Milton H. Erickson

Milton H. Erickson https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120903/bmid_milton-h-erickson-1lc-120903.jpg 5 4 2

Kniha Milton H. Erickson poskytuje jedinečný vhled do života a životních zkušeností této legendární osobnosti a podává přehledný výčet osobitých přínosů, kterými Erickson obohatil jak teoretickou, tak i praktickou stránku psychoterapie. Erickson měl hlavní podíl na tom, že se hypnóza stala právoplatným nástrojem klinické praxe. Na základě svých výzkumů i praktických zkušeností vytvořil vědecký pohled na hypnotický fenomén a navrhl mnohé neotřelé způsoby klinického využití hypnózy. Tato srozumitelná kniha podává všem čtenářům se zájmem o danou oblast cenný přehled Ericksonova života, díla a jeho dosavadních vlivů na současnou psychoterapii a poradenství.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Triton
Originální název:

Milton H. Erickson , 1999


více info...

Přidat komentář

Kyri
10.12.2023 5 z 5

Tahle knížka mi přijde užitečná pro získání rámce. Je to globální vysvětlení Ericksonova přístupu a komentář k jeho kritice. Zároveň jsou tam životopisné informace. Čte se to lehce a člověk se do toho snadno ponoří.

Eldar80
01.03.2018 5 z 5

Pro mě fascinující čtení, protože jsem Ericksona dosud neznal. Pouze jsem věděl, že někdo takový žil. Tahle krátká kniha má snad jen tři mínusy. Krátkost samotnou, časté opakování základních myšlenek a skutečně jen povrchní uvedení do ericksonovské psychoterapie. Pro tento směr je důležitá a dalo by se říct naprosto stěžejní, osobnost jeho zakladatele a tak sledujeme život Ericksona od dětství přes kariérní úspěchy až ke vzniku moderní legendy. Ostatně jeho osoby jako kultu se týká jedna z kritik tohoto směru zmíněná na konci knihy, kde jsou uvedeny nejčastější námitky vůči ericksonovskému směru.
Základní myšlenka stojí na individuálním přístupu k pacientovi. Psychoterapeut se neřídí žádnou teorií nebo schváleným postupem. Využívá pacientova potenciálu, jeho možností a jeho světa. Ostatně pro trenéry kulturistiky je to dávno známá věc, že cvičební plán se musí vytvářet zásadně na míru jednotlivce. Proč by to mělo být v psychice jinak, když ta je navíc mnohem variabilnější než lidské tělo.
Erickson běžně používal hypnózu jako jednu z hlavních metod léčby pacienta. Stal se tak jedním z nejdůležitějších průkopníků klinické hypnózy. Přiznám se, že kniha na mě působila jako skvělá reklama na ericksonovskou terapii. Díky perfektním pozorovacím schopnostem, racionálnímu přístupu k výzkumu hypnózy a zkušeností vytvořil Erickson směr, který má tisíce následovníků. Tohle mě skutečně zaujalo a chci si o tom přečíst víc. Pro základní seznámení rozhodně doporučuju. 85%


Autoři knihy

Jeffrey K. Zeig
americká, 1947

Kniha Milton H. Erickson je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce1x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x