Mezi ženami

Mezi ženami https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92766/bmid_mezi-zenami-j8G-92766.jpg 4 11 3

Psychologický román irského autora vypovídá o vzájemných vztazích v rodině irského zemědělce, který ovládá pevnou rukou život svých dětí až do jejich dospělosti. Svérázný irský farmář žije s třemi dcerami a nejmladším synem v ústraní svého domu a jejich každodenní život je podřízen nesmlouvavé otcově vůli. Rodina po rozchodu s jediným otcovým přítelem žije osaměle, ve stereotypu každodenních rituálů a to se nemění ani tehdy, když se otec podruhé ožení. Jeho žena přijímá bezvýhradně jeho výsadní postavení, podrobuje se stejně jako děti jeho tvrdé, ve své podstatě však neobratně láskyplné tyranii. Dcery postupně odcházejí z domova, ale stejně jako nejmladší syn se tam při každé příležitosti vracejí a při návštěvách se ochotně a s lehkou nostalgií podrobují známé atmosféře. Teprve až po otcově smrti se ale z jeho dcer stávají silné, cílevědomé osobnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Amongst Women , 1990


více info...

Přidat komentář

iška
26.08.2020 4 z 5

Jednoduché a poklidné. Mohu jen souhlasit s oběma předešlými komentáři.

magnolia
08.07.2020 5 z 5

Tak nejdříve poděkuji uživateli přede mnou, díky kterému jsem si knížku vyhledala (ve skladu!) a přečetla s velkým zaujetím. Je to vyprávění o ne úplně běžné rodině a odehrává se někdy v 50. letech minulého století a tento fakt jsem si musela často připomínat, protože některé situace mě házely do dob mnohem starších. Ale mnohé bylo zase jako dnes - lidské povahy, chování a vztahy v rodině, semknutost i prosazování svých názorů. Je to velmi působivý psychologický román, ale záleží na každém, jak moc si jeho čtení bude užívat. Mě se četl skvěle, ocenila jsem mezilidské a emotivní momenty i třeba popis senoseče (ale nedočkala jsem se přiblížení některých událostí z rodinné historie, tak si je domýšlím podle sebe). Nečekejte vesnickou idylku, ale život, obyčejně a přitom mistrně zachycený.


Taťka Hraboš
05.10.2018 4 z 5

Vždycky jsem překvapený, když natrefím na knihu, která tu nemá žádné hodnocení. Tím spíše, když se jedná o knihu, která obdržela několik literárních cen a nominována byla dokonce na Man Bookerovu cenu. Pravda ovšem je, že u nás se z ní žádný bestseller asi stát nemohl – možná i kvůli jejímu střídmému, jednoduchému stylu, oproštěnému od jakýchkoli ozdob nebo silnějších emocí. Jde vlastně o poklidné vyprávění o jedné obyčejné irské venkovské rodině, jehož ústřední postavou je autoritářský, uzavřený a citově labilní otec, kterého se autorovi podařilo opravdu plasticky vykreslit. Současně je – podle mě – kniha i oslavou ženské tolerance a taktu. Muže autor – navzdory vlastnímu pohlaví – naopak nijak nešetřil.

Štítky knihy

irská literatura psychologické romány

Autorovy další knížky

John McGahern
irská, 1934 - 2006
2003  80%Mezi ženami
2015  73%Zlaté hodinky a jiné povídky

Kniha Mezi ženami je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce11x
Chystám se číst28x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x