklesali na mysli. Ti, kteří nechtěli nebo to vzdali nedošli nikam. Tak jako v životě. Remarque je můj oblíbený autor a na jeho stylu jsem vyrostl. Jeho popisy a přirovnání jsou pro mě kouzelné. Skvěle je popsaná i tragikomika některých lidí, kteří na základě svých přesvědčení ničí sami sebe a druhé. No, ale jak jsem říkal. Nakonec to dobře dopadne. :-)

nai.ivka
03.02.2022 5 z 5

Nečetlo se mi to dobře. Neříkám, že bych knihu odložila. Bylo to těžké téma. Položid Ludvík Kern je v mnohem horším postavení, protože mu nechtějí pomoci ani židovské a ani křesťanské organizace. Státy Evropy hrají ping-pong s emigranty, nikde nejsou žádoucí ... doslova umírají hladem chyceni mezi hranicemi. Někomu se to nakonec podaří a vycestuje mimo Evropu. Členové rodin jsou rozprášeni po celém světě. Dosud jsem žila v nevědomosti a v představě, že třeba u nás nacházeli azyl. A to ještě nevypukla válka, zatím byl mír.

1271
06.01.2022 5 z 5

Pokud Remarque něco umí, tak je to bravurně vykreslit charaktery. Všechny jeho postavy na mě doslova vyskakují ze stránek knih a připadají mi živé a blízké. Jeho příběhy vždy přináší nesmlouvavé odsouzení války a v případě této knihy také totalitního režimu. U jeho knih se mi chce vždycky brečet, ale zároveň se tak trošku usmívám, protože jeho hlavní postavy neztrácí přes všechny hrůzy a bolesti své sny, naději a především přátelství a lásku. Tak je tomu i v této knize, kde sledujeme mladou zamilovanost Ludvíka s Ruth a pevnou, věrnou lásku mezi Steinerem a jeho manželkou, kteří spolu kvůli Steinerově ideologii nemohou být. A je tu mnoho dalších postav, které Ludvík na svých cestách jako emigrant potkává.

Werja7
08.11.2021 4 z 5

Některé pasáže byli dechberoucí, některé přímo vtahovaly do příběhu, u některých mi i ukápla slza. Remarquea mám moc ráda, jeho knížky jsou skvostné, ze života - těžkého života v té době... Knížka s docela dobrým koncem určitě stojí za přečtení.

KatkaLas
24.10.2021 5 z 5

Naprosto s myšlenkou tohoto románu souzním a rve mi srdce, že taková díla vůbec musela vzniknout (vzhledem k historii). Skvělý román, plný obohacujících myšlenkových pochodů, který doporučuju všem.

CharlotteD
12.06.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, ale prvních pár stránek jsem se měla problém začíst. Ve finále je to kniha, která opravdu za přečtení stojí a po cca stránce padesát vás vtrhne do děje, že ji během jednoho dne přečtete. Příběh Ludvíka a Ruth je opravdu silný. Moje druhé setkání s Remarqeuem a nelituji. Přečtu si toho od něj více.

Ctv
14.05.2021 5 z 5

Krásná kniha o těžkých osudech emigrantů. V popise těžkostí, kterými tito lidé musí procházet, autor nezachází do detailů. Stačí ale jediná zmínka o tvářích propadlých z hladu a na vás ten těžký osud Ludvíka a Ruth dolehne. Jsem ráda za nadějeplný konec a o Steinerovi a jeho osudu se mi asi dnes bude i zdát.