Miloval jsem Ingrid Bergmanovou

Miloval jsem Ingrid Bergmanovou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466298/bmid_miloval-jsem-ingrid-bergmanovou-jYN-466298.jpg 4 24 15

Je březen 1945. Válečný fotograf Robert Capa, proslavený svými fotografiemi ze španělské občanské války i z vylodění Spojenců v Normandii, seskakuje padákem na německé území, aby zdokumentoval postup vítězící americké armády. Střih. V Graumanově Čínském divadle v Los Angeles se udělují ceny Akademie filmového umění a věd. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon přebírá půvabná herečka Ingrid Bergmanová, manželka zubaře Pettera Lindströma a matka malé dcery. Střih. O tři měsíce později. Paříž. Setkají se v lobby hotelu Ritz a v momentu, kdy okouzlený Capa nechá pode dveřmi hereččina pokoje pozvání na večeři, začíná milostná aféra jako žádná jiná. Nezávazný flirt přerůstá ve vášnivý vztah, sužovaný komplikovanými charaktery a emocionální zátěží obou protagonistů. Bohémský Capa nejradši tráví rána čtením ve vaně a odpoledne sázením na dostizích. Jeho bezstarostnost je ale jen fasáda. Uvnitř ho svírají vzpomínky na válku, sebevraždu otce a tragická smrt bývalé milenky, ze které viní sám sebe. V náručí Ingrid hledá spásu, ale předtím musí porazit své démony: závislost na adrenalinu, hazardu a pití – a nutkání zapojit se do další války. Bergmanová manévruje mezi prohýřenými nocemi ve světlech Paříže a manželstvím bez jiskry ve snaze vyhnout se skandálu, který by mohl nenávratně poškodit její kariéru i reputaci. V zoufalém úsilí být s Capou Ingrid přísahá, že manželství ukončí. Do hry ale vstupují okolnosti, které ani jeden z nich nemůže předvídat…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Seducing Ingrid Bergman , 2012


více info...

IvaKo
IvaKo
31.07.2022 4 z 5

Působivý příběh velké a komplikované lásky mezi naprosto odlišnými osobnostmi je vyprávěn velice čtivě, s dokonalým zobrazením atmosféry všech míst, kde se odehrává, ať je to Paříž, Hollywood nebo třeba Vietnam. Ingrid Bergmanovou jsem měla ráda a leccos o ní věděla, ale o této milostné epizodě nic. Největším přínosem knihy je pro mě ale objevení válečného fotografa Roberta Capy. Jsem zvědavá na filmovou verzi.

Etincelle
Etincelle
11.06.2022 3 z 5

Na příběh Ingrid Bergman jsem byla velmi zvědavá, protože jako herečku jsem ji měla ráda. Překvapilo mně, že vyprávění trochu sklouzává do nějakého sladkobolného příběhu a nějak mi to nesedí se skutečnou povahou Ingrid. Knihu jsem dočetla, ale mám pocit, že mi tam něco ještě chybí - možná jsem čekala více vyprávění z jejího života.


iveta3689
iveta3689
27.05.2022 3 z 5

Krásná ukázka toho, jak jsou lidé nešťastní, když se nechají uvázat do nefungujících vztahů. Napsané je to velmi dobře, uvěřitelně, četlo se samo. 3,5*

soukroma
soukroma
15.09.2021 3 z 5

Čtení mne nijak zvlášť nezaujalo (trochu jsem bojovala s pohledem na Bergmanovou v soukromí ve srovnání s jejími filmovými postavami). Co mne ale zaujalo velmi, je - jak daleko je titul v češtině od toho originálního... 50%

intelektuálka
intelektuálka
19.03.2021 4 z 5

Úryvek ze života švédské herečky....

Je po válce - a v Paříži se náhodně setkávají dvě odlišné osobnosti ....
Válečný reportér - temperamentní maďar - a chladná seveřanka známá z filmových pláten...

Oba si chtějí zachovat svoji nezávislost, ale nikdo neví, co jim život nachystá ....

Pěkně vystavěný příběh, který se chystá na filmové zpracování....líbilo se mi být v Paříži a vnímat tu atmosféru .... války, filmu i lásky ....

Fanda74
Fanda74
27.10.2020 3 z 5

Čtivé, jako bych se díval na film s Ingrid Bermanovou, ale že bych si román dlouho pamatoval, to asi ne.

Sahti
Sahti
08.09.2020 2 z 5

Měla jsem příliš velká očekávání a přišlo menší zklamání.

Arkagas
Arkagas
27.08.2020 5 z 5

K anotaci v tomto případě není už moc dodávat. Kniha je svižná, velmi čtivá, příběh o lásce je zpracován autorem na základě pravdivývh událostí. Postavy jsou reální lidé, takže se zde snoubí literatura faktu s beletrií dohromady, a funguje to - dokonce překvapivě výborně. Válečná atmosféra je tady z knihy nádherně cítit, ať už se s aktéry ocitnete na večeři, nebo s Ingrid na place při natáčení.
Kniha je silná, mnohdy srdcervoucí a surová.

Danka22
Danka22
25.08.2020 4 z 5

Spokojenost. Sice párkrát jsem se ztrácela v dialozích ale příběh byl hezký. Kráska a zvíře. Herečka a fotograf. Oba mají špatné i dobré stránky. Hold nebylo jim přáno. Zato to na mě zapůsobilo.

Jana_Hlus
Jana_Hlus
19.06.2020

Z názvu knihy vyplývá, že ženou, kterou Capa miloval, byla nádherná americká herečka se švédskými kořeny Ingrid Bergmanová. Hvězda na vrcholu slávy, obklopená obdivovateli, avšak žijící v přepychové kleci chladného manželství, ve kterém zůstávala hlavně kvůli malé dceři a také, aby nenarušila představu svých fanoušků o dokonalé ženě, manželce a matce.

Herec Pavel Liška v jedné televizní reklamě říká, že teď je „ta situace“. Právě díky této knize máme možnost si uvědomit, že vždy byly nějaké situace. A láska i v těch složitějších obdobích přicházela, přichází a přicházet bude. O tom je i kniha MILOVAL JSEM INGRID BERGMANOVOU, proto bych ji doporučila zejména ženám unaveným z práce, výuky potomků a domácích prací. Sednout si po náročném dni do křesla, začíst se do knihy a nechat si před očima odvíjet příběh velké lásky Ingrid a Capy. Příběh silnější o to, že ho nevytvořila bujná fantazie spisovatele, ale život sám.

Celou recenzi najdete v záložce Recenze.

rozvera
rozvera
01.06.2020 4 z 5

Dvě naprosto rozdílné osobnosti, navíc z rozdílných společenských vrstev a přece mezi nimi vznikl velice silný milostný vztah. On světově proslulý válečný fotograf, který s fotoaparáty na krku a kamerou zaznamenával tváře a osudy lidí v pěti válečných konfliktech, dobrodruh, milovník dobrého pití, pokerový hráč, věčně bez prostředků. Ona proslulá herečka, ikona filmového plátna, obklopená obdivem a leskem slávy. Láska si prostě někdy nevybírá.

iška
iška
07.05.2020 4 z 5

I tak výrazné osobnosti mohou prožívat zcela obyčejné city i krize. Chvílemi mi styl knihy připomínal - zcela lehce - reportáž, ale k světově uznávanému fotografovi a vynikající herečce mi to sedlo.

Bája89
Bája89
19.04.2020 4 z 5

Klidně by se to mohlo jmenovat Milovala jsem Roberta Capu. Milostný příběh dvou výrazných osobností 20. století. Na první pohled béčková romance, která má jednu velkou výhodu. Skutečně se stala. Z pařížského flirtu se zrodila velká láska. Autor čerpal z memoárů obou hlavních hrdinů, což příběhu dodalo na autentičnosti. (Vzkaz pod dveřmi je fakt ne autorská fikce.)
Silný příběh vtáhne čtenáře a na malý okamžik prožíváme lásku, vášeň i vnitřní konflikty a rozervanost s Ingrid a Capou. Autor navíc dokonale zachytil atmosféru poválečné Paříže.
Greenhalghovo vyprávění nám umožňuje nahlédnout do nitra velmi komplikovaných osobností, které jsou zamilované, vášnivé a ztracené. Relativně klidný děj bez výrazných zvratů vás vtáhne do sebe a vy najednou cítíte na tváři horké kalifornské slunce.
A jako bonus? Neskutečně silný závěr. Protože i když víte, jak to celé skončí, tak vás to stejně dostane. Miloval jsem Ingrid Bergmanovou je velmi povedená knížka, která svého čtenáře nezklame. Už teď jsem zvědavá, jaký bude film.

Knižní střípky
Knižní střípky
04.04.2020 3 z 5

Kniha je milostným příběhem dvou silných a velmi rozervaných osobností. Tím, že se jedná o skutečný příběh, je o to více uvěřitelný. A to, co bych jindy rozporovala a považovala za klišoidní (já to slovo tak nemám ráda, ale ono je fakt výstižné) romanci, zde je prostě faktem.

Autor dobře zachytil atmosféru čtyřicátých let jak v Americe, tak i v Paříži, bylo to jako bych se dívala na nějaký starý černobílý film. Máte-li rádi milostné příběhy slavných osobností jako já, je tato kniha určená právě pro Vás.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Bobina74
Bobina74
03.04.2020 4 z 5

Autorovi se dokonale podařilo vystihnout komplikované charaktery obou hlavních protagonistů. Celý román zobrazuje ojedinělou lásku dvou osobitých postav bez zbytečného patosu. Poklidné vyprávění nemá žádné velké akce ani vykonstruované zápletky a přesto vás dokáže vtáhnout do svého děje. Více v recenzi od Kniha za knihou.