Milostná schůzka a jiné povídky

Milostná schůzka a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23813/bmid_milostna-schuzka-a-jine-povidky-1n6-23813.jpg 4 26 6

Tato kniha je druhým ze tří svazků průřezu Maupassantovou povídkovou tvorbou a tématicky je věnovaná milostné problematice, vztahům mezi mužem a ženou, tedy tématu pro autora nejcharakterističtějšímu. Svazek obsahuje 39 povídek zabývajících se všemi možnými formami lásky.

Přidat komentář

Bumeso
04.09.2023 5 z 5

Nesmírně pestré a čtenářsky přístupné panoptikum různých pohledů na lásku. Maupassant i na minimálním prostoru dovedl rozehrát řadu příběhů, jejichž pointy jsou platné i dnes.

Pralinka1910
13.12.2020 3 z 5

V době uzávěry knihoven, jsem z půdy snesla i tuto knihu. V živé paměti jsem měla Povídky na tělo, které mi doporučila knihovnice se slovy ... “ ze tohle se teď hodně čte “. Tak jsem měla na srovnání dvě knihy stejného žánru i tématu - milostné povídky, zpracované
se 150-ti letym rozdílem. I když jsou Maupassantovy příběhy někdy mírně cynicke a na konci jakoby useknute, pořad se jedna o poměrně kvalitní čtení s obdivuhodnou variabilitou jednotlivých témat. Což bohužel o druhé zmiňované knize neplatí. Srovnání me přivedlo ke smutnemu závěru, jak strašně literatura za tu dobu upadla.


allebra
04.05.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem se chystala už dlouho a teď se mi hodila do Čtenářské výzvy 2020, téma č. 15: "Kniha, jejíž obálka se vám nelíbí." Obálka se mi opravdu nelíbí, ale kniha se mi líbila moc. Povídky si čas od času přečtu docela ráda. Navíc Guy de Maupassant povýšil povídkový žánr minimálně o level výše. Zajímavé téma, které bude stále aktuální, postavy jsou skvěle propracované a kniha je velmi čtivá. Také chválím výborný překlad. Určitě si přečtu další knihy od tohoto autora.

Arturo.Bandini
18.12.2018 5 z 5

Souhlasím s Lessanou, že mnohé povídky postrádají závěrečnou pointu a jsou utnuty nějakou přímou řečí, jenže to vše, co se v nich odehrává právě před tím finálním "rozuzlením", mne naprosto fascinovalo. Úžasný pohled do nitra duší žen i mužů je popsán tak barvitě a precizně, že jsem jím byl doslova fascinován, takže nemohu jinak než dát plný počet. Nutno dodat, že tomu přispívá i vynikající překlad Dany Melanové.

Lessana
12.11.2018 3 z 5

Maupassantove poviedky sa čítajú dobre. Sú dynamické a zo života... Avšak, škoda preškoda, že záver mnohých poviedok je akosi do stratena. Akoby autorovi neprišiel na um dostatočne pôsobivý nápad, ako poviedku zakončiť, a tak ju nechal tak, uprostred našponovaného napätia a gradácie.

JLČ
17.10.2018

V podstatě bezcitná, naturalistická brutalita. Ty povídky jsou vesměs smutné a cynické; nedivím se, že Maupassant, který ničemu nevěřil, skončil ve svěrací kazajce.