Mikuláš Nickleby I

Mikuláš Nickleby I https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129400/mid_mikulas-nickleby-i-8tG-129400.jpg 4 27 6

Mikuláš Nickleby (1838-1839) - román líčící osudy Mikuláše Nicklebyho a jeho rodiny, která po otcově smrti hledá pomoc u strýce v Londýně. Ten však o chudé příbuzné nestojí a snaží se jich zbavit.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Nicholas Nickleby , 1839


více info...

Přidat komentář

Luigi1
09.08.2023 3 z 5

Dalo se číst,ale chybělo tomu ta třešnička

lampernaqui
17.02.2023 3 z 5

Na rozdíl od třeba Davida Copperfielda, tak u Nicklebyho mi trvalo se hodně dlouho začíst. Vlastně téměř s první polovinou první knihy jsem bojoval a teprve potom se příběh sám od sebe rozjel a četl se téměř sám. Nekonal se žádný velký odklon od autorových románů, které už mám za sebou. Podobní hrdinové, stejné - ale krásně popsané - prostředí.


Kozel
14.07.2021 2 z 5

Už když jsem před měsícem bral první díl Mikuláše Nicklebyho do ruky, měl jsem trochu obavu, jestli to bude náročné čtení jako kdysi. A...bylo. Třetí Charlieho román mě první polovinou úplně nebavil tehdy a tentokrát to byla obdobně trnitá cesta. Přesto se na trnitých keřích objevily i sladké plody, protože ač Nickleby v mých očích nemá tolik kvalit jako jiné Dickensovy romány, má v sobě spoustu silných míst. Namátkou vepsané legendy o Pěti sestrách yorských (pojednávající o poměrně slavném okně yorské katedrály) a Baronovi z Grogzwigu. Pravděpodobně vůbec nejslavnější částí celé knihy je ta vypravující o yorkshirském školství korunovaná výpraskem, který si vyslouží Squeers.

"Horší" je to i se samotnými postavami, u nichž je to nezvykle nahoru dolů. Mikuláše stále nedovedu plně přijmout, přestože jeho výbuchy spravedlivého mladického hněvu stojí za pozornost a téměř vždy posunou děj dál (i přinesou potíže) - ať už zmíněná nálož Squeersovi, lekce Lenvillovi nebo dramatický závěr prvního dílu s Mulberry Hawkem. Mikulášova sestra Kate, jakkoli je tichou rybou, rozhodně vášnivost povahy rodu nepopře - taky k tomu má patřičné důvody. Newman Noggs, typický dickensiovský dobrák od kosti zatím jen divoce máchá rukama za dveřmi a ulevuje si tak na adresu svého zaměstnavatele, Ralpha Nicklebyho, lichváře bez citu, který mě z rodinné ságy prozatím baví asi nejvíc vývojem. A taky je tu Smike, postava, kterou čtenář musí litovat jako si hnusí Squeerse. Ač děj jako celek v mých očích trochu pokulhává jako postavy nedovedou chytit, dualita Charliemu vlastní nadále funguje.

Jsem zvědav, jak se tentokrát "poperu" s druhou částí románu, čili druhou pětistovkou, před níž si však budu muset menší pauzu.

Romcajs
13.02.2021 3 z 5

Zatím to vypadá , že to bude dobrý oddechový román. uvidíme po přečtení druhého dílu.

Elerrina
28.01.2019 3 z 5

První díl sleduje Mikulášovu snahu zavděčit se strýci tím, že bude učitelem v strašlivé venkovské internátní škole, nakonec to tam však nevydrží a uteče, získá ale oddaného přítele. Mezitím sledujeme i obtíže, kterým v Londýně čelí jeho sestra, u níž se k ústrkům v zaměstnání přidá ještě obtěžování ze strany strýcových bohatých a zhýralých obchodních partnerů. Mikuláše, hledajícího nějakou obživu, zavede náhodné setkání do herecké společnosti, nakonec ji ale opouští a spěchá sestře na pomoc.
Hodnocení románu jako celku následuje u druhého dílu.

WEIL
19.08.2011

Mikuláš chce mít zajímavější život, než jeho rodina. Celá rodina hledá pomoc u strýce, který je díky legálním krádežím bohatý, ale vadí mu, že má chudé příbuzné a že by po něm mohli dědit. A tak jak se jich zbavit?

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
1966  80%Oliver Twist
2010  92%Vánoční koleda
1960  84%Nadějné vyhlídky
2015  84%David Copperfield
1961  83%Kronika Pickwickova klubu

Kniha Mikuláš Nickleby I je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst27x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x