Naostro

Naostro https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11440/bmid_naostro-bDY-11440.jpg 5 39 11

Mick Stranahan série

< 2. díl

Vtipná, sarkastická detektivka plná jazykové i situační komiky, kde zlo je většinou potrestáno a kladné hrdiny čeká štěstí nebo přinejmenším šance. Joey je něco přes třicet a po dvou letech manželství ji manžel Chaz hodí přes palubu zaoceánské lodi, aby se zbavil manželky, která mu nedovolí rozhazovat její bohatství, a navíc zřejmě ví o jeho podvodech. Zapomene na jednu drobnost - Joey na studiích závodně plavala. Díky tomu a několika zázrakům se jí podaří přežít - zachrání ji bývalý detektiv Mike Stranahan. Joey si uvědomuje, že nemá možnost manžela usvědčit z pokusu o vraždu, bylo by to jen tvrzení proti tvrzení, proto se rozhodne pro jinou pomstu. Nechá ho věřit, že zahynula, straší ho a s Mikeovou pomocí vydírá jako údajný svědek vraždy. Jejím cílem je nedopřát Chazovi ani vteřinku klidu, což se jí daří. Nevědomky jí v tom pomáhá i detektiv vyšetřující Joeyino zmizení, který je přesvědčený o tom, že Chaz manželku zavraždil. I když nemá důkazy, nepřestává Chaze sledovat ve stylu neodbytného poručíka Columba. Chaz má však současně problémy i jinde - pracuje pro firmu, která se snaží oklamat organizace ochránců přírody a falšuje výsledky analýzy znečištění močálů na Floridě. Chazovi jeho falšování vynáší pěkné peníze, ale brzy to přežene a začne být nepohodlný šéfům. A to ještě není konečný výčet jeho nepřátel, protože Chazovým největším nepřítelem je on sám - jeho morálka, životní styl, arogance a lenost se mu postarají o víc průšvihů, než je k přežití. A Chaz není jediný, kdo si od osudu zaslouží trest. Někdy i nájemný zabiják má víc morálních zásad než kšeftař, který kvůli penězům ničí unikátní přírodní rezervaci - a podle toho funguje i boží spravedlnost.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Skinny Dip , 2004


více info...

Přidat komentář

rodak
11.10.2023 5 z 5

Neskutečná nálož srandy, zábavy,nečekaných situací a pochopitelně i vražd. Škoda!,že autor nenapsal více v této sérii.

hanzmb
28.06.2023 5 z 5

Po Hebké kůži jsem dlouho nevydržel a přečetl si i 2. knihu o Micku Stranahanovi. Bohužel poslední. Takže mu to snad s Joey vydrží. Vynikající detektivka bez počítačů a obrovských profesionálních týmů. Naopak založená na velkém množství vedlejších, ale přitom perfektně prokreslených postav. A to nemluvím o základní zápletce. Pokud se dá něco vytknout, tak na můj vkus až příliš překombinovaný závěr. Ale 99% knihy před ním je zcela TOP.


alekis
11.09.2021 5 z 5

Anotace je velmi vypovídající, že by skoro ani nebylo potřeba číst knihu.
Ale moc ráda ji doporučím. Čtenář-ka, ocitnuvší se ve nenadálé čtecí krizi, si touto drobnou legráckou dokonale spraví náladu. Bezva, nemá to chybu! :-)
Na DK jsem našla už hodně inspirací, a to je myslím, hlavním smyslem existence této stránky.

kokrokr
27.07.2020 3 z 5

Zbytečně natahovaný příběh, který má celkem vtipný děj. Chtělo to pokrátit o pár desítek stránek. Průměrná dobrodružná krimi na jedno přečtení.

lendinka.k
14.05.2020 5 z 5

Celou knihu jsem se skvěle bavila.

1amu
27.01.2020 4 z 5

Při četbě jsem si připadal jako divák na šachovém utkání. Barvy jasně odlišují obě strany, i když (což šachisté neznají) jedna z černých figur mění pomalu ale jistě barvu. Černý král je tak černý, že již černější nemůže být.
Střet se odehrává na slunné Floridě, což je příjemné zejména v této nepříjemné a netradiční zimě. A také jsem se dozvěděl více o tamních úžasných bažinách Everglades.
Carl Hiaasen je můj nový oblíbený autor, přivedla mě k němu kap66, které ještě jednou děkuji.

Aghatte
01.09.2019 5 z 5

Carl je můj kůň. Překvapilo mě, když jsem kdysi dávno zjistila, že Striptýz je natočen podle jeho knihy. Film však rozhodně nemá její kvality.
Je vtipný, chytrý, kousavý, umí přesně pojmenovat jádro problému, a vždy je zlo po zásluze potrestáno, ale cestou mu ještě pořádně zavaří.
Mám doma všechny jeho knihy a doporučuji všem.Škoda, že není ve všeobecné oblibě, zaslouží si to. Zde v přečtených 24x, óoooo, to je moc smutné, je to úžasné, přečtěte si to.

broskev28
01.09.2019 5 z 5

Dočetla jsem poslední knihu Carla Hiaasena, kterou nabízí naše pomenší okresní knihovna, a neskrblím pochvalou ani nadšením. Dalo by se říci, že autor je zkostnatělý patriot (státu Florida), který ve svých knihách omílá stále totéž téma: záchranu alespoň toho ubohého zbytku kdysi velkolepých floridských močálů Everglades, útok na prohnilé politiky a úsilí o elementární lidskou (a společenskou) slušnost. Souhlasím. Ale jakým způsobem to tenhle pán dělá, to je úplně jiné kafe!
Nejenže umí psát tak, abyste hltali stránky a chtěli vědět proč. On přitom navíc jen tak mimochodem glosuje všechny nešvary společnosti, která zapomněla, odkud vzešla a co je pro její další existenci nejdůležitější (což koresponduje s faktem, že autor je pravidelným přispěvatelem miamských novin). A činí tak způsobem, který nenechá vaši bránici v klidu a naplní vaši mysl velmi provokativními úvahami.
"Chaz švihal golfovou holí do všech stran, vysekával si s ní bahnitou stezku skrze ostřici a k tomu jódloval jak puma stižená hemoroidy. Příroda v děsu prchala už při pouhém pohledu, jak biolog řeže do vody a vyrvává chuchvalce řas a polámaných větviček a cupuje ostrůvky leknínových listů."
"Vyhledal úkryt za časopisem a pokusil se vhroužit do útrap Eminema, hlubokého, byť kontroverzního mladého muže. Vše nasvědčovalo tomu, že bohatství, sláva a bezbřehý sex jsou fajn, ovšem skutečné duchovní štěstí vyplyne jedině zevnitř."

Na rozdíl od předešlého komentáře mi hudební odkazy nic neříkají. Pro mne bylo hůře stravitelné pouze zastaralé, ale zde poměrně časté spojení typu "Tys vážně zrůda!". A naopak, skvělé mi připadaly některé příslovcové zdrobněliny překladatelky Petry Klůfové: úžasňoučce, snadninko.
Kniha, která nikdy nemůže dostat nálepku bestseller, ale určitě by si ji zasloužila!

kap66
06.01.2019 5 z 5

Stejné schéma jako v Hebké kůži - a stejný efekt: satira tak vtipně a dovedně napsaná, že se vám její kritické (a morální) vyznění) zapíše do hlavy naprosto nenápadně, mezi úsměvy a řehotem. Možná má trošičku menší spád, ale i tak je skvělá.
Mick je znovu nejlepší, hlavní dívka je znovu krásná a bystrá (a málem zavražděná, takže pořádně naštvaná), nájemný vrah opět není až tak jednoznačný, hlavní policista je opět na správné straně (a jeho hobby je vděčným zdrojem humoru). Zato hlavní záporák Chaz přímo vybízí k "podlým šancím každého, kdo mu chce udělat v hlavě bordel", což je celkem složité, protože udělat bordel někde, kde není skoro nic, je umění. Ale Mickovi a Joey se to daří tak, že jsem se opět bavila - a odnesla si tato tři ponaučení:
1. Kdo chce zavraždit svou ženu, riskuje, že bude naprosto impotentní.
2. Kdo je takový vůl, že opisuje i v sebevražedném dopise, riskuje, že bude za vola navždy.
3. Kdo krade léčivé náplasti umírajícím v hospicu, riskuje, že se stane dobrým člověkem.
Využiji obrat ze vzpomínkové řeči za (ne)zavražděnou Joey: ..."měla poruchu příjmu těch ostatních"; já mám po druhé Hiaasenově knížce poruchu příjmu těch ostatních knížek, těch bez humoru, nadsázky a logiky.

Poznámka, kterou si neodpustím: v obou dílech dvě různé překladatelky, stejný typ chyby. Pokud nevím, kdo je kdo v hudbě, musím se někde přesvědčit, jestli se jedná o skupinu, zpěvačku či zpěváka: "poslouchat Defa Lepparda" je jako poslouchat Plastica Peoplea, "skladba v podání Cat Stevens a Eydieho Gormea" je totéž jako skladba v podání Richard Müller a Ivyho Bitta.
Knížka je vtipná sama o sobě, netřeba zdokonalovat!

Hvezdalim
06.07.2018 5 z 5

Výborná vtipná kniha!

Pakuna
21.09.2013 5 z 5

Skvělá kniha! Bavila jsem se od začátku do konce! Ztotožnila jsem se s postavami. Neuměla jsem se od knihy odtrhnout, přečetla jsem ji za 2 dny.

Štítky knihy

pomsta spravedlnost Florida

Autorovy další knížky

Carl Hiaasen
americká, 1953
2006  83%Soví houkání
1998  83%Hebká kůže
2005  91%Naostro
1996  87%Jak nám zobák narost
2014  81%Chramst

Kniha Naostro je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce59x
Chystám se číst30x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x