Milosrdný spánek: Příběhy z anesteziologie

Milosrdný spánek: Příběhy z anesteziologie https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198124/bmid_milosrdny-spanek-pribehy-z-anestezi-65ae962cc91d6.png 4 30 12

Skutečné příběhy pacientů, kteří se ocitli na hranici mezi životem a smrtí Lékařka Ľuba Romanová shromáždila ve své knize zajímavé, dojemné, smutné i veselé příběhy pacientů, s nimiž se za více než dvacet let své práce na ARO jedné východoslovenské nemocnice setkala. Při jejich čtení si uvědomíte, jak málo stačí, abychom ztratili všechno, a jak moc je toho zapotřebí, abychom se dokázali vrátit.... celý text

Literatura slovenská Zdravotnictví Příběhy
Vydáno: , Motto
Originální název:

Vlasy dupkom , 2014


více info...

Přidat komentář

vladka321
06.01.2021 5 z 5

Ze začátku mi kniha přišla depresivní, smutná, ale časem jsem si především rozšířila obzory - nejenom o postupech na ARO oddělení, o orgánech a jejich potřebách, o tom, jak podobný problém u někoho je banalitou a jinému jde o život, či dokonce šance na další život je nemožná (jak vše souvisí se vším).

Hodně je zde o přístupu pacientů a jejich příbuzných, což je tedy kapitola sama o sobě.

Člověk vidí lékaře na vizitě, při návštěvách, na vyšetření a ten zbytek pro ostatní, co se netýká jen jeho samého ani nevnímá. Je to podnětný a zásadní vstup nejenom do lékařského řemesla, ale i do duše lékařky, do jejich obav, do jejich smutků a nadějí. Je to o poslání a obrovské obětavosti. Jsem ráda, že jsem se přes ten posmutnělý začátek dostala a myslím, že v tomto povolání, kde smrt je vyloženě v každém koutě a na každém kroku se ani jinak psát nedá. To by totiž potom ztrácelo tu opravdovost. A život není bohužel jenom o tom krásném. Kniha rozhodně stojí za přečtení a já jsem ráda, že jsem jí přečetla, dočetla a všem doporučuji.

mynamail
18.11.2019 2 z 5

Krátké příběhy z lékařské praxe. Z dávnější lékařské praxe. Každý příběh je svým způsobem jiný. V půlce knihy jsem si začala diagnostikovat všemožné potíže a choroby. Knížku jsem měla půjčenou ještě před operací kolene, ale raději jsem ji začala číst až po probuzení z narkózy. Ó, to jsem udělala dobře! :-D
Berte to jako takovou oddechovku, kterou není nutné číst ani popořádu, ani až do konce.


LenkaV.1
14.01.2019 5 z 5

Po dlouhé době knížka, která se mi náhodně dostala do ruky v knihovně a kterou jsem chtěla mít doma. Věřím, že pro laika místy asi dost odborná, možná jak tu zaznělo frustrující, ale mne opravdu zaujala a tak jsem si ji sehnala, i když už to úplně snadné nebylo.

arket
03.08.2017 2 z 5

Po první kapitole vzdávám. Hrozně depresivní a frustrující. Čekala jsem něco jiného.

Marieta
17.05.2017 2 z 5

Autorka popisuje zajímavé životní příhody, které se v životě lidí odehrály a s nimiž se pak ve zdravotnictví setkala.
Delší dobu jsem se na knížku chystala, jsem ráda, že jsem ji přečetla, ale jednou stačilo - čekala jsem však úplně něco jiného....

Jindřich osmý
01.01.2017 4 z 5

Člověk se dozví spoustu zajímavého.

PetiJelinkova
22.08.2016 2 z 5

Bohužel jsem od toho čekala víc ...

bianca5
07.03.2016 4 z 5

Také jsem čekala spíše ten "druhý břeh",ale ráda jsem si přečetla někdy opravdu náročné pracovní okamžiky z lékařského prostředí.

bai.Cerna
11.04.2015 4 z 5

Moc dobrá kniha. Lékařka – anestezioložka – opravdu velmi poutavě zachytila některé případy ze své praxe. Velmi si cením toho, že autorka se při psaní vyhnula odborným pojmům, které jsou jí dozajista vlastní, avšak většině čtenářů neznámé. A pokud bylo nevyhnutelné použít odbornou terminologii, vždy je vysvětlena i pro laika. Příběhy pacientů jsou úsměvné, jiné smutné, dojemné. Kniha dává nahlédnout na situace, do kterých se nikdo z nás nechce dostat, ať už jako hlavní aktér (pacient) či jinak zúčastněný (rodinný příslušník, kamarád….). Práce lékařů je opravdu velmi těžká. I lékař je jen člověk, a rozhodovat se ve chvílích, kdy jde o život, musí být neuvěřitelně náročné.

modranka
23.07.2014 3 z 5

Vlasy dupkom (Milosrdný spánek) je zbierka samostatných blogov z anestéziologickej praxe. A tak treba aj ku knihe pristupovať. Nie sú to poviedky, nie sú to fejtóny. Každý blog je samostatným záznamom, netreba ich čítať po sebe, nemajú časové prepojenie, autorka strieda súčasnú dobu so spomienkami na nedávnu minulosť (cca 20 ročná prax - viac tá minulosť). Ja som knihu čítala postupne, a priznám sa, že asi v polovici ma už začínala nudiť. Príbehy sú také krátke, že dramatičnosť nemala šancu prebudiť vo mne záujem. Napriek tomu blogy sú poučné a ja si zas o niečo viac vážim lekárov. Ich práca je naozaj na nezaplatenie.

Čo som však vôbec nepochopila bola úvodná kapitola, ktorá na šiestich stranách obsahovala jednu jedinú vetu s 2532 slovami, s 15802 znakmi spolu s medzerami. Čítate dobre.. bol to marast myšlienok, ktorým zrejme rozumela len autorka. Za túto kapitolu sťahujem hneď dve hviezdičky. Ale nechcem autorke krivdiť, možno tým chcela znázorniť, čo sa nám deje v hlave, keď sme v narkóze. Mohla nám to však prezradiť.

ak si chcete blogy prečítať, tu sú: http://romanova.blog.sme.sk/

bookcase
19.05.2014 4 z 5

Leckdy smutné, leckdy trochu úsměvné příhody lékařky anestezioložky.

lucy.sankova
28.04.2014 4 z 5

Kdybych více rozuměla lékařským pomůckám, určitě bych knihu pochopila více. ALE. Co se týče samotných příběhy pacientů - hodně to na mě zapůsobilo. Některé více, některé méně. Nejvíc ovšem na mě zapůsobily příběhy: Dary a Neberte své orgány do nebe.. Příběhy byly krátké, snadno pochopitelné, a to se mi na knize líbilo nejvíce.

Štítky knihy

lékařské prostředí podle skutečných událostí kriticky nemocní pacienti

Autorovy knížky

Ľubomíra Romanová
slovenská, 1965
2014  71%Milosrdný spánek: Příběhy z anesteziologie

Kniha Milosrdný spánek: Příběhy z anesteziologie je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x