Michelup a motocykl

Michelup a motocykl https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283789/mid_michelup-a-motocykl-5XB-283789.png 4 110 20

Humoristický román zachycuje prostředí pražské židovské společnosti v době hospodářské krize třicátých let. Ústřední postavou je účetní Michelup, maloměšťák, pronásledovaný manií šetrnosti. Dá se zlákat k výhodné koupi motocyklu, jehož se pak nemůže zbavit, z furiantství začne motocyklu používat, zaplétá se tím do rostoucích výdajů a jen náhodou uniká existenční zkáze.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Práce
více info...

Přidat komentář

MrKrahujec
19.02.2023 5 z 5

Typický Poláček, jak ho máme nejraději: s věčným shovívavým úsměvem (byť je ten úsměv zároveň značně potměšilý), vždy pohotový i chápající vůči drobným lidským slabinám (jakkoliv při tom dokáže být i notně poťouchlý), prostě všechno jak má být. Jak jsem neustále litoval, že právě tahle kniha nebyla nikdy zfilmovaná (existující dvě televizní zpracování spíše nejsou, než jsou), tak jsem si neustále při čtení představoval pana Michelupa jako mladého Huga Haase (jak jinak, že - i když takový Saša Rašilov, nebo Čestmír Řanda, případně i Lubomír Lipský by také nebyli v této roli marní). Přesto jsem ale nedokázal tuto knihu číst bez jistého smutku. Poláček nijak neskrývá (i když ani nepodtrhuje), že všichni hlavní protagonisté jsou Židé, a tak kdykoliv se v textu objevilo pověstné úsměvné kritizování židovských zvyklostí, vždy mi v mysli naskočil rok, ve kterém se příběh odehrával a následně i to, co přišlo bezprostředně poté. Představa, že ti všichni tak mile pošetilí chytráčci, obchodníčci i vlastně neškodní šizuňkové nemohli neskončit v pecích nacistických lágrů je opravdu skličující. Zvláště, když si člověk uvědomí, že tito roztomile komičtí vlastenečci se asi těžko mohli zachránit emigrací. A to mi přitom i došlo, že metoda, kterou Poláček použil při popisování jejich "hříchů" docela připomíná zobrazovací metodu slavného francouzského karikaturisty Sempého, ilustrátora Malého Mikuláše. Ten několikrát prozradil, že otočil ještě v baroku používanou zvyklost zobrazovat děti jako zmenšené dospělé a ve svých kresbách zobrazoval naopak dospělé jako zvětšené děti. No a chytračení pana Michelupa při výhodných nákupech, nebo komické bolestínství pana doktora opravdu připomínají tahanice pětiletých dětí na pískovišti.

DominaCZ
17.08.2022 5 z 5

Miluju. Co mě ale štve je to, že vše vzniklo jen proto, že ač SÁM určil že bude jezdit každou neděli na výlety, přesto sebe i rodinu nutí jezdit dál a dál, i když se nechce, i když na to není.
Však kdo je nutil?? NIKDO!!! Jen on sám furt a furt. Takže to je takový trochu samoúčelný.


stejsdan
14.03.2022 5 z 5

Díky ČV jsem se po strašně dlouhé době vrátila k panu Poláčkovi. Úžasná práce s jazykem, humor, nadčasovost... a navíc velice vydařené ilustrace.
Prostě krásná čtenářská lahůdka:)

Corso
07.03.2022 4 z 5

Michelup je lakomec z Karlina, Skrblik, na Slovensku sa im nadava aj ze... je to žgrloš. Cloviecik ktoreho zmyslom zitia je kdekoho obtiahnut, usetrit, neuzit si, aby vecer vypocital kolko usetril gresli. Taka klasicka karikatura uctovnika co si pre korunu da aj do kolena one... vrtat.
Ukaze sa mu urobit skvely kauf, co ine ako motocykel (anonymnej znacky). A od toho momentu to ide s milym Michelupom dolu vodou. Problem za problemom. Hehe tak mu treba ...a viac spojlerov netreba.
Polacek rozohrava taku milu ale dost roztahaanuu grotesku. Chvilkami zablesky az Bulgakovskej ironie, sarkazmu, vsadene do rodinneho prostredia malomestiacika uctovnicka, otecka nezvedeneho syna studaka, rozvernej dcerusky pubertiacky, manzela milej manzelky. Inokedy priam malebne nacrtnute stare dobre casy.*
Zaujal motiv motocyklu so sajdkou, kde som to uz len.... aaaaa... Bylo nas pet. Lebo, Michelup mohol kupit cokolvek ine, no nie? No asi ano. Potesila postava doktora G., akehosi klasickeho lekarskeho hypochondra. Stravil som s knihou par slnecnych vikendov a pracovnych podvecerov a nelutujem. Zistil som dokonca ze su aj natocene dve mozno aj viac adaptacii, ale nevedel som najst. Zaujimalo by ma ako to reziseri a dramaturgovia zostrucnia a co si z celeho dost mohutneho textu zoberu. Nuz mozno najdem neskor.
Urcite by som sa na tom tak nebavil, keby som sam z mojho okolia a pocas zivota nespoznal niekolko rovnakych ludi, ktorym staci k uspokojeniu akcia v Lidli na jogurty alebo tri fusakle za cenu dvoch. A urcite by som sa nebavil, zit jak sa vravi "...z ruky do huby". Takze aj to chapeme, aj sa musime usmiat. A pravda je ale aj to, ze zit sa da aj skromne, ale so ctou.

*) Zvolna se otáčel řetěz dní v jednotvárném střídání, i připlížila se zima a zasmušilé nebe dštilo saze smíšené s vlhkým sněhem, který se pod nohama chodců a pod koly vozů měnil v černou břečku. Na ulicích vyrostla řada stánků, které nabízely pražené mandle, sučuk a turecký med. Vyvolavači repetili, vychvalujíce své patenty a vynálezy, jimiž možno změnit ponožku v kravatu; zvláštní spínátka, kterými lze učiniti šle zbytečnými; zázračné mýdlo, které vyčistí každou skvrnu; levnou voňavku ve třech druzích; deset dopisních papírů, deset obálek, tužku a gumu pouze za jednu korunu; nůž na krouhání zeleniny; lepidlo, kterým lze spojit každý rozbitý předmět. Pouťový fotograf lákal obecenstvo do svého stanu; muž v tureckém fezu ukazoval kalhoty dámy dvě stě padesát kilo těžké; jiný vyvolavač řval do megafonu, že v jeho podniku lze spatřit divy a zázraky indických fakírů; v jiném stánku bylo lze nalézti poučení o chorobách, které pronásledují lidský rod; rozjařený muž představoval svého vousatého druha s hlavou pokrytou turbanem, který tři roky studoval okultní tajemství v tibetských klášterech; manželé předváděli ochočeného mývala a tři veverky, které se vrtěly v kole; mrzák vystavoval Chrám svatého Víta zhotovený z dřívek; slepec otáčel klikou u truhličky, v níž tančily dřevěné loutky; papoušek tahal planety a ve válci naplněném vodou andílek stoupal vzhůru, když čert klesal ke dnu. Silák prostřel na zemi pokrývku a ukazoval své umění, potulný artista metal přemety, dva trampové, hoch a děvče, zpívali za doprovodu harmoniky teskné písně o táboráku, kánoi a rudých rtech. Byl svátek štědrého světce Mikuláše a výkladní skříně byly plny bonboniér v podobě čertů s vyplazenými jazyky.

A pre toto mam Polacka rad. Prijemne... 4-hviezdickove staromilske poctenicko.

david6273
19.12.2021 4 z 5

Poláček je skrytý talent, který dokáže svým jedinečným způsobem neuvěřitelně humorně vykreslit postavy. Michelup je postava která doslova smrdí korunou a maloměštáctví z ní doslova čiší, ale v postatě je to kladná postava. Ironie a nadhled, která se celou knihou line je výborná. Nemůžu jinak než hodnotit pozitivně.

Jiho226
08.08.2020 5 z 5

Prázdninová legrace pro pamětníky.

TrueBookworm
24.06.2020 2 z 5

Dost zdlouhavé a lehce monotónní, ale s vtipným závěrem.

soupik2012
13.05.2020 4 z 5

Z počátku jsem se smála poměrně často a nahlas. V předtuše dalších osudů, jsem měla úsměv na tváři dlouhé minuty. Ovšem postupem času mi příběh zevšedněl. V podstatě se v různých obměnách situace neustále opakují. Střed knihy prostříhat a byla bych maximálně spokojená. Závěr byl geniální. Audioknihu čte pan Luboš Pavel. Dlouhé samohlásky při čtení neúměrně natahuje, což zní velice komicky a k četbě této knihy se to velice hodí. Přednes je důvodem, proč dávám 4 a ne 3 hvězdy.

Radka1911
25.06.2019 4 z 5

Humorný příběh mého oblíbeného spisovatele. Ač byla knížka poprvé vydaná v roce 1935, nezdá se mi, že by byla neaktuální.

marketa4006
02.03.2019

Zajímavá sonda do života jednoho měšťáka, ve které se leckdo může poznat. Kdo by nechtěl ušetřit a dostat nějakou tu výhodu? :-)

waits
22.02.2019 4 z 5

Malý český člověk:) Ale přišlo mi, že Poláček má s Michelupem určitou schovívavost, sice to protáhl těžkou živontím zkouškuo, ale mohl mu to připravit horší. Poláčkův sloh se pozná hned od počatku.

druzickaster
22.08.2018 5 z 5

Tak dlouho se chodí pro slevy až se ucho utrhne. Musím uznat, že mi bylo místy pana Michelupa líto, jeho pozvolný pád a v reálu, a to klidně i v reálu dnešní doby, by dopadl asi mnhome hůř, než jak dopadl, díky autorovu happyendu. Pan Michelup se na konec stejně moc nepoučil. Kniha je čtivá, zábavná, ale i mrazivá.

los
10.08.2018 3 z 5

pěkná kritika maloměšťáctví

Bonnet
06.08.2018 5 z 5

Je rok 2018 a já jsem právě dočetla příručku o přemýšlení malých lidí, už zapadnu všude, díky, Karle!

Milos74
03.02.2017 5 z 5

Žít pan Michelup dneska, asi by se z toho zboží v akci po... zbláznil. Velmi zdařilý kop Karla Poláčka do měšťáka a jeho způsobu života. Pobavil jsem se, ostatně jako u všeho, co Poláček napsal a já četl.

Džerkys
30.01.2017 5 z 5

Super humor, kniha mě velmi bavila, jak to dostat a hlavně co nejlevněji :)

JeKa
18.07.2013 5 z 5

Typický Poláčkův humor...aneb příklad toho, že i satira maloměšťáka může být laskavá...

Stilico
08.06.2013 5 z 5

Co je špatného na Michelupovi? Asi to, že je podobný většině z nás. Žene se za slevou a lpí na shromažďování majetku.
Jedinou jeho vírou je trvalost zboží.
Odkud se Michelup vzal? Narodil se za starého mocnářství, prožil Velkou válku a dožil se velké hospodářské krize. To vše formovalo jeho charakter. Hodnoty Bůh (odměňoval věřící), peníze (nesly úroky) a maturitní vysvětčení (otevíralo cesty k zaměstnání a výhodným pozicím) ztratily za války smysl. Jedinou hodnotou zůstalo zboží, které neztratilo na ceně na rozdíl od peněz. Za velké hospodářské krize, ale ztrácí hodnotu i zboží, které nikdo často nechce. V takovéto době se odehrává děj knihy. Poláček se podle mne vysmívá Michelupům, kteří lpí na věcech a kupují i takové, které neumějí sami zhodnotit. Nejde ani tak o starožitnosti jako o zbytečnosti - motocykl, radio byly velice moderní věci, ale na starožitnostech se dala ukázat jejich trvalost. Motocykl byl pro Michelupa jen další výhodná koupě. Koupě, která ho nakonec málem zničila. Malost Michelupů nás ale dodnes neopustila. Ještě stále se poměřuje úspěšnost života dle velikosti majetku.
Myslel jsem si, že si přečtu zábavnou knihu od humoristy Poláčka a místo toho, jsem se musel zamyslet i sám nad sebou a v několika případech se i sám chytnout za nos.

GepardLady
08.05.2013 3 z 5

Postavy této Poláčkovy knihy jsou svými vlastními karikaturami. Zpočátku jsem měla problém to překousnout, strašně mi s tím lezly na nervy. Ale pak jsem se začetla a šlo to samo. Celkově hodnotím jako hezké odpočinkové čtení.

WEIL
01.09.2011 3 z 5

Pan Michelup a jeho motocykl, to je láska i problémy. Obojího zažije dost.