Mezi špatnými lidmi

Mezi špatnými lidmi https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125844/bmid_mezi-spatnymi-lidmi-TF2-125844.png 3 4 3

Dvě povídky z carského Ruska. První líčí život "špatných" lidí, kteří se živí krádeží a žebrotou. Malý hrdina - hoch z "dobré rodiny" pocítí však k těmto lidem sympatii, poněvadž pozná, že mají daleko více solidarity i smyslu pro přátelství než ti t. zv. "dobří" lidé. - Druhá povídka - Daremné město - je obrazem sibiřského Glazova, kde si Korolenko odbýval svou trestaneckou lhůtu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

В дурном обществе (V durnom obščetvě) , 1885


více info...

Přidat komentář

eraserhead
29.04.2021 4 z 5

Dvě rozsáhlejší povídky/novely, jedna ještě v podstatě v povídkovém formátu. Titulní MEZI ŠPATNÝMI LIDMI je krásný pohled na dětství a jeho přehlížení mezí a hranic. Realisticky, s lehkou příměsí romantična, pohled na stavovské rozdíly nejen mezi lidmi ale i mezi městem a předměstím. Svým způsobem dojemný a smutný příběh, který dokáže mile a vřele naplnit. DAREMNÉ MĚSTO je několik veselých, komických i smutných příběh z jednoho místa v různém čase. Jak je u této edice zvykem, hodně dobré čtení.

žlučníkář
22.10.2019 2 z 5

DYCKY RUSKO!!! Zima, bahno, vlhko, bída, hlad, vodka, smrt, hloupost a umírání dětí jsou oblíbený tagy pro tuhle knížku, kterou můžete zabít jedno odpoledne u kafíčka, nebo něčeho ostřejšího. Jsou v ní dvě povídky, ta první se jmenuje stejně jako celá knížka.

Město je plný chudáků, podivínů, povrchních lidí a zase chudáků. Mezi nima bloumá synek od soudce. Zatoulá se do opuštěný kaple, kde potká dva malý špindíry a zjistí, že všichni podivíni a chudáci žijou ve zdejším podzemí jako v nějakym skvotu. Soudcovskej synek je rád, že má nový kámoše, ale neví, co na to řekne taťka, kterej je učiněnej antihoumles. Jenže jak ti kámoši jsou chudý, tak nemaj instagram a on je musí sledovat osobně. Tu a tam jim něco donese, tu a tam tam někdo dodejchá a všechno nakonec odnese čas.

Druhá povídka se jmenuje Daremné město. O Daremnym městě se tam píše hned zkraje darmo mluvit a tak bych to asi nechal.

Nebylo to úplně nejhorší, ale zas tolik mě to taky nenadchlo. Plus týhle knížky vidim v tom, že má jenom pár stránek.


lampernaqui
18.07.2017 3 z 5

Útlá knížka obsahuje dva příběhy, z nichž ten první zabírá většinu stránek a pojednává o životě malého kluka, který se čirou náhodou seznámí s žebrajícími dětmi a jejich společenstvem. Zjistí, že si vydělávají i jinou činností. Je mu mezi nimi dobře, otázkou ale je, co na to jeho otec, který je místním soudcem.

Štítky knihy

ruská literatura

Část díla

Autorovy další knížky

1958  65%Slepý muzikant
1949  65%Mezi špatnými lidmi
1909  80%Sibiřské povídky I
1953  80%Lidé a sníh
1976  80%Historie mého vrstevníka

Kniha Mezi špatnými lidmi je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x