Milá č. 18

Milá č. 18 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471119/bmid_mila-c-18-2Et-471119.jpg 5 115 29

Legendární román o legendárním boji, největší vzpouře Židů proti nacistům. Miliony Židů skončily v táborech smrti. Ale tisíce lidí natěsnaných ve varšavském ghettu odmítly jít jako ovce na porážku. Rozhodli se vzepřít nezvratnému osudu, který pro ně nachystali Němci. A lidé z ghetta v dubnu 1943 povstali – pokud mají zemřít, pak v boji, s hlavou vztyčenou. Hnáni touhou žít a přežít, touhou po pomstě a inspirováni slavným povstáním dávných předků proti Římanům, povstali Židé z varšavského ghetta Němcům. Po zuby ozbrojené armádě dokázali lidé vyzbrojení vším, co měli po ruce a podomácku vyrobenými zápalnými lahvemi, vzdorovat neskutečný měsíc. A jejich čin patří k největším hrdinským bojů nejen druhé světové války, ale i lidské historie. Na pozadí boje a odhodlání se odehrávají lidské osudy, který i v době nejtemnější prožívají své velké lásky. Protože, kde je tma, je i světlo. Brilantně napsaná kniha inspirovaná osudy skutečných lidí patří ke klasickým dílům o holocaustu a řadí se k tomu nejlepšímu, co o tomto tématu vzniklo. Napínavý román líčí zrod a průběh povstání, je ale i příběhem lásek, hrdinství a síly lidského ducha, jehož nezlomí ani sebevětší útrapy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Zeď
Originální název:

Mila 18 , 1994


více info...

Přidat komentář

Gleam
19.03.2022 5 z 5

Pokud porovnám s mojí první knihou autora, kterou byl Exodus, musím říci, že mě naplnil více než Milá č. 18. Více historických souvislostí, pro mě spousta nových informací, které mi umožnily pospojovat si vlastní znalosti a zařadit je do historického vývoje. Milá č. 18 mne asi více zasáhla emotivně. Už jenom představa, co lidi dokáží špatného udělat jiným mi připadá v této pohnuté době až příliš současná a zároveň nepochopitelná. Vzhledem k aktuální situaci totiž celý příběh nutí člověka při čtení neustále myslet jen na jedno - může se to stát znovu, i když trochu jinak. Bohužel je však výsledkem stále a pořád utrpení lidí a přivírání očí ostatních patrně s nadějí - ono to nějak dopadne. Jsem zvědavá na další autorovy knihy.

Ilona70
27.12.2021 5 z 5

Myslela jsem si, že Urisův EXODUS je to nejsilnější co jsem četla. Milá č. 18 je snad ještě výš. Šoa z jiného pohledu než jsme zvyklí. Dost mě překvapilo, že Židům v Polsku pomáhalo jen pár komunistů... Byl to pro mě docela šok jak se Poláci ke genocidě Židů stavěli. Vždycky jsem si myslela, že byli odvážnější než my Češi, když se Němcům v září 1939 bránili, a potom tohle. Přitom, když šlo o ně tak povstat, při Varšavském povstání, uměli. Autor opět nezklamal - množství historických faktů zabalených do čtivého románu.


AlbionFoxyFox
03.10.2021 5 z 5

Bylo to pro mě velmi náročné čtení, byť jsem o popisovaných událostech měla povědomí. Knih na podobné téma mohu přečíst ročně desítky a stejně si stále dost dobře nedovedu představit, jak se toto všechno mohlo dít. Obdobná díla by měla být povinnou četbou i v rámci základního vzdělání.

Kanylka
17.08.2021 3 z 5

Dost silná káva, i když mám o holocaustu něco málo přečteno. Pokud se prokoušete prvními 149 stranami, které jsou prostě nezáživné dostanete to, co se od dobré knihy očekává.

Dandy1
29.07.2021 4 z 5

Je to drsný příběh. O holokaustu jsem toho přečetla už hodně. Tohle bylo jiné. Plíživé zlo, které se rozrůstá do obřích rozměrů. Obdivuhodné bylo, jak si všichni Židé navzájem pomáhali až do posledního dechu.

Jiparis
29.07.2021 5 z 5

Nesmírně silný příběh o víře, lásce, krutosti, odvaze a obětování. Obdivuji autora za množství shromážděných fakt a jejich zpracování do příběhu, který vás plně pohltí a neustále nutí přemýšlet o lidské slabosti i odhodlání a neuvěřitelné síle slova.

alexis818
17.07.2021 4 z 5

Kniha mě že začátku moc nechytla, bylo to obtížné čtení, ale vydržela jsem a výsledek vás obohatí. Neuvěřitelné, co člověk dokáže vydržet, co síly je v něm a co dokáže víra.

sioux
09.07.2021 5 z 5

Leon Uris je mistr spisovatel. Milá č. 18 je skvělý román, výborný příběh s nádherně vypracovanými charaktery, založený na historických reáliích. Číst tuto knihu byl zážitek.

Babo
20.05.2021 5 z 5

Kam se hrabou všechny ty thrillery a severské krváky ?
Ale naštěstí je lepší číst a říkat si,ten autor má ale zvrácené představy , než to bych fakt nedala .
A to co museli prožít a jen někteří přežít ve varšavském ghettu ,bych opravdu nedala .
Stokrát se můžu snažit vžít do jejich zoufalství a utrpení ,ale vím,že když knihu zaklapnu,zhasnu lampičku , zavrtám se do peřin , tak se nikdy ani nepřiblížím k tomu co statisíce zoufalých , trpících židů muselo prožít .
Patří jim můj obdiv a patří všem , kteří ani v dnešní době nemohou o jejich boji jen číst, zhasnout lampičku a zavrtat se do peřin .

clarkens
25.01.2021 4 z 5

Velmi silný příběh zase trošku z jiného prostředí té doby než koncentrační tábor. Ze začátku jsem u knihy vždy vydržela jen krátce, proto jedna hvězda méně

AlenaF
28.02.2020 5 z 5

Jedna z knih, ke kterým se ráda vracím. Nádherný , drsný, emocialně vysilujici příběh. Stejně na mě zapůsobil i Exodus.

Mudry
07.01.2020 5 z 5

Musím přiznat, že první část knihy mě zrovna nenadchla. Na můj vkus hodně politiky. Jsem ale ráda, že jsem vytrvala . Od druhé části mě příběh zcela pohltil a od knihy jsem se nemohla odtrhnout.

dagmar.rub
02.01.2020 4 z 5

Jedna z nejsilnějších knih co jsem četla. Jak to fungovalo v koncentračních táborech má člověk načteno, o tom je knih spousta, ale jak žili lidé přímo ve varšavském ghettu, to jsem se dozvěděla až z téhle knihy. Jak dokázali bojovat, v jakých podmínkách přežít. Jakou sílu dokáže dát víra a příslušnost k národu.

matej.kulistak
31.05.2019 5 z 5

Už je to dlouho, co jsem ji četl, ale pořád z ní mám ten samý dojem. Byla realističtější než jakýkoli válečný film. Bídu a utrpení jsem viděl nejživěji při čtení této knihy. A přesto není beznadějná a nedělá se z ní na zvracení (alespoň mě se nedělalo). Má dobré postavy a poutavý děj, který člověka táhne víc a víc, jak se blíží konec. Snad se k ní ještě někdy dostanu.

zdenaR
16.04.2019 5 z 5

Velmi poutavě napsáno. Už jsem od Urise četla Exodus, takže jsem měla velká očekávání a nebyla jsem zklamaná.
Odvaha, síla a nezlomnost židovského národa - to je historie zapsaná do dějin.
Jen lidstvo má krátkou paměť :-(((

martina.riz
17.12.2018 5 z 5

Číst knihy od Leona Urise, to je vždy zážitek. Milá č. 18 mi hodně dala a určitě bychom neměli zapomenout, co se dělo za hrůzy.

VladkaBU
11.12.2018 5 z 5

... moje první kniha o tom, jak pracoval odboj. O tom, jak lidi riskovali život a hlavně o odvaze povstat proti zlu. Zajímavý a obdivuhodný příběh

1amu
13.04.2018 5 z 5

Škoda, že kniha má právě takový název, kterým jsem byl zmaten. Ještě, že jméno autora naznačuje, že půjde o kvalitu nejvyšší úrovně. A také tomu tak bylo. Geniální zejména proto, že jsem o povstání ve varšavském ghettu věděl tak málo (ale to je má chyba).

ESKIMOS
05.01.2018 5 z 5

Jedna z těch skvělých knížek, které se vám občas dostanou do ruky odměnou za to, že přečtete stoh jiných, které tak dobré nebyly...

cori
24.08.2017 4 z 5

Román je kronikou osudů polských Židů od srpna 1939 do května 1943, kdy bylo varšavské ghetto po hrdinném povstání srovnáno se zemí. Ústřední trojicí hrdinů jsou židovští sourozenci Debora (nešťastné provdaná) a Andrej (kapitán hulánů) a zahraniční dopisovatel švýcarské tiskové agentury Chris. Na nich a jejich rodinách a přátelích autor popisuje strasti,se kterými museli polští Židé potýkat během okupace Polska nejen ze strany nacistů ale i Poláků, kteří byli z naprosté většiny antisemité. Závěr knihy - povstání v ghettu je napsán tak autenticky, že čtenář přímo cítí, jak se tísní v přeplněném bunkru bez jídla, vody a vzduchu a doufá, že přežijí alespoň jeho děti.