Milan Kundera: Život spisovatele

Milan Kundera: Život spisovatele https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441825/bmid_milan-kundera-zivot-spisovatele-GhK-441825.jpg 4 27 5

Francouzský autor ve svém díle přibližuje čtenářům komplikovanou osobnost světoznámého českého a francouzského romanopisce. Popis jeho neméně spletité umělecké, intelektuální, politické i literární pouti Jean-Dominique Brierre zasadil do kontextu československých dějin, rámovaného lety 1948 (únorový puč) a 1989 (sametová revoluce). Čerpal přitom ze zápisků, rozhovorů a doposud nezveřejněných svědectví, například ze vzpomínek Kunderova přítele Alaina Finkielkrauta a jeho překladatele Françoise Kérela. Pohled „zvnějšku“ na naše dějiny vztažené k životu spisovatele, jenž stále budí zvědavost, ať v kladném, či záporném smyslu, je bonus, přidaný k dalšímu z mnoha Kunderových portrétů.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Milan Kundera: Une vie d'écrivain , 2019


více info...

Přidat komentář

Thebookwormgirl
20.06.2023 2 z 5

Jedná se o životopis z pohledu francouzského kritika. Více méně chronologicky koncipovaná kniha - poukazuje na Kunderovy názory a postoje, věnuje se i jistému kontrastu života, který Kundera vedl/vede v Česlovensku a po emigraci ve Francii. Nicméně pokud chcete si udělat ucelenejší a objetivnější obrázek o této legendě, doporučuji si pročíst (a porovnat info) s knihou ... https://www.databazeknih.cz/knihy/milan-kundera-334603

mahdal
16.05.2023 2 z 5

Životopis, který postrádá však jeden výrazný a důležitý aspekt člověka, o kterém je napsaný, jeho dílo. To je sice často v knize zmiňováno, přesto velmi okrajově a ve zjednodušující interpretaci. Autor této knihy se možná kryje podtitulem "Život spisovatele", ten ale v závěru není tak zajímavý a důležitý jako jeho dílo.
Ano, jistě, dějinné peripetie "hlavního hrdiny" jsou zajímavé, leč pro českého čtenáře notoricky známé. Možná (s ohledem, že je jedná o překlad), nebo spíše určitě, není kniha určena primárně českého čtenáři. (Tuto výtku jsem četl i v recenzi na aktuálně.cz.)
Dále českému čtenáři mohou připadat redundatní pasáže o české historii, pomocí které se snaží interpretovat (alespoň částečně) Kundrovy díla. Bohužel však nedostatečně, nedořečeně a ledabile (dokonce bez citací a smysluplných úryvků!).
Dílo je od autora neodmyslitelné, tím bychom se měli zabývat především. A přitom to nejdůležitější v této knize chybělo...


jan.para
16.03.2022 4 z 5

Kniha je v zásadě velmi dobrá. Popisuje pochopitelně život Milana Kundery a širších historických souvislostech. Osobně jsem se do ní nepročetl, ale jak jsem uváděl výše, je to velmi slušná kniha.

jaroslav0572
08.02.2021 4 z 5

Přiznám se, že jsem byl „jako na trní". Minulý rok, to byl rok Kundery, byť ani náhodou v jeho režii. Jean Dominique Brierre velmi srozumitelně a plasticky popisuje Kunderův život a snaží se kličkovati mezi Kunderou Čechoslovákem a Kunderou Francouzem. Daří se mu to skvěle, byl asi plný elánu, když mu dnes 92letý bard s povděkem napsal dopis, což se ne komu u naturalizovaného „česky píšícího francouzského autora" poštěstí. Je viděti, že Brierre, jenž je celým životem portrétistou, chová ke Kunderovi velký respekt a obdiv. Nicméně protože od jisté doby Milan Kundera neposkytuje žádné rozhovory, s nikým moc nevede korespondenci (dopisy) a kromě jedné schůzky před dvěma a půl léty s premiérem Babišem jej v podstatě nevídáme (osobně se mu nedivím a schvaluji mu to), tak to nebylo pro Brierre vůbec lehké, sesumírovati dohromady 350 stránkový spis. Ocenění si zároveň zaslouží Paní Šavlíková za překlad. Kundera je prostě VELIKÁN, v lecčems nedostižný a o to víc jej musí ti, co nic nedokázali špiniti. On, jako romanopisec, jenž lyrickou poezii v podstatě zavrhl, má pořád co nabídnouti. Respektive jinak, prostřednictvím svého suchého humoru a ironie, což jsou dva atributy, které mu dopomáhají vykresliti ontologickou a existenciální podstatu jednotlivých postav svých děl, promlouvá ke čtenářům (ať už francouzských nebo českých, i když pravda, překlady a vydání u nás bývají velmi zpožděné, což ovšem lidem, kteří na Kunderovi pracují nevyčítám) daleko více, než kdyby se nechával spolu s chotí fotiti dennodenně na třídě Champs-Élysées či by jednou ročně jezdil do Česka na autogramiádu. Všechna čest, dávám 8/10.

puml
03.12.2020 4 z 5

Slušný životopis, dobře napsaný a tudíž čtivý. Víceméně chronologicky ražené události ze života MK plus dějinné okolnosti a velice stručný ale přitom velmi trefný rozbor jeho postojů a názorů na společnost a literaturu. Jedna kapitola je věnována i jeho postoji k věřejnosti a obecně k médiím a také ke kauze kolem udání Miroslava Dvořáčka. Celkově to není nijak objevná práce, ale jak je dobře napsaná, tak je čtivá a zároveň je to takové příjemné resumé života MK, které sice klouže po povrchu, jak se tak říká, ale to byl podle všeho autorův záměr.

Štítky knihy

Milan Kundera

Autorovy další knížky

Jean-Dominique Brierre
francouzská, 1953
2014  74%Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic
2020  76%Milan Kundera: Život spisovatele

Kniha Milan Kundera: Život spisovatele je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst26x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x