Mezi tiárou a orlicí

Mezi tiárou a orlicí https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97213/bmid_mezi-tiarou-a-orlici-b0G-97213.jpg 5 351 74

Podtitul: Příběh prvního českého krále Vratislava I. První český král Vratislav je osobností v české litratuře neprávem opomíjenou. Přitom právě díky jemu se české země poprvé staly významnou silou středoevropské politiky. Dramatický příběh z druhé poloviny 11. století vypráví na základě dochovaných historických pramenů o jeho dlouhém a pohnutém životě. Boj o moc, krvavé bitvy a plenění nepřátelského území se prolínají s každodenním životem přemyslovského dvora. V pestré mozaice se rozvíjejí příběhy lásky a nevěry, popisují se rytířské turnaje, korunovační oslavy a hostiny. Osudy Přemyslovců vstupují do boje císaře proti papežovi, do zápasů polského a uherského krále o moc, ale i do života předních českých velmožů. Jevištěm příběhu je celá tehdejší Evropa. Autor stejně jako ve svých předchozích knihách vykouzlil dokonalou iluzi středověkého života, zpracovanou moderním a čtivým stylem. Rozsahem a historickou věrohodností patří mezi nejzajímavější romány posledních let.... celý text

Přidat komentář

mila2411
30.10.2023 3 z 5

Hezké historické počtení, takový autorův NÁDECH na všechny ty Epopeje, které následovali.

Maraiser
28.10.2023 5 z 5

Jako román napsáno naprosto poutavě. Dialogy jsou samozřejmě vymyšlené, odvozené, ale co mne zajímá, zda se opravdu v 11. století tak hrmadně napichovalo na kůl, jak autor poměrně často uvádí.


mpb1913
16.10.2023 5 z 5

První český král Vratislav II byl pro mě vlastně úplně neznámá postava, takže jsem rád že se mi kniha dostala do ruky. Vondruška tak jak ho znám a mám rád, historicky precizně vykreslená doba, čtivé, zábavné, poučné, za mě velká spokojenost.

Zemlja
27.08.2023 4 z 5

Příběh mě bavil, ráda nahlížím díky beletrii do historie, a autor je historik. Je to napsáno v dobrém slova smyslu jednoduše, pro masy. Vydavatelství by mohlo odvést lepší práci na jazykové korektuře.

mistrikova
22.10.2022 3 z 5

Základní dějová linka o našem českém králi Vratislavovi byla zajímavá, ale knize by prospělo zkrácení o 200 stran, tak aby byla více čtivá. Děj se vlekl a vyprávění bylo místy dost nudné...konec v nedohlednu.

Ilona70
12.10.2022 4 z 5

Kniha měla asi smůlu, že jsem ji četla až po Přemyslovské a Husitské epopejí, takže jsem měla velká očekávání.Ano poučila jsem se o době, která zůstává tradičně ve stínu vlády dalších Přemyslovců, ale ke konci už se mi to zdálo zdlouhavé.

Slůník
30.09.2022 4 z 5

Čtivé, zasloužilo by lepší práci korektora.

VendulaB
18.07.2022 5 z 5

Příjemný a čtivý historický román ze života českého krále Vratislava. Kniha je přehledná, čtivá, a i když hlavní postava nepůsobí příliš sympaticky, člověk ho musí respektovat. Tento způsob vyprávění Vondruškovi sedí - přejme si co nejvíce takových knih - je to skvělý způsob, jak poznat vlastní dějiny.

Francoa
16.06.2022 5 z 5

Četlo se mi velice dobře.Podle mého názoru je příběh v základních událostech správný.
Vondruškův styl psaní je vždy zábavný , čtivý a zajímavý.Jen jsem musel trochu pátrat, který Vratislav to vlastně je.Vratislav I vládnul jen pouhých 6 let 915 - 921 a podle dat v knize by se mělo jednat o Vratislava II.Výraznou postavou byla třetí žena Svatava Polská.
Škoda jen rychlého konce knihy.Z mnoha rozhodnutími Vratislava nesouzním, ale v té době to asi nijak jinak nešlo

Jaruš7
22.04.2021 5 z 5

Jak jsme se stali díky Vratislavovi Korunní zemí.
V tradičním duchu prosvětlená zasunutá historie z doby Dalimilovy působnosti v knížectví - království českém.
Silnější vítězí navzdory všem, jen delikátní polické vize a oddanost věrnosti spojenci vyzrály v plody - dědičné koruny české a polské.

Rod Přemyslovců v plné síle za časů bitev, intrik a osudových ran.
Dědičné vlohy po předcích (Oldřich a Božena, Břetislav a Jitka) jsou předpokladem pro jedinečnou osobnost rodu.

Audiokniha jako balzám na dnešní dobu.

tittanie
13.02.2021

Autor umí psát historické knihy. Po přečtení Přemyslovské epopeje jsem si řekla, že by mohlo být zajímavé, přečíst si i tuhle knihu. A jsem trochu zklamaná. Přijde mi že autor píše hodně šablonovitě. Některé postavy mají gesta jako jiné autorovy postavy z jiných knih. Je vidět, že autor má rád sklo, protože se o něm dost mluví. A co mi dost vadilo, byly rozhovory s mrtvým knížetem. Přišlo mi, že se to sem prostě nehodí.
Jinak to ale byla prima odpočinková exkurze do historie.

tlllk
24.07.2020 4 z 5

Pri Epopeji som mal pocit že čítam o reálnej histórií, tu som ten pocit nemal, postavy boli viac čierno biele a rozprávač podsúval čo sa má čitateľ myslieť. Ale ako audiokniha to celkom ušlo, určite sa časom pustím aj do ďalšej časti.

čef
21.06.2020 5 z 5

Nejlepší komentář k této knize si napsal autor sám v doslovu. Skoro se stydím k tomu něco přidávat, je to napsáno přesně tak, jak to cítím já. Tyto jeho historické knihy z počátku 2. tisíciletí jsou opravdu výborné, promyšlené a podložené i v detailu probarvení postav a života v této nepříliš známé době. Dokonce se myslím, že autor bude za tyto a mnohé jiná své díla v budoucnu ještě více ceněn, než je tomu už dnes.

Magdalena5
10.05.2020 5 z 5

Díky za přiblížení našich starších dějin, které nejsou tak známé.

hnusák
04.02.2020 5 z 5

Moc neholduji strohým faktům psaným školometským jazykem, ale tato kniha byla světlou výjimkou mezi historickými romány. Autor prokázal skvělé znalosti našich dějin a vše skloubil ve velmi čtivou knihu, která dá nahlédnou do prostého života, ale hlavně do života na tehdejším Přemyslovském dvoře a do praktik k ovládnutí moci tak, jak to bylo v raném středověku běžné. Moc se mne líbila, díky.

Pavelpi
21.09.2019 5 z 5

Napsáno přesně ve stylu autora.Je vidět,že úloha knížete nebo později krále byla v té době dost tvrdá.Musel být diplomat,válečník a člověk až na posledním místě.Navíc musel počítat neustále se zradou spojenců a dokonce i svých synů a bratrů.Škoda,že kniha nemá pokračování.Tím by byla mezera mezi Přemyslovci vyplněná.

Opatov
12.09.2019 5 z 5

Přemyslovská epopej byla skvělá a historický román o Vratislavovi jí časově předchází. Krásná audiokniha, nádherně namluvena, prostě tady je 5 hvězd málo.

Zdenekvdf
16.07.2019 5 z 5

Z dosud přečtených titulů od tohoto autora považuji tento za jeden z nejlepších. Čtivý i poučný příběh z 11.století, obsahuje spoustu informací a má i spád. A pokud se vyskytly nějaké historické nepřesnosti? ..... a kdo by se jich, při líčení událostí, které se odehrály před více než 900.lety, přes svou veškerou snahu o věrnost nedopustil?

Petrstik
06.04.2019 5 z 5

Pan Vondruška se svým rozsáhlým románem Mezi tiárou a orlicí rozhodně nezklamal (nebojte - čte se jedním dechem). Myslím že se mu v něm podařilo vyváženě snoubit historii s beletrií. V historickém románu se prolínají osudy krále Vratislava, jeho tří manželek, čtyř bratrů i předních českých velmožů a nechybí v něm prvky detektivní ani milostné, takže si v něm snad každý najde to své.

Hakl54
08.01.2019 5 z 5

Pan Vondruška opět nezklamal. Krásné počtení.