Mezi orlem a hadem

Mezi orlem a hadem https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37571/bmid_mezi-orlem-a-hadem-0jj-37571.jpg 4 28 5

Mezi orlem a hadem je dobrodružný román pro mládež od českého spisovatele Josefa Voláka. Autor v něm spojil své dvě již dříve vydané knihy Divokým Alajem (1985) a Tajemství Uzun-Guru (1988). Román líčí příběhy dvou mladých přátel, Kirgize Zachira a Čecha Petra, kteří o prázdninách cestují s přírodovědeckou karavanou nejprve středoasijským pohořím Alaj a posléze západním Ťan-šanem. Tato hlavní dějová linie je doplněna řadou napínavých příběhů o vyznavačích ďábla jezídech nebo o bojích sovětských pohraničníků s protisovětskými horskými bandity (basmači) ve 20. letech. Tyto příběhy si vyprávějí členové výpravy v době odpočinku. Petr si klade za cíl vyfotografovat, případně chytit, vzácného motýla jasoně Parnassius charltonius v jeho přirozeném vysokohorském prostředí a napsat o něm odborný článek. Ve snaze splnit svůj záměr se vydá sám do hor a zabloudí. Prožije pak mnoho nebezpečných příhod: zažije zemětřesení a málem se utopí v horském potoce, ze kterého jej zachrání dívka Nazira, do které se zamiluje. Střetne se s medvědem a pomůže Naziře zachránit jejího dědečka, který se při zemětřesení zraní. Objeví také starou opuštěnou skrýš basmačů. Nazira pak Zachira a Petra doprovází na další cestě, na které se všichni seznámí se snahou sovětské vlády chránit vzácná zvířata, například orly nebo sněžné levharty.... celý text

Přidat komentář

Adapa
11.10.2021 4 z 5

Kdysi dávno, jako desetiletý kluk jsem se pokusil tuto knížku číst, nikdy jsem se nedostal dál než za pár stránek, protože mne nudil popis přírody, žádný děj. O pár desetiletí později jsem po knížce zkusil znovu sáhnout a začetl jsem se do ní.
Popisy přírody nikam nezmizely, ale nyní mi nevadily. Kniha je románem, ale někdy zachází do takových podrobností, co se týče levharta nebo housenky, že s tím dovede „ztratit“ i jednu nebo dvě strany.
Putování Zachira a Petra nebylo tak zajímavé, jak vracení se do starých časů, kdy v horách řádili Basmači a pašeráci opia. Kdyby se pan Volák zaměřil jen na první roky SSSR byl by z toho skvělý román.
I tak se to velmi dobře četlo, rád jsem si k té knize našel cestu. Jen škoda, že dnešní děti a mládež už se k tomu nedostanou.

Kory98
27.02.2021 5 z 5

Knihy odvahy a dobrodružství neboli „Kodky“, jak jsme jim přezdívali, mě provázely dobou dětství a dospívání. V málokterých knihách bylo tenkrát tolik dobrodružství. Ani se mi nechce věřit, že jsem doma žádnou neměla, protože jsem si je všechny půjčovala v knihovně, a to jsem je přečetla do jediné. Ale jednu přece jen doma mám, získala jsem ji ve výprodeji jedné vesnické knihovny za pět korun a asi jsem po ní sáhla jenom z nostalgie, aby se chudinka nedostala jinam, nebo ji nedej Bůh nevyhodili. Teď mi posloužila po letech v čtenářské výzvě s knihou, která má na obálce pruhy. Musím říct, že příběhy z ruské tajgy a přírody mě uchvátily už jako dítě. Miluji přírodu a ty příběhy byly prostě kouzelné. Příběh mladíka z Československa, který měl to štěstí a dostal se do nádherné, ale tvrdé přírody Kyrgyzstánu a Uzbekistánu – do Alajského pohoří a Pamíru, kde mohl pozorovat a sbírat motýly a zažít spoustu dalších dobrodružství mě vrátil o mnoho let nazpátek. Ale vůbec neztratil na svém kouzlu. Samozřejmě některé věci, poplatné té době si dnes třeba vysvětlím jinak, ale jako dítě jsem je nevnímala. Autor je úžasný vypravěč, což je dáno i tím, že se v těchto končinách pohyboval. Popis nádherné přírody – krajiny, flóry i fauny a přidané dobrodružství pašeráků opia a zlata, kteří přecházeli průsmyky zmiňovaných hor a bojovali s pohraničníky, tomu kouzlu neubralo. Život a zvyky kočovných Kirgyzů, Uzbeků a jiných národů, které kdysi pobývaly těchto nehostinných podmínkách, ale přesto spjatých s touto divokou přírodou, jsou pro člověka, sedícího v křesle a teple, impulsem pro jeho představivost. Asi by se na knížce pár "much" našlo, ale já nemůžu jinak než 4,5 a to už je 5 :-)


minirock
01.11.2020 4 z 5

Musím uznat, že víc než cesta geologické expedice s Petrem a jeho kamarády mě bavily kapitoly věnované době, kdy hraniční oblasti mezi mladým sovětským státem a Afghanistánem, Čínou a Pakistánem narušovaly pašerácké bandy basmačů. Také líčení krás tohoto neobyčejného a téměř neobydleného kraje se dobře četlo, bylo znát že autor ta místa znal a navštívil je. Je to moc pěkná knížka pro starší mládež.

milan3144
26.01.2019 4 z 5

Dočetl jsem tuto dobrodružnou knížku a jo, mě se to líbilo. Popisy přírody v tak vzdáleném a exotickém místě jako je Alaj, o kterém jsem do té doby nevěděl, že vůbec existuje, spolu se zajímavou zápletkou, mě rozhodně nenudili. V průběhu čtení jsem vyhledával informace o popisovaných motýlech, hadech a dalších zvířatech a na Google Earth pak tuto krajinu i "navštívil" a fascinovaně si prohlížel, jak je neuvěřitelně členitá, drsná a zároveň krásná.
Nooo na konci knihy jsem se dočetl, že ji vydal Albatros, nakladatelství pro děti a mládež a je pro čtenáře od 12 let... Koneckonců kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem...tak je možné, že se už postupně k tomuto přelomu blížím. Ale snad je to ještě pořád jen v rámci normy. Až se tu budu rozplývat, že jsem právě dočetl Honzíkovu cestu a moooc se mi líbila, tak už to asi bude na pováženou :-)
Tři až čtyři a nakonec jsem se přiklonil ke čtyřem hvězdám.

corvo
05.11.2012 4 z 5

Příběh o tom, jak prožíval své mládí nadšený mladý lovec motýlů se svými přáteli v kouzelné přírodě i mezi lidmi ze středoasijských hor. Život horalů však tíží tajemství, jehož stopy vedou do minulosti, kdy v kraji řádila banda basmačů...

Štítky knihy

ochrana zvířat dobrodružství pro mládež Střední Asie

Autorovy další knížky

Josef Volák
česká, 1942
1976  70%Vrah v šarlatu
1989  76%Mezi orlem a hadem
1972  64%Dům u hřbitova
1988  89%Tajemství Uzun-Guru
1985  81%Divokým Alajem

Kniha Mezi orlem a hadem je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce61x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x