Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39167/bmid_mezi-nebem-a-zemi-NmA-39167.jpg 4 14 2

Antonín Líman (1932), japanolog, čestný profesor japonské literatury na Torontské univerzitě, se v sedmi kapitolách své knihy vydává po stopách „utopických projektů na Západě a v Orientu“ a jako japanista se soustřeďuje především na základní mýty, rituály a představy onoho světa v japonské kulturní tradici. Jako člověk narozený v Čechách a žijící dlouhá léta v Kanadě konfrontuje japonskou duchovní zkušenost s obdobnou zkušeností evropskou a americkou. V tomto střetávání různorodých kultur vykrystalizovalo jeho poznání, že „člověk odedávna touží žít v čistém, čerstvém a požehnaném kosmu. Ráj, který hledal, je vlastně tento svět, vrácený své původní kráse a čistotě.“... celý text

Přidat komentář

Teckovana
17.06.2020 5 z 5

Doplněk pro Krajiny japonské duše - eseje o literatuře, filmu, mýtech a rituálech. Může posloužit jako úvod pro japanologická studia, ale zaujme i laické čtenáře.

puml
20.04.2013 5 z 5

Výborná kniha na pomezí eseje a kulturologické studie. Líman dokáže přesně vyhmátnout ten konkrétní prvek, který je určující pro identitu toho kterého národa. Zajímavé bylo především srovnání některých japonských určujících kulturních fenoménů a rituálů s některými (až pohanskými) kulturními pozůstatky evropskými, potažmo českými. Doporučuji.