Mezi povinností a pochybnostmi

Mezi povinností a pochybnostmi https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256921/bmid_mezi-povinnosti-a-pochybnostmi-lw2-256921.jpg 5 4 3

Polní maršál Fedor von Bock byl jedním ze tří velitelů armádních skupin, se kterými se Adolf Hitler rozhodl zahájit válku. Při polském tažení velel von Bock skupině Sever, která rozdrtila polské jednotky. Při tažení na západě velel ardmádní skupině B, která prošla Belgii a Holandskem a v bitvě o Francii prolomila obrannou linii na dolní Seině. Při útoku na Rusko velel von Bock skupině armád Střed, ale po neúspěchu svých útvarů před Moskvou byl v prosinci 1941 odvolán. Začátkem roku 1942 ho Hitler pověřil velením skupině armád Jih při útoku na Kavkaz. Krátce potom, po rozepři s Hitlerem, jeho kariétra definitivně skončila. Deník, který pořizoval von Bock přímo v průběhu válečných událostí, patří k cenným původním dokumentům dramatického období bitev 2. světové války.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Books , Bonus A
Originální název:

Zwischen Pflicht und Verweigerung , 1995


více info...

Freiherr
Freiherr
14.08.2017 5 z 5

Von Bock detailně popisuje všechny aspekty vedení války. Od plánování a práce ve štábech, přes zajištění zásobování a záloh po samotný postup. Zajímavě osvětluje i vztahy mezi generalitou a Vrchním velitelem - vzájemná rivalita, neshody, zásahy se strany Vůdce... Obsahuje také von Bockovi osobní názory a postřehy. Nejedná se ale o lehké čtení pro neodborníky. Nutná znalost generálů, zeměpisných jmen a vojensko-politický přehled. Neškodilo by přidat do knihy mapovou přílohu.
Von Bock byl bezpochyby jeden z nejlepších velitelů "staré školy". Pouze voják, ne politik. Hitler si ho velmi cenil a prohlásil, že "jedině von Bock dokáže vojáky naučit umírat".

Stufa
Stufa
18.06.2016 5 z 5

Kniha je psána formou deníku - vzhledem k událostem velice stručných zápisků, které si psal von Bock během svého velení německým vojskům při obsazování Československa, Polska, Francie, Ruska. Většinou jsou to nudné popisy směrů útoků, obchvatů, přemisťování jednotek a záloh - pro tahového stratéga vynikající počtení, ale i ostatní tam mohou najít spoustu zajímavých informací.
Pár mých postřehů z knihy:
Von Bock je pro zachování lidskosti ve válce, ale zároveň věrným sluhou Hitlera....což se tehdy jaksi neslučovalo.....taky na to později doplatil.
Při útoku na Rusko velel skupině armád B, chtěl velet vojskům sám dle skutečné situace na bojišti a dle svých bohatých zkušeností, což byl pro Hitlera a vrchní velení armády sedících v teple v Německu problém.....zřejmě hlavně proto byl Bock i přes nepopiratelné úspěchy odvolán a dán do zálohy...snažil se očistit a vrátit do služby, ale i přes snadno vyvratitelná obvinění mu to nebylo umožněno.....
Jak to nakonec dopadlo víme všichni.....i kdyby Bock nebyl odvolán, asi by to dopadlo stejně, ale na rozdíl od Hitlera a nejvyššího vedení německé armády - on si už v roce 1941 byl vědom toho, že pokud dokáží rusové doplńit své ztráty, že nastane velký problém!!
Von Bock byl na svůj pokročilý věk v té době moderní velitel, byl zastáncem útočné taktiky s využitím tanků a moderních zbraní, ale nikdy nechtěl moc riskovat a vždy lpěl na tom, aby měl za frontou zálohy....byl vynikající stratég.
Jsem přesvědčen o tom, že kdyby zůstal ve velení a mohl to ovlivnit, Stalingrad by se nestal!!
Na knize si asi nejvíce cením toho, že popisuje reálnou situaci při bojích s Rudou armádou....i sám Bock uznává kvality protivníka a ne vše jde hladce a bez problémů jak se to na začátku přepadení SSSR všeobecně v literatuře udává....dle jeho zápisků jsou vidět mezery v taktice Rudé armády a v tříštění jejích sil, ale jinak popisuje protivníka jako houževnatého a často se bránícího až do posledního muže.
Ve svých zápiscích lituje většího nezapojení obyvatel Ukrajiny a jiných Ruskem okupovaných států ve větší míře do boje proti komunismu, který je po léta utlačoval.... sepsal dokonce prohlášení pro nejvyšší velení o důležitosti rozdělení půdy lidem v těchto zemích, slušné zacházení s nimi a posílení víry - obnovování kostelů - vše co komunismus potlačoval..... bohužel nastal opak, lágry, pronásledování, gestapo - takže německo nedostalo spojence, ale povětšinou partyzány do týla.
Víceméně od začátku útoku na SSSR upozorňoval opakovaně na kritickou situaci železniční sítě a z toho plynoucími problémy se zásobováním!!
Dále mne překvapil velký počet německých generálů, kteří museli pro nemoc přerušit službu - nervové vypětí asi bylo obrovské a opotřebovanost vysoká.
Von Bock byl zabit na konci války v autě při útoku hloubkového stíhače......celý život žil a zemřel jako voják.....


kyssling
kyssling
27.03.2016 5 z 5

Skvělá kniha, plná zajímavých poznatků, je třeba ji číst ale s jistým odstupem, i když se jedná o válečný deník, je otázka, jak byla upravována samotným Bockem při psaní, jeho dětmi a vydavatelem. Překvapivé záležitosti se ukazují : například Guderian, Manstein apod. víceméně měli problém moci říct názor před Hitlerem (nenechal je domluvit), to už mě osvětlila biografie Keitela, dále si všichni stěžovali na nemožnost dostat se k vůdci (Schmundt jim to neumožňoval) - opět zpochybnění v této knize. Nakonec velmi zajímavé je, že Hitler studoval i detailní vyšetřovací zprávy a staral se i o nespravedlivě obviněného písaře (při záležitosti kdy padl tajný rozkaz do rukou sovětů).
Imho je pro Bocka dobře, že už ho Hitler nepovolal, skončil možná nespravedlivě, ale bez toho, aby se spolupodílel na dalších vojenských chybách nejvyššího velení. Jeho smrt jen ukazuje, že válka si nevybírá (nejen při leteckých náletech).

Autorovy knížky

Fedor Von Bock
německá, 1880 - 1945
1998  100%Mezi povinností a pochybnostmi

Kniha Mezi povinností a pochybnostmi je v

Právě čtených2x
Přečtených5x
Doporučených2x
Knihotéce13x
Chystám se číst4x
Chci si koupit5x