Samotářka z Mill River

Samotářka z Mill River https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203808/bmid_mill-river-samotarka-z-mill-river-geO-203808.jpg 4 90 33

Mill River série

1. díl

River ve Vermontu je jedním z řady zapadlých městeček, ve kterých se zdánlivě nic neděje. Místní lidé žijí poklidným životem. Mezi nimi i vdova Mary McAllisterová, kterou však skoro nikdo nikdy neviděl. Zná ji snad jen místní blázen a zdravotní sestra… Její krásná vila, tyčící se na vršku nad městem, je polozapomenutým místem – o její obyvatelce místní mnoho neví a už po ní po těch dlouhých letech ani nepátrají. Teprve když se do města přistěhuje policista Kyle Hansen s dcerou Rowen, odhaluje se příběh tajemné ženy, pro niž se stali na celá desetiletí jediným spojením se světem pošta, postarší kněz se zvláštním zvykem krást lžičky a také okno v ložnici, které střeží život poklidného Mill River.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Mill River Recluse , 2011


více info...

Přidat komentář

evineckY
23.07.2023 5 z 5

V knize je vidět, jak je život krátký, charaktery různých lidí a jejich osudy.
Je mi strašně líto Mary a jejího života v osamění.
I když je kniha starší, určitě stojí za přečtení a doporučuji všem,
kteří mají rádi historické romány ze života.
Mi se moc líbila, i když jsem si poplakala.

Marcik7
22.05.2023 3 z 5

Příběh ženy, která díky sociální fobii žila v téměř naprosté izolaci v krásném domě, a i když svůj strach nepřekonala, živě se zajímala alespoň zdálky o život v městečku. Snažila se díky své majetnosti a šlechetnému srdci ulehčit život jeho obyvatelům. V příběhu se objevilo několik zajímavých momentů, kvůli kterým doporučuji knihu k přečtení.


Amifa
15.09.2022 5 z 5

Po dlouhé době kniha, co mě opravdu zaujala a bavila. Zajímavý příběh.

Micha-Él
24.12.2021 3 z 5

Zvláštní kniha, na níž jsem se dlouho těšila, ale přiznám se, že mě nijak extra nechytla... Věnovala bych se více Maryinu příběhu, který byl na rozdíl od druhé linky mnohem zajímavější. Přesto mě děj dlouho nevtáhnul, styl psaní mi přišel neosobní a neslaný nemastný. Ke konci, s postupným stárnutím Mary a prolínáním se současností, se to naštěstí zlomilo. Takže rozhodně nejde o nezáživnou knížku, spíš jen podle mého velmi divně uchopenou.

georginaa
12.05.2021 4 z 5

Ze začátku to vypadalo trochu zmateně, než jsem poznala postavy a přiřadila k minulosti nebo přítomnosti. Po pár stránkách se pomalu rozvíjel příběh , který začínal mít smysl a vyprávění o Mary, její úzkost zasáhla do celého jejího života. Nakonec musím přiznat, že se mi kniha velmi líbila i když ze začátku jsem tomu moc nedávala.

Kenan
20.02.2021 5 z 5

Pomalu plynoucí příběh, ve kterém se střetává minulost s přítomností. Životy lidí v malém městečku Mill River, které z povzdáli sleduje žena trpící fóbií, která jí nedovolí se s těmito lidmi setkat. Mary prožila těžký a smutný život a přes svůj samotářský osud, cítí sounáležitost se svými sousedy a prostřednictvím kněze, který jediný ji provází celým životem, jim zanechává odkaz. Mám ráda takovéto příběhy, proto mně kniha přinesla radost ze čtení.

Leona333
06.05.2020 3 z 5

Místo - prostřední ve kterém se děj knihy odehrává, si autorka zvolila dobře. Téma o duševních poruchách, fobiích Mary a co jim předcházelo..., je také kvalitně napsáno. Jistě aktuální i dnes pro spousty lidí. Jen mi v příběhu vadila přemíra ,,nenormálností" u dalších postav. Pomalu každý, včetně faráře měl nějakou úchylku... To už bylo za mě vážně moc.

andrea7459
29.10.2019 3 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se četla, jen ten závěr byl až moc neuvěřitelný... ale i tak mě bavila.

peitho.1
02.09.2019 5 z 5

Krásně a citlivě napsaná kniha. Ideální pro ty, kdo mají rádi příběhy z prostředí amerického maloměsta, kde se setkává minulost se současností. Já jsem si vychutnala každou stránku.

Artep25
05.05.2019 3 z 5

Za mně příliš jednoduchý děj,příliš červená knihovna,kde i padouch může být vlastně dobrý .

barusak1
17.11.2018 5 z 5

Pěkné počtení na dlouhé zimní večery. Příběh Mary byl smutný, ale svým způsobem poučný.

Pavlnka
27.09.2018 4 z 5

Zajímavý, smutný příběh. Trochu mi vadil styl psaní, ale jinak se mi kniha líbila.

Aneleh
04.05.2018 5 z 5

Kniha ukazuje především na problém sociální fóbie a tudíž je z psychologického hlediska velmi zajímavá. Rozebírá pocity a utrpení člověka, postiženého touto poruchou, která ani dnes není ničím výjimečným. Na postavě Mary je dobře vysvětleno, co brání těmto lidem v kontaktu s ostatními, jak moc se chtějí přátelit s ostatními, ale brání jim v tom trvalá úzkost, která je uzavírá do jejich nedobrovolné samoty. Sounáležitost lidí v malém městečku nakonec zvítězí, ale bohužel až po smrti Mary se všichni dozví, čím si procházela. Smutný, ale poučný a dojemný příběh plný laskavosti. Více takových knih by bylo třeba do dnešní uspěchané doby.

Misha224
26.03.2018 5 z 5

Krásná kniha, příběh Mary se mi moc líbil. I když byla kniha smutná, nabídla poutavý příběh jedné samotářky a obyvatel malého městečka Mill River.

Bookberry
01.09.2017 5 z 5

Celou dobu mi Mary bylo strašně líto, vzhledem k tomu, kolik si toho v životě vytrpěla. Je to velmi smutná a dojemná knížka, ale i tak myslím, že konec byl celkem šťastný.

Astonius
29.08.2017 2 z 5

Cítím se trochu podvedena anotací.... Bez spoilerů se toto hodnocení bohužel neobejde, tak pozor.... :-) Čekala jsem tajemný příběh staré paní, která se z nějakého důvodu zřejmě dostane do kontaktu s policistou a jeho dcerkou a čtenář se tímto prostřednictvím dozví nějaká šokující tajemství z jejího života. Hned na začátku však zjišťujeme, že stará paní umírá a policista hned v 1. kapitole přizná, že ji nikdy neviděl. Takže tímto směrem se děj neubírá. Pak se rozjíždí její příběh od mládí - to se už dalo očekávat, jenže ty obsazené osoby, to bylo pro mě teda peklo. Autorka zřejmě každému chtěla přisoudit nějakou zvláštnost a tak tam máme milého a oblíbeného faráře, který krade lžičky (???) - myslím, že hned po první návštěvě u někoho v domácnosti by přestal být oblíbený. Dále tam je klasický padouch v podobě manžela, který je odporně bohatý a jediný dědic ohromného majetku, ale ze všech, co se mu nabízejí, si vybere holku, která je chudá - sice krásná - ale dost psychicky poznamenaná prožitým znásilněním - prostě chová se tak plaše, že má problém jít i na večeři a on si ji vybere, aby ho reprezentovala ve společnosti... Dále tam máme manželova dědečka, který má k ní hned od začátku zvláštní vřelý vztah a když jeho vnuk zemře, absolutně se tím nezabývá, naopak vystupuje proti němu v zájmu hlavní hrdinky. Korunu tomu dal úchylný kolega policisty - klaďase, který se vloupá do domu ženy, kterou sleduje, a ukradne jí kalhotky ze skříně. Cože? A jsou tam další osoby, které si díky podobně vymyšleným zvláštnostem čtenář snadno zapamatuje. Knihu jsem odložila za polovinou, protože i přesto, že jsem přečetla 200 stran, děj byl stále úplně praštěný a nijak mne ke knize nevábil. Je možné, že se to ke konci knihy úplně otočí a začne být zajímavé a možná o hodně přicházím, ale obávám se, že těžko... :-) Jsem ráda, že jsem měla jen půjčené z knihovny.

Konvalinka987
27.02.2017 5 z 5

Jedná se o velmi čtivou a dojemnou a smutnou knížku. Doslova jsem jí hltala. Líbí se mi, že si autorka všímá lidí, kteří jsou na okraji společnosti, přestože chtějí do společnosti patřit. Poukazuje na problém sociální fóbie.

adriane9
18.02.2017 3 z 5

Začátek knihy byl boj a začíst se mi dalo zabrat, příběh je to ale neotřelý a povaha Mary mě nakonec velmi zaujala. Čas stárnutí i její bolest v duši byla velmi věrně popsaná a já knihu neváhám doporučit.

Schamila
16.02.2017 4 z 5

Možná je to smutný příběh, ale je plný lásky - napětí - zvratů - laskavosti, ... a slova kněze v nemocnici - hodna zamyšlení, u mne určitě - hezké čtení, moc doporučuji.

Acquenta
08.02.2017 4 z 5

Krásná, ale moc smutná :-(

Autorovy knížky

Darcie Chan
americká
2014  80%Samotářka z Mill River

Kniha Samotářka z Mill River je v

Přečtených123x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených10x
Knihotéce101x
Chystám se číst80x
Chci si koupit12x