Milostné léto

Milostné léto https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16137/bmid_milostne-leto-os9-16137.png 4 79 13

Setkání s mladou, poněkud zvláštní a nevyzpytatelnou dívkou změní od základu život úspěšného vědce - muž, žijící dosud spořádaným životem se dopouští jedné pošetilosti za druhou a obrátí naruby život svůj i život svých blízských. Milostný příběh se postupně mění ve virtuózní líčení všeobecně platného zápasu člověka, který se ze všech sil snaží unikanout osudu, ale podlehne prázdnotě nenaplněného života. Tragikomický příběh dáva autorovi příležitost k brilantnímu zachycení charakteru jednotlivých postav i dobové atmosféry.... celý text

Přidat komentář

Allla9
16.02.2023 4 z 5

Vztah Davida a Ivy mi přišel jako jedna velká snaha vlastnit a ovládat jeden druhého. David jednal bez ohledu na okolí a lehce opustil vše, co do té doby budoval. Neoblíbila jsem si ho.

Petra186
26.03.2021 5 z 5

Tato kniha mě mile překvapila.


Ctv
23.11.2020 3 z 5

(SPOILER) Krásná ukázka krize středního věku u chlapa. I když hlavní hrdina má ve svých 36 letech podle mého na takovou krizi ještě dost času. Podobné zblbnutí bych čekala mezi 45 a 50. To ale zřejmě bude dobou, kdy byla kniha psána.
Příjemně napsaný příběh muže, na kterém se podepsala matka nedostatečnými projevy lásky. Stal se z něj suchar a myslel si, že tak to má být. Pak ale potká holku, která nějakým záhadným a nepochopitelným způsobem škrtne pod tím suchým roštím sirkou. Hořící suché roští jen tak neuhasíte. David se chová jako jelen v říji - jako blbec. I když ví, že z toho nic dobrého nebude.

Četlo se to hezky. Začátek fajn - ten příběh se rozjížděl, nebylo jasné jestli si s ní začne nebo ne. Konec také fajn - bylo zřejmé, že někam to musí vygradovat a čtenáře zajímá kam. Ale to mezi tím bylo v podstatě dokolečka o tom samém. Iva je jednoznačně psychopatický cvok a vytírá s ním podlahu. On si to nechává líbit a v myšlenkách se neustále sebemrskačsky týrá otázkami zda ho miluje - nemiluje - miluje - nemiluje a jaký je on sám prevít, že takhle podvádí svou ženu.

Ivu nesnášíte celou knihu. Davida chvílemi snesete, chvílemi ne - záleží jestli jste čtenář nebo čtenářka. Litujete jeho ženu. Ta má při zaměstnání jako jediná na starosti domácnost, dvě děti a jeho - pánaboha který si večer přitáhne z práce , má hlad a je znechucen, že jeho žena není upravená, má mastné vlasy a nadváhu.

Varvara
10.07.2020

Pěkně a čtivě popsané, jak může vypadat vytěsnění astrologické Lilith, jak u Davida, tak u Kamily. Jediné, co mě na knize mrzí, je "vysvětlení" Davidových motivů v závěru. Za mě zbytečné a čtenáře ochuzující o prostor pro vlastní hloubání.

Kuža007
26.03.2020 5 z 5

Nejgeniálnější a nejlepší kniha Ivana Klíma. Dokonale dokázal v tomto díle vystihnout postavy Davida a Ivy. Jedinečný příklad romanticko-psychologického románu. V určitých aspektech je děj té knihy podobný mému životu, jenže trochu naopak.

Belbo
17.04.2019 4 z 5

Klíma je génius

gargamelka
10.08.2018 4 z 5

Co dokáže jedno setkání. Jak se změní badatel, kterým je práce vším. Dopad na rodinu a jeho sny... Vykreslena postava ženy, která využívá, vláčí Davida.

tonysojka
07.05.2018 2 z 5

Souhlasím s Chestertonem,jen bych dodal,že navzdory citovým výlevům,David a jeho milenka k sobě nic necítí,chtějí se jen vlastnit a city předstírají,mně to připadá jako by na sebe trefili dva sociopati a tím pádem logicky za sebou nechali spálenou zem a zničené životy.

Chesterton
27.04.2018 3 z 5

Čtu pro porovnání deprese a zmaru z Nesnesitelné lehkosti bytí. Klíma je barvitý a daleko víc skutečně lehký a humorný byť vnímám i mnoho tragických spodních proudů. Oproti kafkovsky naturalistickému Kunderovi potkávám přitažlivou, veselou, svěží a hravou fantazii v textu :)
Vyprávění je opravdu až filmové. Avšak od druhé poloviny stále úmornější zaplétání v nekonečných lžích tolik vzdálené mé nátuře mě trochu deptalo. Konec opět bravurní a jakoby trochu "zadostiučinění" vlastně nebetyčné zbabělosti hlavního hrdiny. Jak neskutečnou moc může mít žena nad mužem :( a možná ne vždy vědomou!
Nicméně přístup Davida k životu mě neskutečně vytáčel. Klasický slaboch a zbabělec který se nechá utvářet k obrazu kohokoli :) Neunikne osudu je sporné hodnocení :) spíš se nepokusí vzít ho do svých rukou!

Znedla
16.10.2017 4 z 5

Naprosto strhující příběh o jednom náhodném setkání a následné touze, která dokáže člověka proměnit a zničit.....

stopni
09.07.2015 5 z 5

Bravurní vyprávění o nenadálém vzplanutí nadějného biologa ve středních letech.... :-) Ze ženského pohledu je jeho počínání asi nepochopitelné, někdy leč odsouzení hodné, mužští čtenáři jistě budou oponovat.... ;-) Milostné léto je plné nenadálých zvratů, ale i návratů, které čtenáře budou překvapovat v nejméně očekávaných momentech příběhu.... Vřele doporučuji k přečtení - stojí to za to.... :-)

džej
01.03.2014 4 z 5

Nejdřív mi přišlo, že to bude tak trochu nudný příběh ze života v tehdejším Československu v sedmdesátých letech minulého století, ale ani nevím jak a vyprávění Davida mě vtáhlo dovnitř. Možná to byla síla jeho výpovědi o sobě samém, čím mě později kniha překvapila. Tedy popis nekonečné bezmoci a slabosti, který ukazuje, jak snadné je neodolat, nepokusit se něco zvrátit a jenom podlehnout vášni... Klíma je dobrý vypravěč, zvlášť druhá polovina knihy má spád.

sachista
11.02.2012 4 z 5

Pro mě jedna z nejlepších knih Ivana Klímy, která ve mně ještě dodnes zachovává silný literární zážitek a jisté ponaučení. Nedivím se, že zrovna tohle téma zabodovalo ve Švédsku, kde byl údajně podle Milostného léta natočen i celovečerní film.