Mezi proudy díl I

Mezi proudy díl I https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271068/bmid_mezi-proudy-dil-i-2hG-271068.jpg 4 41 7

Mezi proudy série

1. díl >

V trilogii jsou popsány počátky českého odboje proti německému utlačování za doby krále Václava IV. Dvojí dvůr se věnuje sporům mezi dvěma národy. Češi se domáhají svých práv. Vydání 5.

Přidat komentář

Monika1717
28.09.2023 5 z 5

Období vlády Václava IV., spory šlechty a církve. Kdo přečte, má v dějinách jasno. Skvěle napsané, nádherný jazyk, žádná sprostá slova a vulgarismy.

martin8550
22.12.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Arcibiskup přefikne mladou manželku starýho hajnýho, tři studenti na toulkách polapeni neznámými zakuklenci odvlečeni na hrad Jivno, souboj na nože mezi českým a německým studentem kvůli hezký holce... výslech inkvizice .... do toho plejáda historických postav, intrik , mystiky a magie .. bravo...


Kuža007
14.07.2018 5 z 5

Další Jiráskův skvost. Skvěle zde popsal stav tehdejší šlechty, duchovenstva, neschopného krále Václava IV., intriky Lišky ryšavé a především situaci drobných měšťanů a hejmanů. Jirásek zde zkritizoval, zcela poprávu, katolickou církev udírající český lid. Díky tomuto dílu se o cíkrvi může říci, že je nejstarší zločinecká organizace v dějinách.

astroweb
21.05.2018 5 z 5

Po delší době jsem se pustil do Jiráska a musím napsat, že jsem opět ! byl příjemně obdarován velmi čtivým příběhem. Pravda jazyk autora není nejaktuálnější, ale jinak všechny hvězdičky, pustím se do dalších dílů.

lampernaqui
25.02.2015 3 z 5

Jelikož jsem se nyní stěhoval a celý nový byt je plný beden knížek, nechtěl jsem ztrácet čas přehrabováním a vybral jsem si knihu z bedny navrchu. Ha, klasika. Během prvních stránek jsem se oprávněně zděsil. Musím konstatovat, že takhle dlouho jsem jednu stránku už léta nečetl. Stará čeština, stavba souvětí úplně jiné, než jaké jsem zvyklý. Ale po pár desítkách stran už jsem se do textu jakžtakž dostal a mohlo vše odsýpat. Počátky husitství, všechno hlavní dění je teprve před námi. My tu máme trojici (i když vlastně spíše trojici, jeden mizí z příběhu skoro na začátku) hrdinů a jejich protloukání se světem. Jedná se o mého druhého Jiráska, snad se dohrabu ke zdárnému konci čtení této trilogie.

Atuin
12.10.2013 5 z 5

Nemusím přikládat žádné doporučení co do historické kvality, čtivosti ani zajímavosti.
Děj začíná v Křivoklátských lesích, kudy jsou tři kamarádi ( studenti) ke strýci, který má pod svou doménou ohnivý dvůr a dějí se tam vůbec takové zajímavé věci. Cesta pro ně není vůbec lehká protože jsou přepadeni, takříkajíc prozkoušeni, vyvedeni z míry. Dvojí dvůr lze vyložit takto jako dvůr krále - Václava IV. - a dvůr arcibiskupa - Jana z jenštejna, každý dělal své, takříkajíc, každý běsnil po svém.
Krutost, vzepření,rozporuplnost a na druhé straně se straní bídnost a odevzdání.

nightlybird
31.05.2011 3 z 5

Tahle Jiráskova trilogie popisuje v podstatě konflikt dvou vrstev - měšťanstva a drobné šlechty x církve - ze kterého vlastně vyrostlo následně husitské hnutí. Kniha je poplatná době svého vzniku a nedá se předpokládat, že by nad ní současný čtenář slintal blahem, nejsou zde ani žádné bouřlivé akce, ani nadpřirozené potvory, jen obyčejní lidé té doby a jejich život. Autor nezapře profesionála, jednoznačně ale dává najevo, komu straní, kdo jsou jeho koně. Při čtení - pokud se k němu odhodláte - musíte vzít v úvahu skutečnost, že byla napsána před takřka půldruhým stoletím.
Knihu je třeba vnímat spíš jako zrcadlo doby jejího vzniku než jako popis historických reálií.

Autorovy další knížky

Alois Jirásek
česká, 1851 - 1930
1970  75%Staré pověsti české
1951  75%Psohlavci
1965  84%F. L. Věk I.
2000  83%Temno
1955  74%Z Čech až na konec světa

Kniha Mezi proudy díl I je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce104x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x