Mezi pionýrským šátkem a mopedem: Děti, mládež a socialismus v českých zemích 1948-1970

Mezi pionýrským šátkem a mopedem: Děti, mládež a socialismus v českých zemích 1948-1970 https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393120/bmid_mezi-pionyrskym-satkem-a-mopedem-de-Sr8-393120.jpeg 4 6 3

Kniha, kterou připravili zkušení badatelé Jiří Knapík a Martin Franc společně s kolektivem českých i německých historiků střední generace, nabízí sondy do života českých dětí a dospívajících ve věku od 6 do 18 let v letech 1948–1970. Zabývá se poměry v tehdejších rodinách, hmotnou kulturou obklopující tehdejší školáky, jejich mimoškolními aktivitami a formou trávení letních prázdnin. Všímá si snah politické sféry ovlivňovat nejmladší generaci, fungování oficiálních dětských a mládežnických organizací stejně jako rostoucího významu masových médií v životě dětí a mládeže. Nezapomíná ani na důležitá specifika učňovské mládeže nebo na méně radostné otázky tehdejšího dětství a mládí – kriminalitu spojenou s touto věkovou skupinou, dětské domovy, sebevražednost a rovněž péči o mentálně, tělesně i sociálně postiženou mládež. Většina kapitol se sice opírá zejména o archivní výzkum a dobovou literaturu, neoddělitelnou součástí výzkumu byly i vzpomínky pamětníků. Jeho výsledky shrnuje speciální kapitola, která přispívá k oživení výkladu a zaplňuje historii konkrétními osudy. Publikaci doplňují dílčí exkurzy do celkově velmi široké a u nás dosud celistvě nezkoumané problematiky, stejně jako řada unikátních doprovodných fotografií. Kniha mj. obsahuje i studii o strategiích Čs. rozhlasu a Čs. televize v programové nabídce dětskému publiku nazvanou Televizní a rozhlasové vysílání pro děti a mládež.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
04.01.2021 4 z 5

Informačně velmi bohatá kniha, shrnutí historie dětských i mládežnických organizací i různých změn systému je výbornou pomůckou pro každého, kdo se podobnou tématikou chce zabývat. Poněkud rozpačitě vyznívá poslední kapitola Dětství a mládí ve vzpomínkách. Uchopení a zpracování orální historie je evidentně tvrdým oříškem.

Dandulka
24.01.2020 5 z 5

Zajímavé čtení. Ale chtělo by to ještě jednou přečíst podrobně.


InaPražáková
16.10.2019 4 z 5

Několik autorů dalo dohromady knihu, která tematicky obsahuje snad všechny aspekty dospívání v první polovině socialistické éry od legislativy přes vliv státních složek jako škola a ČSM po zájmové aktivity včetně médií, a ještě přináší množství drobných zajímavostí, kterým se vědci běžně nevěnují. Snad protože se potkává několik rukopisů, je kniha poněkud nevyvážená. Místy v podstatě suché výčty dat (zmapovaní vývoje zákonů o rodině samozřejmě data potřebuje, přesto si myslím, že ze všech možných podání si Knapík vybral to nejtechničtější a nejodtažitější), místy až přehnaně emotivní a odsuzující (exkurz do sexuálně osvětové literatury Ch. Brenner), většinou naštěstí něco mezi tím.
Nevyváženost se týká i hloubky a délky rozboru. Je poznat, čím se který autor zabývá dlouhodobě a může to pojednat v detailech, tam bych občas ocenila poznámku pod čarou, protože ne všechny mezi řečí zmíněné akce jsou obecně známé. Navíc snad proto, že se editoři snažili využít všechny dostupné texty, aniž je dostatečně krátili, se informace místy opakují. Některé oddíly na druhou stranu zůstaly spíš načrtnuté, povrchní. Samostatná kapitola je zařazení "exkurzů", krátkých textů o minoritních tématech (minikáry, filatelie). Částečně tedy texty pro odbornou veřejnost, částečně zájmová četba pro laiky, ze které může student využít jedině seznam zdrojů. Což ale znamená, že si každý může najít styl, který mu vyhovuje. A vzhledem k šíři záběru je to opravdu velmi dobrý historický soubor, navíc doplněný velkým množstvím fotografií.

Neodpustím si směrem k Academii nečekanou výtku - kniha není dobře zredigovaná. Snad se projevil nedostatek času, na který si autor stěžuje v úvodu. Gramatické chyby, výpadky z vazby, duplicity textu pod čarou a v těle kapitoly (jakkoliv text, který odkazuje do poznámky sám na sebe, má vzhledem k probírání budovatelské rétoriky jisté kouzlo), v míře, která by se u odborné literatury a prestižního nakladatelství neměla stávat.

Štítky knihy

děti socialismus mládež kulturní historie

Autoři knihy

Martin Franc
česká, 1973
Jiří Knapík
česká, 1975

Kniha Mezi pionýrským šátkem a mopedem: Děti, mládež a socialismus v českých zemích 1948-1970 je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Knihotéce6x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x