Milovala jsem Picassa
Komentáře knihy Milovala jsem Picassa
Mám rada túto edíciu beletrizovaných životopisov a tento o Picassovi som si pochopiteľne nemohla nechať ujsť. Veľmi citlivo a pútavo napísané.
Pokud se chcete občas trochu vzdělat, ale zároveň na to jít příjemnou formou, doporučuji vám tuhle režnou edici beletrizovaných životopisů od @nakladatelstvimetafora.
Já si takhle doplnila vzdělání ku příkladu o Egonu Schielem, Astrid Lindgrenové, Simone de Beauvoir, a teď, v neposlední řadě, i o Picassovi.
Povětšinou je v těchto knihách do popředí vytažena romantická linka, zřejmě aby příběh zaujal širší veřejnost, já na nich mám ale ráda to, že se dozvíme více o významných lidech z naší minulosti, popřípadě i o dalších historických a společenských souvislostech.
U knihy Milovala jsem Picassa jsem si poctivě googlila všechna zmíněná autorova díla a překvapena jsem byla také jeho ryze uměleckým stylem života.
Knihu hodnotím 3,5/5 - aby mi více sedla do vkusu, musela by obsahovat méně romantiky a více informací o uměleckých dílech, čtení jsem si každopádně užila a rozhodně budu koukat po dalších knihách z této série :)
Knihu Milovala jsem Picassa jsem si vybrala záměrně. Nic moc jsem o něm nevěděla, jen snad to, že byl slavný malíř. Nic jsem si o něm dopředu nevyhledávala, čekala jsem s čím autorka přijde. A musím se přiznat, že mě čekalo jedno překvapení za druhým. Autorka má skvělý styl psaní, bavilo mě to číst a čím víc jsem četla tím víc jsem se do příběhu ponořila.
Pablo Picasso byl hodně velký sukničkář a asi to nejhorší bylo, že si to uvědomoval, ale nic měnit nechtěl. Tenhle styl života mu naprosto vyhovoval. On si svůj život užíval, ale kdo tu nejvíc trpěl byly jeho milenky potažmo manželky. Slušně řečeno, pořádný darebák!
Alana Olsonová je začínající redaktorka, která Pablovu tvorbu sleduje po celý život. Naskytne se ji možnost napsat o něm článek. Doma má přítele, který ji tlačí do svatby, ale ona si tím není jistá. A ne, jen proto neváhá, a i když nemá na cestu do Francie peníze, i tak se sbalí a letí…Věří, že když se ji povede napsat článek, který ohromí nakladatele, splní se ji velký sen.
Vše, co se dozví ji opravdu změní život, ale vůbec né tak jak si to představovala.
Já mám moc ráda tyto historické romány, i když tento byl napůl fikce, i tak jsem si čtení užila a můžu knihu rozhodně doporučit.
Pablo Picasso, nejen, že to byl velký umělec, ale k jeho životu patřily i ženy. Měl několik manželek a spousty milenek. V tomto románu se přeneseme na jih Francie a budeme sledovat „souboj“ milenek o to, která bude vyobrazena na Picassových dílech.
Picasso není zrovna můj oblíbený malíř a jeho dílo ani moc neznám, proto jsem se s chutí pustila do tohoto zbeletrizovaného životopisu, abych si k němu našla cestu. A jak se to podařilo?
Jak už to je u „béžovek“ zvykem, celou knihu jsem si dohledávala další informace o umělci, hlavně pak jeho obrazy. Vždy, když jsem o některém z nich četla, jsem ho potřebovala i vidět a propojila si ho tak s příběhem o tom, jak zrovna obraz vznikal (alespoň podle knížky). Díky příběhu jsem se tak dozvěděla spoustu nového, což mám na knihách ráda.
Ale jinak mi bohužel knížka nesedla. Dlouho jsem se nemohla začíst, vůbec mi nesedl autorčin styl a tím mě to prostě nepohltilo tak, jak by mělo. Když jsem se na konci knihy dozvěděla, co byla pravda a co si autorka přidala, trošku mě mrzelo, že větší důraz tam byl dán na tu smyšlenou linku.
Za mě tedy slabší knížka, ale i tak si ji ráda zařadím do mé sbírky „béžovek“.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Pablo PicassoJeanne Mackin také napsal(a)
| 2020 | Poslední rivalka Coco Chanel |
| 2024 | Milovala jsem Picassa |

89 %
73 %

Milovala jsem Picassa
Děj je velmi zajímavý, také jsem si u knihy dohledávala. Ale nečetlo se mi to úplně dobře, na mne to bylo možná až moc rozvláčné