Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika

Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356981/bmid_milos-zeman-pribeh-talentovaneho-pr-mBv-356981.jpg 4 26 12

Málokterý politik vyvolává tak silné emocionální reakce jako Miloš Zeman. Dělá to cíleně a baví ho to. Má jak četné vášnivé odpůrce, tak nadšené příznivce. Silné nejsou jen vyvolané vášně, silný je také jeho životní a hlavně politický příběh odehrávající se přímo na stránkách této knihy. Od mládí a studentských let až po současné prezidentství. Text poutavě zachycuje všechny zásadní momenty a kroky, kterými ovlivnil českou politiku, jakými jsou například jeho výrazné vystoupení v roce 1989 nebo uzavření Opoziční smlouvy s Václavem Klausem o necelou dekádu později. Pozornost je věnována také záležitostem méně známým a možná i zapomenutým, například jeho futurologickým intelektuálním vizím či tomu, že začátkem devadesátých let minulého století hlásal liberalismus a brojil proti populistům. Jeho politické kroky, vítězství i debakly, pobyt ve zdánlivém ústraní na Vysočině i návrat do vysoké hry, kontroverzní výroky a činy, hradní ekipa, kterou kolem sebe shromáždil, včetně svérázného mluvčího, to vše názorně vysvětluje a dokládá, proč je právě on vytrvale „u vesla“.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
21.08.2023 5 z 5

Perfektní kniha. Naprosto přesná.

fantasak
20.04.2021 5 z 5

Knihu jsem koupil dědečkovi s tím, že jsem věděl, že ho to bude zajímat. Otázka byla, zda pro dědečka, jakožto podporovatele prezidenta Zemana, bude kniha dostatečně objektivní. Po tom, co mi děda řekl, že kniha je napsaná dobře, objektivně, ale že se nebojí Zemana kritizovat, jsem se na ni vrhnul také.
Mně osobně přijde, že vyloženě zaujatá kniha není, avšak divím se, že ten konec knihy děda přežil a knížku rituálně neupálil (jako pan prezident červené trenky).
Každopádně i pro člověka, co Zemana nemá rád (já) je to zajímavý exkurz do jeho politické kariéry a pomůcka k cestě k alespoň částečnému obdivu této osobnosti české politiky.


jprst
31.12.2019 4 z 5

Nabízí se srovnání s knihou J. Kmenty Rudý Zeman a tehdy kniha prof. Kopečka jednoznačně vítězí. Zatímco Kmentova kniha se pohybuje na hranici mezi investigativní žurnalistikou a bulvárem (zřejmě kvůli prodejnosti a zvýšení zájmu čtenářů), tak Kopečkově knize nechybí objektivita, nestrannost, ale i kritické hodnocení osobnosti M. Zemana. Samozřejmě, pokud k četbě této knihy přistoupíte už s pevně vytvořeným názorem na jeho osobu, může vám to připadat i jako ztráta času.

1amu
31.08.2019 4 z 5

Čtivá kniha . Vzhledem k nedávným šaškárnám ohledně jmenování nového ministra kultury si dovoluji ocitovat příhodu z r.1998:
...Havel chtěl, aby s ním Zeman konzultoval jména navrhovaných ministrů. Zeman sice projevil ochotu seznam ministrů s prezidentem probrat, ale žádně personální vetování připustit nehodlal, protože by to bylo podle něj v r o z p o r u s příslušným článkem ústavy.......brutální Zemanův slovník spolehlivě udržuje kritickou averzi části masmédií k jeho osobě. Více méně jde o permanentní válku s významnou částí médií.... (Čtenář si udělá úsudek sám).
V podstatě souhlasím s většinou zde zveřejněných komentářů a obdivuji profesora Lubomíra Kopečka za práci, kterou vykonal při soustřeďování podstatných dokumentů ze života talentovaného prognostika (úmyslně vynechávám slovo pragmatika v názvu knihy).

martin č.
06.03.2019 5 z 5

Vesměs souhlasím se Šandíkem. Velmi čtivá byť vlastně stručná knížka nepřinášející nic úplně nového. Na druhou stranu popis událostí až do neslavného prezidentského angažmá byl pro mne dobrým připomenutím postupně zapomenutých či polozapomenutých dějů a já si to rád připomenul. Zemanovo prasidentování pak, a tady se shoduji s autorem, hodnotím pro nás všechny jako největší průser jeho politické kariéry.
Zajímavý postřeh pro mne je, že kdyby v roce 2003 ČSSD zavřelo obě oči a protlačilo Zemana na prezidentský stolec, nejspíš by tím napáchala mnohem méně škody sama na sobě (než kolik ji mstící se stařec způsobil posléze) a i na naší zemi by škody tehdy nebyly tak velké. Ale po boji každý generál, rozumím tehdejšímu vedení, že ho už tehdy na hrad nechtělo.

Sandik
16.04.2018 4 z 5

Kniha hned na obálce poněkud nabubřele hlásá, že "tento příběh změní vaši představu o Miloši Zemanovi"... Za sebe můžu říct, že fakt nezměnil. Naopak musím konstatovat, že jsem se z knihy vlastně nedozvěděl mnoho nového a že pro člověka, který politickou situaci v této zemi sleduje dlouhodobě, příliš objevná nebude. Spíše se při čtení pouze utvrdí v tom, co už věděl.
Kniha je útlá a čte se velmi dobře. Téma by si ale obecně zasloužilo hlubší ponor, místy je autor až příliš opatrný a na mnoha místech by bylo užitečné vycházet i z jiných pramenů než jsou novinové články a podobné veřejně přístupné zdroje. Samozřejmě ale chápu, že takhle důkladný výzkum bude až práce pro historiky, kteří se budou Milošem Zemanem zabývat třeba za dvacet nebo padesát let, nikoli pro politologa pohlížejícího na osobu současného prezidenta teď a tady...
Velký smysl by samozřejmě mělo, kdyby si knihu přečetli lidé kteří politiku příliš nesledují, ti ovšem pravděpodobně po této publikaci stejně nesáhnou a pokud něco, přečtou si spíše nějaký ten oslavný spis z pera Zemanových příznivců...
Celkový dojem: 75%
PS: Musím pokorně přiznat, že jednu v knize dobře dokladovanou věc jsem si fakt neuvědomil. Totiž to, že když Zeman v roce 2001 odešel z politiky (což bylo jak si vzpomínám jedno z mála Zemanových opravdu sympaticky působících rozhodnutí), učinil tak jen proto, aby se z vysočinského vejminku mohl roku 2003 triumfálně navrátit jako nový prezident. To se mu ovšem fakt brutálně nepodařilo a myslím, že ho to dodnes velmi žere...

kristleko
17.03.2018 4 z 5

Lubomír Kopeček se v žánru „politické biografie“ celkem našel, byť mi kniha o Václavu Klausovi (2012) přišla o něco lepší, plastičtější. Kniha lakonicky (někdy možná až příliš povrchně) vykresluje politickou historii Miloše Zemana na pozadí polistopadového vývoje – od začátků v OF, přes konsolidaci ČSSD a premiérské období až po současnou etapu prezidentskou. Výstižně vykresluje i některé jeho osobnostní rysy – smysl pro nadsázku, neobtěžování se s fakty, sklon k drsným výrokům a nekompromisním krokům. Kopeček má pravdu, že kombinace řečnického umu, pragmatičnosti a politického talentu vytvořila z poněkud podivínského prognostika jednu ze stěžejních osobností české politiky po roce 1989. Osobně bych „vypíchl“ ještě jeden postřeh – Zeman je jedním z mála českých politiků (spolu s Václavem Klausem a dnes i Andrejem Babišem), který pochopil, že cesta k srdci voličů je v osobním setkávání – od slavné „Zemák tour“ až po prezidentské spanilé jízdy po českých a moravských náměstích. Byť kniha v závěru trochu ztrácí dech, je sympaticky nečernobílá a v neposlední řadě obsahuje jednu prorockou větu tehdejšího předsedy sociální demokracie Vladimíra Špidly před volbou prezidenta v roce 2003: „Strana půjde do prdele, jestli se ty kurvy kolem Zemana dostanou na Hrad!“

hanak_v_exilu
13.03.2018 4 z 5

Čtivá a vzácně vyvážená je tahle politická biografie. Což se cení o to více, že Miloše Zemana jde jen těžko sledovat s odstupem. Lubomír Kopeček to zvládl na horší jedničku. Občas omlouval, občas kritizoval. Ke konci ovšem trochu zakolísal a sem tam do výčtu událostí propašoval své osobní postoje. Od popisovaného asi ještě neuběhlo dost času. Kdo hledá Zemanovy memoáry, tak tady nepochodí. V knize najde jen o málo víc než výčet nejdůležitějších momentů života. K pochopení některých motivů to stačí, ovšem ocenil bych, kdyby šel autor víc do hlouky.

icewind
02.03.2018 5 z 5

Vzhledem k tomu, že hradní pán bude ještě nějaký čas ovlivňovat dění je tahle knížka skvělým studijním materiálem pro ty co chtějí pochopit kde jsou pravděpodobné kořeny toho co se děje na Hradě a nejen tam. Miloše Zemana můžete nenávidět, můžete ho nekriticky obdivovat a nebo s pomocí této knihy aspoň změnit "zarámování" obrazu s příběhem, který rozhodně nelze považovat za tuctový.

Damato
23.01.2018 4 z 5

Líbí se mi zmínky o tom, že Zeman má jak vášnivé odpůrce, tak i nadšené příznivce a jak se doba točí, točí se i tito lidé. Z odpůrců se stávají nadšenci , z nadšenců odpůrci. Vše zasazené v kontextu doby, kterou jsme zažily - a čtete a čtete a jednu chvíli si říkáte..., ty jo, byl to borec, pak zas nadáváte, ... to je děsný.... ale ve finále jsem ráda, že jsem tuhle knihu četla. Kdybych se k ní dostala před rokem, přede dvěma, pravděpodobně bych ji ani nevzala do ruky. Tak si myslím, že si ke mě kniha našla sama cestu v době, kdy jsem to asi potřebovala nejvíc. A jako literární výtvor hodnotím fakt dobře.

pistalka
10.12.2017 4 z 5

Kopeček kulantně charakterizuje Zemana jako politika, kterého není možno zasadit do širšího ideově-hodnotového rámce, neboť jeho názory procházejí turbulentními proměnami a vybírá si obvykle to, co se mu v dané situaci hodí nejvíce. Tam nejde o ideje, nýbrž o pragmatismus nejhrubšího zrna. Jako u jiných knih profesora Kopečka oceňuji mimořádnou čtivost. Přečtěte si to!

KejmlP
19.11.2017 5 z 5

Mohu spokojeně konstatovat, že z kvalit knihy jsem byl nadšen. Profesor Kopeček se úlohy nestranného odborníka zhostil naprosto skvěle, a poskytuje tak vyvážený obraz muže, který se už 30 let zásadním způsobem naši politickou realitu.
Kniha dobře balancuje, aby nesklouzla ani do oblasti hagiografie, ani soupisu hříchů. Výsledkem je poutavý portrét, který popisuje odvážné vystupování proti komunistickému režimu, první politické kroky a formování osobnosti současného prezidenta. Pokračuje potýkáním se s vrcholnou politikou, originální kroky, jedinou velkou porážku, a následující velkolepý návrat, završený prezidentským obdobím.
Toto období je pak podáno seriózně, autor připomíná chyby i úspěchy, a nabízí řadu možných pohledů na jednotlivé kroky, čímž dokazuje, že je rozhodně nelze vnímat jednostranně, a že médii mnohdy odsouzené aféry často nejsou jen excesy aktéra knihy, ale strategicky plánované kroky sloužící dlouhodobému cíli. Autor události podává v kontextu, a ukazuje, že jsou mnohem složitější, než je podávají naši novináři.
Vytknout mohu snad jen rozsah, který bych ocenil větší. Pevně doufám, že časem vyjde revidovaná verze, která naváže a doplní dílo o další události, které leží teprve před námi.
Pokud si myslíte, že Miloš Zeman je jen neschopným hulvátem, který se nahoru dostal jen díky volebnímu právu lůzy, a libujete si v novinářských zkratkách, knihu nečtěte, narušila by vám vaše pohodlí v černobílém vidění světa. To stejné platí pro nekritické obdivovatele. Všem ostatním, kteří nedělají závěry předem a disponují kritickým myšlením, mohu knihu doporučit všemi deseti. Získáte díky ní řadu námětů k zamyšlení.