Milostné povídky

Milostné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82365/bmid_milostne-povidky-Yi8-82365.jpg 4 21 4

„Každé hnutí naší duše, tak jak jej pociťujeme a v životě zároveň prožíváme, je láska. Šťastný je tedy ten, kdo se lásce cele oddal. Láska však není stejná jako žádost. Lásky dosáhneme pouze skrze touhu.“ Milostné povídky představují v chronologicky řazeném výboru autora v poněkud odlišné poloze vypravěče, než jak jej známe z ostatních próz vydaných u nás. Příběhy této knihy se dotýkají jednoho ze základních lidských vztahů. Zaobírají se láskou ve všech jejích polohách – nejen láskou mileneckou, ale i láskou manželskou až po vztah pozdního věku, a také všemi vztahy, které z lásky vyrůstají, a jsou jí živeny.... celý text

Přidat komentář

Lessana
16.06.2019 4 z 5

Do Hesseho som sa zamilovala vďaka dokonalým českým prekladom jeho diel. Aj toto som si chcela vychutnať v češtine, v knižnici však mali len slovenský preklad. Nebol zlý, treba povedať. A vďaka tomu som v textoch aj autora našla, našťastie. Príbehy sú to krásne, napísané veľmi nežne a s citom, dýcha z nich bezstarostné a idylické detstvo, vonia z nich jarná, letná, jesenná aj zimná príroda, cítiť z nich život na dedine i v meste... Veľmi sa mi páči úcta k rodičom, ktorú autor vložil ako základnú výbavu do života mnohým chlapčenským postavám. Krásne si vychutnal spomienky (Či fikcie? Ktovie?) na prvé nesmelé detské lásky cez trochu smelšie chlapčenské zaľúbenosti až po zamilovania v mladom veku. A aj keď väčšina príbehov nekončí v láske práve najšťastnejšie, číta sa to veľmi dobre a z celku neostane v nijakom prípade zlý pocit. Práve naopak - ostane vám vôňa zeme, vzduchu a sena, úcta k rodičom, dôležitosť charakteru v živote, a tiež čestnosť a čistota ako základné stavebné prvky človečej duše.

Lectore
04.12.2016 5 z 5

Jestliže vím a chápu význam toho co je láska, pak je to díky tobě .. tento citát Hesseho popisuje celou knihu a nemusel bych k tomu už více připisovat. Ne všechny povídky končí šťastně, stejně jako to bylo v našich životech. Některé jsou humorné a vykouzlí vám usměv na tváři a jiné vás budou držet napnuté až do samého konce a bude vás mrzet, že nepokračují dále, je to nádherná knížka. Dovolím si něco malého na závěr : Stejně jako růže není bez trní, láska není bez bolesti, obojí se provází.


jardazemak
27.03.2014 5 z 5

Sila.. Kniha od velkeho autora

Pavlarucka
08.10.2012 5 z 5

Hledět na lásku s takovou úctou, někdy i sarkasmem. Tohle se nevidí jen tak. Knížka mě ohromila- a i když mi trvalo skoro tři měsíce ji dočíst, stále si pamatuju většinu povídek. Krásná kniha!