Michelangelo – Život, osobnost a dílo

Michelangelo – Život, osobnost a dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392047/bmid_michelangelo-zivot-osobnost-a-dilo-DWN-392047.jpg 5 13 3

Michelangelo, umělec se zázračným talentem, ve všeobecném povědomí ztělesňuje klišé osamělého a trýzněného génia, u něhož je umělecký čin především výsledkem vnitřního hledání, spíše než prostředkem k potěše mocných. Michelangelo radikálně změnil představu o roli umělce, která se díky němu již neomezovala pouze na vyplnění přání bohatých patronů. Kniha sleduje podivuhodný proces profesního i duchovního vývoje.... celý text

Žánr:
Biografie a memoáry , Umění

Vydáno: , Rebo
více info...

Přidat komentář

Set123
15.08.2023

Znáte takovou tu situaci, kdy se vás zoufalá babička ptá, co chcete k narozeninám a vy jako fakt nevíte, kdežto tu najednou padne vaše oko na jakési pěkně vypadající knihy v letáku? Tak tak. Tak se to stalo. Nu a tak jsem najednou měl doma Michelangela. Proč si ho nepřečíst, když se člověk nudí, že?

Podivejte, já tu běžně komentuji věci, ve kterých se ale vůbec nevyznám. Nicméně komentovat výtvarné umění, to už by ode mne bylo za hranicí dobrého vkusu. Proto to neudělám a omezím se pár obecných komentářů.

Kniha obsahuje vcelku poutavě převyprávěný životopis Michelangela doplněný o jeho výtvarné dílo a patřičný komentář, nikterak podrobný, ale laikovi to asi ke štěstí stačit bude. Autoři se nebáli doplnit tu a tam výklad o pár reálií, včetně složité politické situace Florencie Lorenza deMedici, jeho vztahů s papežem Sixtem IV. a spiknutí Pazziů. V tomto směru je kniha velice atraktivní a upřímně mne přesvědčila koupit si Kámen a bolest. Což je jistě oceněníhodné.

Ale není to kniha dokonalá, to rozhodně ne. Nelíbí se mi grafická úprava alespoň ve dvou bodech. Jednak rozložení fotografií leckdy neodpovídá blízkému textu, což není tak těžké před vyřešit, kdežto ve čtení knihy to skutečně může vadit. Druhá věc se týká vsuvek o konkrétních dílech. Tak si čtete životopis, kdežto tu najedou věta uprostřed končí a na další stránce najednou čtete o Madoně a dítěti se Svatým Janem a anděly. V tomto smyslu rozhodně také nebylo srozumitelnosti knihy napomoženo.

Ale to jsou samozřejmě vedlejší problémy, jinak je to kniha vcelku dobrá (asi) a hlavně esteticky působivá.

Veromika
16.05.2023 4 z 5

Pěkně sepsaná kniha o jednom z největších umělců 16. století, který se stal inspirací pro další generace umělců.


Ni.kk.i
22.11.2020 4 z 5

Mistr sochařství, malby, architektury... Krásná kniha o tomto umělci, Velikánovi, pojednávající o jeho životě a obrovském uměleckém talentu. Nad jeho uměleckými díly zůstává až rozum stát.