Mildred Pierceová

Mildred Pierceová https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178323/bmid_mildred-pierceova-bh4-178323.png 4 51 17

V nelehkém období Velké hospodářské krize v 30. letech se Mildred Pierceová, rozvedená mladá žena, matka dvou dcer, potýká nejen s nedostatkem peněz, ale přestává si i rozumět se svou starší dcerou Vedou. Příběh líčí Mildrediny spletité vztahy nejen s vesměs netečnými a línými muži, ale hlavně se sobeckou a povýšenou dcerou, pro kterou by obětovala život. Jen díky odhodlání a vůli se Mildred stále ještě pokouší hledat štěstí pro sebe i svou rodinu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Motto
Originální název:

Mildred Pierce , 1941


více info...

Přidat komentář

KatkaLas
24.10.2021 5 z 5

Příběh o silné ženě, kterou jen tak něco nezlémí - což zní jako klišé, ale takových žen je určitě na světě spousta a jako inspirace je to skvělé. Navíc je to velmi dobře napsané a čtivé. Všem vřele doporučuju.

tamara1351
03.01.2021 4 z 5

Tak tohle se mi opravdu dobře četlo.Zajímavé prostředí, rozporuplné postavy a skvělý závěr.Velmi dobrá kniha o mateřské lásce,která je slepá.


Hanichka
22.01.2020 2 z 5

Zařadím se k menšině čtenářů, kterým kniha nevyhovovala. Čte se dobře, to souhlasím, ale to je tak všechno, co se mi líbilo. Nejspíš je to úplně jinou dobou, prostě jsem nebyla schopná Mildred pochopit a vžít se do toho, že udělá všechno pro své děti a nenechá je hladovět, ale hrozně jí pohoršuje dělat servírku. Myšlenkové pochody a vůbec vnitřní svět postav, hlavně se to týká Mildred, mi nepřišly moc dobře ani realisticky vykreslené. Navíc se mi zdáli dost nudní, Mildred myslí na Vedu a na koláče, Veda na to jak škodit,...zdá se mi, že nikdo se tam pořádně nezměnil (až na MP). K nikomu si nejde vytvořit vztah. "Překvapení" na konci jsem tušila už hodně dlouho a jen jsem čekala, kdy to konečně přijde. A u téhle knihy navíc považuji za mínus, že vlastně není zřejmé, o čem je. Je to o náročném životě jedné ženy, jak se vypracovala a pak o všechno přišla? O opičí lásce? Nevím, protože se autorovi nepodařilo předat žádnou zásadní myšlenku.

Michalka98
11.06.2018 3 z 5

Kniha není špatná. Líbil se mi autorův styl a také období, které pro svůj příběh zvolil. Vadilo mi však to, že žádná postava ve mně nevyvolávala emoce, přišlo mi, že sám autor ke všem zaujal neutrální stanovisko. Začátek knihy byl na můj vkus natahovaný a konec zase neskutečně zrychlený. Posledních sto stran se v knize téměř nic neděje, děj rychle přeskakuje o několik let dopředu a na posledních osmi stranách nás autor zahrne tolika událostmi, že jsem se nestačila divit. Přesto nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila, byla svým způsobem zajímavá a já jsem ráda, že jsem poznala dalšího autora. Dávám 3,5 hvězdičky.

Milena1967
19.02.2018 5 z 5

Parádní kniha, ovšem Vedu bych liskala od rána do večera.

MíšaS.
30.04.2017 5 z 5

Seriál jsem neviděla, ale kniha je fantastická. Přečteno jedním dechem.

amenufus
20.01.2017 3 z 5

Viděla jsem nejprve seriál, potom četla knihu a nakonec jsem vše završela filmovým zpracováním (1945). Za mě byla bohužel nejslabší sama kniha. Cainův způsob psaní mi v případě natolik ženského příběhu moc nesedl.

MayB2
07.10.2016 4 z 5

Knihou jsem postupovala trochu s odporem, co se zas na další straně pokazí – je to tak výborně realisticky napsáno, že jsem Mildrediny neúspěchy a chování ostatních postav velmi prožívala.

Sarah01
29.08.2016 3 z 5

Viděla jsem souběžně seriál a četla knížku, jsou tam drobné odchylky, v knížce jsou samozřejmě popsané myšlenkové pochody hlavní hrdinky, jež jsem nechápala, v seriálu si musíte hodně domýšlet. Kdo mně byl v knížce nejvíc protivný, byla sama Mildred, měla jsem chuť ji pořádně profackovat. Ženská, která se vypracuje díky vlastní píli a pak si nechá všechno zničit. Vztah mezi ní a dcerou byl fakt hrozný, ale mohla si za to sama, každý si k nám dovolí jen to, co mu dovolíme my sami. Určitě to číst už nikdy nebudu. Ale napsané dobře, to se musí nechat.

Edeltruda
12.02.2015 5 z 5

Knihu jsem si našla na základě stejnojmenného seriálu, protože jsem chtěla prožít příběh o opičí lásce, hospodářské krizi, zištných vztazích, úspěších i pádech ještě jednou. A nelitovala jsem.

vikimi
02.11.2014 3 z 5

Podobné knížky nerada čtu, protože mě vývoj doslova rozčiluje, ale k téhle publikaci jsem se dostala více méně náhodou a tak jsem si řekla proč ne.
Mildred byla bohužel slabá, málo rázná a nechala sebou většinou zametat. Podle mě jsem jako čtenář byla od začátku tlačena k odporu k postavám. Nejdříve to byl Bert, když ho Mildred vyhodila, potom - dle mého nechutný Wally, následně Monty, Veda, opět Wally, (paní Gesslerová) a pak opět Veda a Monty.
Postupně Mildred všichni ubližovali...ona sebou nechala mávat, oni se jí posmívali. Přišlo mi to smutné, ale pravdivé. Její láska k Vedě byla až příliš neochvějná, pouto k ní slepě vynucené.
I paní Gesslerová mě zklamala nebo Bertova přítelkyně.
Vlastně příběh skončil, tam kde začal, akorát ve všech zúčastněných zanechal hluboké šrámy.
Nevím, jak knížku hodnotit. Co mě bavilo byly ty počty dolarů za koláče, všechno přesně vypočítané, sesumírované. K Mildred ty koláče vyloženě patřily :)

bookcase
25.06.2014 5 z 5

Mám ráda příběhy z téhle éry. Na svou dobu byla Mildred docela odvážná, ale bohužel byla taky opičí máma. Koho bych nejraději odpráskla, byla Mildredina dcera.

callahanh
07.05.2014 4 z 5

Málokdy se mi stává, že by mi v knize nebyla sympatická jediná postava a všechny mě vyloženě "štvaly". Mildred Pierce je zrovna taková. Cain nedělá moc okolků a všechno popisuje bez příkras, bez zdlouhavého líčení, zkrátka tak, jak to je. Láska tu není, jsou tu jen sex, peníze a krutá realita. Být kniha delší, dočtu ji asi se sebezapřením, protože má averze ke všem byla opravdu dost značná a už se mi místy nechtělo moc číst dál. Je také dost zajímavé, že ten nejzásadnější zlom přijde vlastně až na úplný závěr a do té doby, jako by se toho zase tak moc nedělo. Pak najednou Mildred vystoupí ze své ulity a udělá to, co udělá. Oceňuji temnou atmosféru, krutý závěr celého příběhu a celkové vykreslení prostředí Ameriky třicátých let a všech neduhů té tzv. vyšší společnosti. 70%

studentice
12.04.2014 3 z 5

Ja jsem se bohuzel pri cteni obcas nudila. Pro me to byl proste takovy prumer

THERISA
30.01.2014 4 z 5

Skvěle napsaná kniha, žádné cukrbliky okolo, prostě tvrdá realita. Příběh silné ženy, kterou na kolena dostane až její vlastní dítě. Snadno uvěřitelné příběhy mám ráda a tohle je jeden z nich.

Lidka
29.12.2013 4 z 5

Hlavní hrdinkou je žena, která se po postupně mění z domácí "paničky" v emancipovanou bohatou podnikatelku a ani s muži na tom není tak špatně. Její slabinou je nekritická láska k rozmazlené a marnivé dceři Vedě, Tato láska přivede Mildred na pokraj zkázy. Osudový vztah matky k dceři je silnější než veškeré vztahy k mužům. Dokáže pro ni obětovat část svého života, možná i celý.

Henriette
05.12.2013 4 z 5

Velice dobrá kniha, psána ryze mužským stylem. Bez příkras a tvrdě realisticky. Žádná romantická láska, ale sex, vypočítavost a zklamání. Midred se vlastní pílí vypracuje na bohatou ženu a úspěšnou podnikatelku, co však nedokáže je zkrotit svou dceru a nalézt cestu k její lásce. Velmi tvrdě pochopí, že peníze nejsou všechno...