Milovaný vůdce - Můj útěk ze Severní Koreje

Milovaný vůdce - Můj útěk ze Severní Koreje https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249369/bmid_milovany-vudce-249369.jpg 4 117 20

Kniha, která vám dá nahlédnout do zákulisí Severní Koreje. Dosud žádný příslušník severokorejské elity nepopsal tak detailně vnitřní fungování tohoto totalitního státu a jeho propagandistického aparátu. Čang Čin-song měl coby severokorejský oficiální básník báječný život, dokud se ovšem neztratila přísně zakázaná kniha, kterou půjčil svému příteli. Mezinárodní bestseller, ve kterém autor zachycuje nejen život v Severní Koreji, ale i svůj neuvěřitelný útěk na svobodu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , CPress
Originální název:

Dear Leader: Poet, Spy, Escapee - A Look Inside North Korea , 2014


více info...

Přidat komentář

Crozz
18.11.2023 4 z 5

I když místy trochu težkopádné čtení, ve finále velmi detailní a pěkně čtivé. I když jsou knížky o Severní Koreji celkem podobné, takhle se liší tím, že jí popisuje uprchlík strany práce. Takže trochu jiné zážitky ze života v Severní Koreji.

Ujfi1
29.12.2022 5 z 5

Výborná výpověď o zřízení v Severní Koreji.


sidonka
29.09.2022 5 z 5

Naprosto neuvěřitelné, že se něco takového může na světě dít, že svoboda je v některých zemích cizí slovo, nejen slovo, že nemůžou žít svobodně a jejich útěk z tohoto světa útlaku je trestán trestem nejvyšším, smrtí

Alexxxka
22.03.2022 5 z 5

Moc toho o Severní Koreji nevím ...proto jsem byla fakt v šoku jak to tam funguje... Nemám slov, opravdu doporučuji přečíst.

bushido69
07.04.2021 5 z 5

Velmi podrobně popsán způsob a technologie Kimovského teroru na vlastním národu. Pro srovnání též jinak pojaté vhledy na situaci v Severní Korei např. Útěk z tábora 14 (česky 2013), Syn správce sirotčince (2014), Není co závidět (2014) nebo Svědectví o životě v KLDR (2020). Pro porovnání s v mnoha ohledech velmi podobnému přístupu k despotickému ovládání lidí v Sovětském svazu nejen ve 30.letech 20. století doporučuji Žil som pod červenou hviezdou od Viktora Kravčenka (v originále I chose freedom, vyšlo slovensky 2012).

dlhator
23.08.2020 5 z 5

Doporucujem! O Severnu Koreu a dianie v nej sa zaujimam dlhsie a po precitani tejto knihy vo mne svitla nadej, ze sa dozijem konca tohto rezimu (mam 40) a ze sucasnemu Kimovi nemilosrdne plynu posledne sekundy, minuty, hodiny...roky? V dobe takehoto informacneho boomu pevne dufam, ze je posledny...a neda mi to, pardon: prasa jedno vyzrane odporne, v horucom pekle sa na teba uz vsetci rohati tesia, a budu ta varit v kotli spolu s tvojim otcom a dedom na vecne casy a nikdy inak!

Česneksmedem
23.11.2019 5 z 5

Díky mému věku a hlavně životním zkušenostem už moc dobře vím, že existuje mnoho lidí, kteří podlehnou tomu, že jim někdo řídí život a říká jim, co je pro ně nejlepší. Je to pro ně jednodušší, neboť se nemusí rozhodovat sami, a pokud k tomu dostanou i bakšiš v podobě zvýšení platu či důchodu nebo dostanou od pohlavára koblihu, přestávají samostatně myslet a jsou jako ovčí stádo. K čemu to vede nám dokládá tato kniha, i když připouštím, že toto je opravdu extrém a KLDR je jedním z nejkrutějších režimů na světě. Bohužel pak to stádo zjistí, že už není cesty zpět a nezbývá mu než čekat na popravu nebo zemřít hladem.
Budu velice rád, pokud co nejvíce lidí budou číst takovéto knihy. To samotné ovšem zdaleka nestačí. Je třeba se nad nimi hluboce zamyslet a nečekat, až se náš stát stane znovu součástí totalitních režimů. Knihu doporučuji!!!

Jacck
13.04.2019 5 z 5

Severní Korea je v současnosti asi nejhorší politický režim na této zeměkouli, pozůstatek stalinismu, kde stále existují gulagy a kult osobnosti kolem dynastie Kimů - Kim Ir-sen, Kim Čong-il a Kim čong-un. Autor v knize popisuje svůj útěk z SK a prokládá to vhledy do historie a fungování režimu v SK. Je to naprosto orwellovská totalitní společnost ovládaná krutýmy psychopaty. Zajímavé jsou i vztahy mezi Čínou a SK, kde Čína utečence chytá a vrací je zpět do vlasti, SK vysílá komanda tajných agentů do zahraničí, aby důležité uprchlíky chytali atd.

johankajo
25.09.2018 5 z 5

Strhující příběh!

SilviaKovacikov
27.02.2018 5 z 5

Zase jedna z veľmi pútavých kníh o úteku zo Severnej Korei. Po prečítaní takejto knihy si vždy poviem, ako sa mám dobre a že žijem v slobodnej krajine, kde mi za normálnych podmienok nehrozí zima, hlad a strach o život. Vrelo odporúčam.

Zorka
27.12.2017 4 z 5

Začátkem knihy jsem se prokousávala trochu s obtížemi - popis systému země a fungování některých oddělení pro mě nebyly tak čtivé. Nicméně poté, co se hrdina rozhodl pro útěk a střídaly se pasáže popisující nelehkou cestu za svobodou s pasážemi doplňujícími informace o Severní Koreji, měla kniha už přece jen spád. V porovnání s knihou Tady je ráj mi dílo Milovaný vůdce nepřineslo tolik informací o životě a útrapách obyčejných lidí, na druhou stranu ale odkrylo některé systémové podvody, kterými si hlavní představitelé Severní Koreji upevňují kult osobnosti. Knihu určitě doporučuji, aby si člověk vytvořil obrázek nejen o zemi jako takové, ale také o tom, jak těžké je dostat se ze spárů země i po překročení hranic.

Jamal_x
10.09.2016 5 z 5

Neskutečný příběh, nemohl sem se od knihy odlepit. Autor podává pohled jak na samotnou politiku tak i samotný příběh útěku a co prožil, čemu musel čelit. Udělalo mi to globální a přesnej pohled na Čoson.

AlenaZelova
13.06.2016 3 z 5

K této knize jsem se dostala náhodou a řekla jsem si, proč si nepřečíst něco o KLDR, nikdy jsem o této zemi a režimu v ní nečetla, tak jsem si řekla, že se snad něco dozvím. Po přečtení knihy mám smíšené pocity. Říkám si, zda je všechno pravda, tento svět je pro mě velmi vzdálený. V dnešní době bereme pitnou teplou tekoucí vodu za samozřejmost, a když není, zlobíme se. Obchody, přetékající potravinami, které se nestíhají prodávat, a tak se kazí. Můžeme si cestovat... Ale stále jsou místa, kde to až takovou samozřejmostí není.

V knize jsou místa, která byla pro mě nezáživná, popis politické situace v Severní Koreji, vztahy mezi pohlaváři, organizacemi apod., přesto uznávám, že jsou věci, které lze těžko záživně popsat. Samotný útěk je velmi zajímavý příběh, který se dobře čte. Samozřejmě konec je jasný. Říkám si, že se divím, že Čang Čin-song stále ještě žije, že si ho tajní agenti nenašli.

Co mi na knize hodně vadilo - neskutečné množství chyb a překlepů!!! Odfláknutá korektura

orinka3
15.04.2016 3 z 5

Tato kniha do klasické beletrie nepatří. Podle mě by měla stát v oddělení Politika, případně Společenské vědy v naučné literatuře knihoven. No, nebylo to zábavné čtení. Ke knize jsem přistupovala spíš jako k učebnici a ke zdroji informací, se kterými jsem se až dosud nesetkala. Pasáže s hustým politickým textem byly pro mě hodně nezáživné, ale vím, že byly nutné. Příběh samotný, kdy autor s přítelem prchá ze Severní Koreje, se už četl poněkud lépe. Ale přiznám se bez mučení - ten pán mi prostě není sympatický. Kulturní odlišnost od naší evropské je skutečně na hony vzdálená. Jednání na cestě za svobodou mi přišlo často dost podivné, chaotické. Samozřejmě, šlo o život - a projevy člověka na pokraji smrti hladem a mrazem se moc dobře posuzují z pohodlného křesla. Mentalita Korejců je pro mě prostě těžko přijatelná. A už víc rozumím kolektivnímu pláči. Vždyť skoro v každé kapitole se píše o tom, že pláče buď on, nebo někdo jiný. Ba dokonce je tam věta, že se pláče tehdy, když nám má kdo utřít slzy! Oni si v pláči jaksi libují. To je asi rozdíl proti nám, protože my své city uzavíráme, cizím vidět naše slzy málokdy dovolíme. Jsem moc ráda, že žiju v srdci Evropy a ne v největším pracovním táboře světa. Hrubost, se kterou jednají nadutí policisté, vojáci a vůbec nadřízení s prostými lidmi, ta je skutečně šílená. Ten slovník! Dynastie Kimů je patrně nezničitelná, Korejci asi těžko uspořádají nějakou revoluci aby ty darmožrouty smetli, na to mají moc vymyté mozky. Žijí uboze a s klapkami na očích. Bohužel. Knize by prospěl korektor, chyb je tam dost a některé zcela mění smysl situace....př. - u klavíru mi položil hlavu na rameno (chybí "a")- přitom šlo o dívku, která to udělala a vznikla z toho horká chvilka:). Kniha mě poučila, ale vracet se k ní nebudu, je dobrá pouze tím, že je ojedinělá.

dudex
20.03.2016 5 z 5

Neskutočné, nemám slov. Túto knihu som zhodou okolností začal čítať hneď po prečítaní 1984 a nemohol som uveriť, že znova čítam 1984, ale tentoraz to nebol vedecko-fantastický román, ale realita súčasnosti, reálny systém a reálne životy. Pútave a napínave čítanie a predovšetkým veľmi dôležitý odkaz svetu, ktorý vás nenechá chladným.

Odporúčam tiež dokument Under the Sun, ktorý je súčasťou tohtoročného festivalu Jeden svět.

Storm5007
15.03.2016 5 z 5

Tato kniha mě jednoznačně obohatila. Po přečtení jsem dlouho váhala co napsat do komentáře, protože prostě nemůžu uvěřit co se v područí rodiny Kimů děje. Všichni asi máme jakési informace, jistě zkreslené protože KLDR nepřipustí, aby se svět dozvěděl vše co se několik desetiletí snaží tajit. Je mi neskutečně líto lidí, kteří tam žijí a kteří si už ani neumějí představit, že život může být vlastně úplně jiný, po tolik generací vymývání mozků propagandou a strachem. Ne, že by si to jen nepamatovali, ale oni tomu i věří. KLDR udržuje trvalou mobilizaci a dokonce si vytvářejí vlastní problémy, které úmyslně svádějí na Jižní Koreu a proto jsou stále aktivní ve svých špinavých hrách.
Lidé tam umírají hlady a myslí, že je to normální, že celý svět je na tom stejně a z prominutím ty tlustý prasata si užívají nejluxusnější lahůdky z celého světa. Humanitární pomoc, kterou KLDR vnímá jako válečnou kořist nemají šanci obyčejní lidé ani zahlédnout. Moc jsem fandila Čangovi a i když jsem věděla, že tuto knihu napsal a proto přežije bylo mi ho moc líto čím si musel projít. Opustit rodinu, vše co zná a projít si tímto peklem, aby mohl volně a svobodně dýchat a projevovat se jako člověk. Z jeho pohledu jsme se dozvěděli něco co by se jen tak ven nedostalo jelikož je to z okolí Kimových blízkých. Je opravdu šokující a smutné, že je to pravda.
Škoda jen, že v knize bylo tolik překlepů a chyb, to trochu kazilo dojem ze čtení na pocitech po přečtení této knihy to, ale nic nezměnilo.
Rozhodně toto téma jen tak neopustím :oD

Nielada
23.08.2015 4 z 5

Právě jsem knihu dočetla a zůstal ve mně silný zážitek. Musím souhlasit s tím, že se prolínají náročné popisné, vysvětlující pasáže s částmi naprosto napínavými a strhujícími. Při čtení těch popisných pasáží jsem však byla vděčná za to, že knihu psal člověk, který nahlédl pod pokličku a rozumí vnitřnímu politickému fungování Severní Koreje. Moc zajímavá mi přišla skutečnost, že autor knihy byl a je básník a věnoval se i vysvětlování postavení kultury a spisovatelů, ale také například tomu, že "milovaný vůdce" vám mluví do všeho, včetně toho, jak můžete a nesmíte používat slova. Příběh je silný a knihu bych doporučila každému, komu se zdá, že ten komunismus nebyl zas tak špatný. Po přečtení vám dojde, jak to vypadá, když to někdo dovede do extrému.

Za samotnou knihu bych dala 5 hvězdiček, ale za vydání asi tak tři, protože je ostuda, kolik chyb v něm bylo. Když si ale představíte, že jste na útěku jako hlavní hrdina, tak prostě není čas zabývat se nějakými těmi chybičkami, je to nepodstatné:-)

ajaworld
17.07.2015 4 z 5

Dlouhodobě čtu vše, co vyjde o KLDR - na podzim mě dokonce čeká cesta do této bizarní země :-).
Souhlasím s JanaDor, že kniha je místy nadmíru popisná a v tomto ohledu i trochu únavná. Nicméně dosud v žádné knize nebylo popsáno, jak to vypadá v nejbližším okolí Kimů. Kniha mě obohatila, opět jsem zde našla něco, co jinde ne.
Na knize mi vadí občasné přepisy a pravopisné nedostatky. To je škoda.

JanaDor
09.07.2015 4 z 5

Zhodnocení knihy bych rozdělila na dvě části. Psaný projev a obsah.
Psaný projev je hodně popisný, tím mě to chvílemi nebavilo. Chápu, že autor chtěl sdělit, jak to vše funguje, takže to jinak nešlo. Je zde zmíněna politická struktura chodu země, popisy úřadů a hlavních představitelů.
Dějově je to strhující. Situace autora dovedla k emigraci s přítelem Jong-minem. Co vše museli dokázat, aby se dostali do Jižní Koreje je zázrak. Severní Korea spolupracuje s Čínou a tvrdě jde po svých běžencích. V tomto bodě je příběh napínavý.
Je to velmi významné, zajímavé a působivé svědectví o životě ve "vězení" a útěku za svobodou. Závěrem mohu říct, že děkuji, že jsem, kde jsem.

msjadepaton
17.06.2015 4 z 5

Opravdu zajímavé a silné čtení. Samotný příběh o útěku je spíš prostředkem k popisu situace v Severní Koreji za vlády Kim Čong-Ila a jejího porovnání s Čínou. Je skoro neuvěřitelné, kolik věcí, které jsou pro nás naprosto samozřejmé, je v Severní Koreji nemyslitelných i pro výše postaveného člena strany, natož pro obyčejného člověka. Z popisu hladomoru, který v KLDR tehdy řádil, běhá mráz po zádech.

Jediným zásadním nedostatkem bylo neuvěřitelné množství překlepů a chyb, které připisuji odfláknuté korektuře. Zvlášť ke konci to bylo hrozné.

Každopádně je tahle kniha dobrý způsob jak se dozvědět něco o jednom z nejkrutějších režimů současnosti a zároveň sám sobě trochu otevřít oči. Rozhodně doporučuji!

Štítky knihy

Severní Korea

Autorovy knížky

2015  88%Milovaný vůdce - Můj útěk ze Severní Koreje

Kniha Milovaný vůdce - Můj útěk ze Severní Koreje je v

Právě čtených2x
Přečtených166x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených10x
Knihotéce103x
Chystám se číst118x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x