Miedzianka: Příběh zániku

Miedzianka: Příběh zániku https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353146/bmid_miedzianka-pribeh-zaniku-vWO-353146.jpg 4 54 11

Vítejte v Miedziance (Kupferbergu) v česko-polském pohraničí, městečku, které neexistuje. Polský reportér Filip Springer přes dva roky hledal odpověď na otázku, jak je vůbec možné, že město se sedm set let dlouhou historií a hornickou tradicí jednoduše zmizí z map i ze světa. Může za to ruská těžba uranu v letech 1948–1952? Nebo byly příběhy o škodách způsobených hornickou činností jen zastíracím manévrem vlády, která chtěla zakrýt ještě temnější historii tohoto městečka? Neexistuje pivovar, papírna ani hřbitov, nejsou tady lidé a už ani jejich vzpomínky. Všechno, co bývalo v někdejším krásném a bohatém hornickém městečku Miedzianka, zrekonstruoval Filip Springer v této krásné a dojímavé knize, která se dostala do finálního výběru nejprestižnější polské literární ceny Nike.... celý text

Literatura faktu Historie Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Miedzianka: Historia znikania , 2011


více info...

Přidat komentář

papada
09.04.2022 5 z 5

Anotace by mě bývala ke čtení nenalákala, ale to, že kniha vyšla v edici Prokletí reportéři nakladatelství Absynt mě oslovilo. Naštěstí. Je to totiž krásná kniha. O historii jedné zaniklé obce, která se nacházela kousek za českými hranicemi, na dohled Sněžky. Posouváme se v čase z německého Kupferbergu až do polské Miedzianky. Napsáno přehledně, čtivě a poutavě. Až tak, že se tam mám chuť vypravit, i když tam už skoro nic z obce nezbylo.

Abroš
19.09.2020 5 z 5

Skvělá kniha o životě a posléze zániku jedné větší obce kousek od českých hranic.Zpracováno skvělou poutavou formou.Pro zájemce o historii Sudet,Slezska mohu jen doporučit.


intueri
16.02.2020 4 z 5

Prvotní kronikářské zmínky o německé oblasti Kupferberg jsou ze 14.století a jako poslední lidé popisují vystěhovávaní pivovaru v polské Miedziance v roce 1976. Ano, prvních 50 stran udělá opravdovou radost historikům, ale s příchodem první/druhé světové války, meziválečného a poválečného období + doby komunismu nachází autor více zdrojů osobních historií i vyprávění očitých svědků a děj získává na atraktivitě. Protože sama pocházím z česko/polského pohraničí, bavilo mně dozvědět se více o životě ve válečném období, (e)migraci, odsunu Němců, "zalidňování" pohraničí, těžbě uranu pro ruský průmysl, útisku obyčejných lidí komunistickým režimem, opětovném "vylidňování" a konci poddolované Miedzianky jako "prototypu" mnoha jiných míst zaniklých vlivem drancující těžby (např. u nás oblastí Karvinska). Jaké je to, když musíte opustit svůj domov..? Co se vzpomínkami, když místo vašeho dětství a vašich předků už není..? Proč městečko, které existovalo 7. století už neexistuje..?

bee88maja
20.09.2019 3 z 5

Začátek byl těžký faktografický monolit, kterého jsem nedokázala udolat ani urputným "zbijecím" čtením. Nakonec po několika odkládání jsem zatnula zuby a pak to šlo, osud vesnice ve válečném a komunistickém období tak nějak plynul a člověk v některých chvílích žasnul, co bylo a v určitém smyslu je stále možné. Proč místa i se světově proslulým pivovarem zaniknou?

Alena_S
16.04.2019

Není úplně lehké se do knihy dostat, mimo jiné proto, že ze začátku (záměrně) není z místních názvů do češtiny přeložen ani Krakonoš.
Časem ale opadá německé působení, objeví se názvy míst, jak je známe dnes, popisovaná minulost už není tak dávná a hlavně postavy přirostou k srdci. Ráda jsem s nimi prošla městečkem až do konce.

pajaroh
18.03.2019 3 z 5

Mám ráda místa, kde příroda převzala opět vládu a z původní vesnice a všech těch osudů zbyla jen rozpadlá stěna nebo studna. Především zmizelé osady Rychlebských hor jsou mi blízké, hodiny bych dokázala sedět na loukách u Hraniček a přemýšlet, kdo a jak tam asi bydlel... Proto jsem sáhla po této knize, bohužel ke mně styl F. Springera nepromluvil tak, jak bych si přála, prostě na mě od začátku chrlil fakta a já za nimi neviděla konkrétní lidi a osudy. Ale určitě je velké plus, že se do takové reportážní knihy pustil, a pro ty, kterým jeho styl sedí a mají rádi staré zmizelé osady, to bude zajímavé čtení.

amaenium
17.03.2019 4 z 5

Jako již zde bylo psáno, kniha je opravdu takovou (kratší) kronikou města Miedzianka. Posun napříč časem z německého Kupferbergu až po polskou Miedzianku byl uspořádaný, přehledný a dobře se četl. Různé stylistické zpracování některých kapitol dodávalo knize takový šmrnc. Ke konci jsem cítila z knihy nostalgii a jak autor píše, opravdu mám pocit, že až místo ztraceného města navštívím, budu na té louce něco cítit. A hlavně, budu vědět.

lushi
13.06.2018 5 z 5

Nebudu lhát, série Prokletí reportéři mě zaujala vizuálem a později mě nalomil marketing na sociálních sítích. Reportážní knihy vůbec nečtu, vlastně ani články ne. Nakladatelství Absynt je mi ale sympatické natolik, že bych si teď chtěla přečíst skoro všechny tituly.

První volba padla na Miedzianku, protože námět mi oživil vzpomínky na návštěvu slovenské vesnice Koš, která se částečně propadla také v důsledku důlní činnosti. A kniha se mi ohromně líbila, ze začátku jsem se místně i časově ztrácela, ale nakonec jsem se chytila a příběh docela obyčejné vesnice mě pohltil.
Líbilo se mi, že autor si po celou dobu zachovával reportážní přístup a nikoho nehodnotil. Přestože místy zapojil fantazii a některé pasáže jsou velmi obrazné, kniha působí věrohodně a je takovou zkrácenou, čtivou kronikou jedné dědiny.

RáďaH.
24.04.2018 3 z 5

Moje druhá “absyntovka”, dokonce kniha, která se dostala do finálního výběru nejprestižnější polské literární ceny Niké. Po přečtení anotace jsem si byla jistá, že to bude trhák. No, nevím. Jednotlivé reportáže nebo fakta z historie jsou fajn, ale pokud z toho má být dobrá kniha, tak nestačí je jen naházet do kapitol. Některé informace se opakovaly vícekrát, nešťastné mi přišlo používání polských zdrobnělin jmen, které se o českých liší a někdo může oficiální jméno a zdrobnělinu vnímat jako jména dvou odlišných osob a pod. Za mě zklamání, k dočtení jsem se nutila. Škoda, protože téma to je opravdu skvělé, chtělo by to lepší zpracování

veronika5179
25.02.2018 5 z 5

Naprosto excelentní a strhující reportážní kniha o městě, které by Vás za normálních okolností ani nikdy moc nezajímalo. Městě v Polsku, které vlastně už neexistuje. A přesto takových míst můžeme najít stovky i u nás, chodit po nich a ani nevědět, že i tam byl kdysi život. Škoda, že knih o vysídlených a zaniklých místech je jako šafránu. Autor se vyhýbá patosu, melancholii i ubrečenosti, a i přesto Vám nejspíš nebude osud Miedzanky lhostejný. Lidská lhostejnost a netečnost ke světu je bohužel věčná a míst jako Miedzanka můžou být i za pár let stovky...

Gooverka
10.02.2018 4 z 5

Kniha nebo spíše svědectví doby jedné ztracené polské oblasti, která byla z mnoha důvodů zničena a dnes už neexistuje. Prostřednictvím příběhů lidí, kteří v Miedziance žili, vypráví autor příběh této oblasti, mrazivý, dojemný i neobyčejný zároveň. Pět hvězd ale nedávám kvůli některým pasážím, které se po několika stranách opakovaly i těžkostem, které čtení někdy skýtalo (moc nahuštěného textu, málo kapitol, někdy až moc historických faktů a rychlé střídání příběhů).

Štítky knihy

místopisy Polsko polská literatura reportáže hornictví

Autorovy knížky

Filip Springer
polská, 1982
2017  83%Miedzianka: Příběh zániku

Kniha Miedzianka: Příběh zániku je v

Právě čtených1x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce51x
Chystám se číst99x
Chci si koupit29x
dalších seznamech2x