Mezi dvěma ohni

Mezi dvěma ohni https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489731/bmid_mezi-dvema-ohni-Vh2-489731.jpg 4 44 22

Kvadriga série

1. díl

Spolupráce čtyř vládců živlů, služebníků zla, by se dozajista stala zkázou celého magického světa! Zatím jsou však jen tři, protože čtvrtý se k nim odmítá připojit. Podaří se mu zvítězit nad silou zbylého ďáblova trojlístku? Snad mu v tomto boji pomůže mladý vysokoškolský docent Claudius Drake, který ale už deset let zápasí s vlastními démony. Do jeho života však právě nyní vstupuje někdo, jehož úkolem je provést Drakea trnitou cestou vyrovnávání se s jeho děsivou minulostí. Novopečená asistentka Cellestia mu svou soustavnou přítomností v jeho pracovně doslova pije krev. Jak ale zkrotit tuto zpupnou bytost, ukázat jí, kdo je tady pánem, přitom se do ní nezamilovat a nezměnit nakonec sám sebe? Těžko! Claudius by o tom mohl vyprávět!... celý text

Přidat komentář

virgo_books
10.03.2024 4 z 5

Tohle je podle mě kniha pro fanoušky spletitých fantasy příběhů.

Je tu velmi originální magický systém i celé uspořádání světa. Někteří čaroději používají hůlky, jiní zase ne. A objevují se tam i různí nadpřirození tvorové (např. pegasi).

Příběh je hlavně z pohledu hlavního hrdiny, ale objevují se tam i jiné postavy.

S přítomností se proplétá i minulost, kterou se postupně dozvídáme.

Nechybí ani romantická linka, kterou já jsem si dost užívala. Poštěkování těch dvou vás bude zaručeně bavit.

Je tak spousta intrik, zvratů a akce, ale také zdlouhavějších popisů. Ty by za mě klidně mohly být kratší.

Celkově se mi ale příběh líbil, a přestože to není fantasy, které normálně čtu, tak jsem si ho užila.

Kniha jsem četla v rámci spolupráce s Backstage Books

hanpari
04.11.2022 5 z 5

Protože mladé české autory je třeba podporovat, dávám maximální hodnocení. Veškeré výhrady si nechám pro sebe, stejně je vypsali lidé v komentáři pode mnou. Přes veškeré chyby píše autorka tak, jak ji to baví. Na rozdíl od svých západních protějšků není alespoň sterilní a stereotypní.
Nemám nic proti inspiraci profesorem Snapem a Bradavicemi. Snad jen že Snape by se nikdy nechoval jako takové trdlo. Tak nějak jsem doufal, že hlavní hrdina dokáže tu dokonalou nánu řádně usadit.
V každém případě, pokud dáte příběhu čas, někde v polovině vás chytne.
Pokud budu mít příležitost, přečtu si rád i další díly.


Nale
20.09.2022 1 z 5

(SPOILER) Četla jsem negativní i pozitivní hodnocení, ale jako vždy si ráda utvářím vlastní názor a nejedna kniha mě navzdory kritice mile překvapila.

Přísahám tedy, že jsem ke knize přistupovala s otevřenou myslí, ale tady je tolik podobností, že se to nedá ignorovat. V podstatě se jedná o takovou fanfikci na Harryho Pottera.

Claudius je Snape a opovažte se mi tvrdit opak. Ze začátku je na zlé straně, ale ve skutečnosti je dobrák, který jen nenávidí sám sebe a ředitel školy čar a kouzel mu nabídne práci učitele. Samozřejmě, že žáci ho nenávidí a až "vzácná, překrásná bytost" (jak ji jeden z učitelů nazve) mu připomene jeho lepší já. Protože Cellestia je naprosto dokonalá! Pohled do jejích očí vás zavede do savany, kde vidíte pobíhat lví smečku, běžícího geparda, stádo altilop, letící pelikány, skály porostlé akáciemi, vodu napajedla a u něj stádo majestátních slonů.
Nebudu lhát. Při tomhle jsem dostala záchvat smíchu.
Myslíte, že jednou stačilo? Ne! Její opěvování pokračuje dál: "Byla nádherná jako alabasterová socha nadpozemské víly, do níž sám Ovidius vdechl život." Bla, bla, bla... Pořád dokola.

Upřímně tuhle úchylku, kde autorky ženkou postavu vykreslují jako dokonalost samu, nechápu. Až na to, že Cellestia je neskutečně otravná. Namyšlená nána, která umí jen řvát a hádat se.

Věty typu: "Přesvédčovala ho tónem, jako by chtěla , aby si na sendvič zvolil místo majonézy kečup", "Zíral na mě jako klíčová dírka na čipovou kartu" nebo "..., neboť se dámy jaksi nemohly rozhodnout, pro kterého mají vzdychat víc. Vysocí svalnatí tmavovlasí polobohové prošli mezi stoly, přičemž museli sem tam překročit některou ze studentek, která neuváženě omdlela přímo do uličky", tam byly tak časté, že jsem nemohla brát knihu vážně. Chápu, že se autorka snažila o vtipný, poetický popis, ale tohle zní jako špatná parodie.

Dále jsem trpěla při předlouhých popisech. Ne, opravdu nepotřebuji vědět, jak se vedlejší postava jmenovala za svobodna a jména všech členů její rodiny. Kromě Drakea a Cellestie si nepamatuju žádné další jméno, jelikož tam bylo představeno tolik nedůležitých postav, že jsem se pořád ztrácela.
Chvilkami jsem měla zase pocit, že čtu úryvky z novinového článku. Strany 38-46 jsem jen projížděla očima. Navíc je text "obohacený" výrazy, které se tam vůbec nehodily. Slova jako "schodišťátko" nebo "magickofča" nebyly ojedinělé.

Vlastně jsem ani nevnímala všechny ty informace, co tam byly naplácané (máme tu například Banshee, které pracují jako servírky a děvky nebo tu máme koně, kterým pod vodou narostou ploutve, kouzelné záchodové prkénko, kterému byla věnována polovina stránky atd...) Občas jsem si říkala, jestli si autorka nedala k psaní láhev vína.

Člověk by si pomyslel, že si tyhle popisy přetrpí na začátku a pak se konečně přesune k ději. Ne! Oni pokračují dál a dál. Překousávat se tím bylo hotové utrpení.

Když už je řeč o samotném ději... Tam nějaký byl? Možná později. Skončila jsem kolem strany 120, protože mi čtení této knihy absolutně nic nedávalo. Dočkala jsem se jen předlouhých zbytečných popisů, Drakeova dětinského uvažování, sem tam něco z hodiny magie a obdivování nesnesitelné Cellestie.

Mimochodem, v jednom popisu (str. 39) jsem našla zakončení věty: Jak to tenkrát provedli, netuším ani já sama.
Z er-formy se najednou přechází do ich-formy? To vidím v knize poprvé.

Styl psaní je napodobenina Rowlingové. Je až neuvěřitelné, jak moc se mu snaží podobat. Až na to, že to nefunguje.

Nenašla jsem nic, co by mě nutilo číst dál, hltat stránky a postavy byly všechny na odstřel. Ještě nikdy jsem neviděla tolik uřvaných, hysterických postav v jedné knize. Žádná neměla pořádnou hloubku a po celou dobu mi bylo srdečně jedno, co se s nimi děje.

Mezi dvěma ohni byl takový experimentální guláš, do kterého se házely veškeré ingredience, co kuchaři přišly pod ruku.

Myslím, že příběh měl zůstat jako fanfikce na HP. Ilustrace však byly, společně s obálkou, opravdu povedené. Časem se knihu možná pokusím dočíst, momentálně však na to nemám kapacitu.

StriderCZ
08.11.2021 5 z 5

Pokud bych měl knihu charakterizovat stručně: Děj ala Harry Potter z dospělého prostředí zjevně psaný citlivou ženskou duší. Jistě, dá se polemizovat nad nevyrovnanými pasážemi, o tom, že by redukce počtu stránek přispěla k větší dynamice. Ale za mne maximální spokojenost. Mám výhrady, ale beru to i tak: já sám bych nic tak velkého nikdy nenapsal a knih na téma vyrůstajícího chlapce na statku, kdy v pubertě zjistí, že na něm leží břímě záchrany světa spočívající v nalezením třech dílů tajemného talismanu jsem poněkud přejezen.

alibaba339
14.09.2021 5 z 5

Kúzla, mágia, boj dobra a zla. Stret silných osobností, ktorý môže priniesť nenávisť, katastrofu a ničenie – alebo hlboké pochopenie a lásku ako vyšší princíp. Pre mňa bola kniha výbornou vizualizáciou – umožnila mi spustiť v hlave film, ktorý ma zaviedol do magického sveta. Bolo mi v ňom veľmi dobre, aj keď som občas mala chuť pustiť ľadovú sprchu na Cellestiu i Claudia , aby som ich nasmerovala do sveta zrelých ľudí. V konečnom dôsledku som to vnímala ako autorkin zámer – rozohrala vzťah, na pozadí ktorého môže posúvať niekoľko dejových línií.
Nevyhla som sa porovnaniu s Harrym Potterom – ale nevadilo mi. Tam som si po prvej knihe myslela, že mám pred sebou príbeh pre deti .
Nielen preto sa teším a čakám s otvorenou mysľou na pokračovanie deja.

Kačka655
31.08.2021 odpad!

Obálka je krásná i ilustrace ale ten příběh a mluva :-( čeští autoři jsou supr ale zde se to nepovedlo.. Snad bude druhý díl lepší..

pavel9154
29.08.2021 5 z 5

Krásná kniha i její příběh. Je to taková hra kočky s myší, ale kdo je kdo!? Je tu dobře popsané prostředí ve kterém se děj odehrává, mytičtí tvorové, kouzla a čáry. Přečetl jsem knihu jedním dechem a těším se na další díly. Nechápu proč je kniha "vykradeným" Harrym Poterem, jak píše "patulinahorska". Copak každá kniha kde jsou čáry, kouzla a kouzelníci jsou Harry Potter!? Jestli je to tak, pak paní J. K. Rowlingová "vykradla" naší Saxanu ( Dívka na koštěti ), protože škola čar a kouzel, už tu byla! Je zajímavé, že největšími kritiky, jsou ti kteří tu žádnou knihu nemají. Je lehké něco kritizovat než vytvořit.

patulinahorska
28.08.2021 odpad!

Tato kniha je jedno velké špatné. Od dějové linky až po jazyk, jakým je vyprávěna, protože tam zkrátka nefunguje nic. Nesympatické, nelogické, směšné a s prominutím vykradený Harry Potter. Existuje spousta skvělých knih a ani nečekám, že každá, kterou přečtu bude skvělá, pak existuje spousta průměrných knih, které si řeknu hmm fajn, mohlo být lepší. A pak jsou knihy špatné, o kterých nechápu, jak vůbec mohly vyjít? Tato je bohužel jedna z těch hodně špatných.

bookworm_val
19.08.2021 2 z 5

Co napsat, abych autorce neukřivdila? Vůbec mi nevadilo, že se kniha tolik opírá o romanci mezi Claudiem a jeho asistentkou. Nesmírně ráda bych v Claudiovi viděla profesora Snapea, bezradného a polapeného do tenat krásné ženy, ale celý jejich vztah se mi zdál příliš umělý a místy až zbytečně vulgární.
Jazyk je velmi nevyrovnaný, našla jsem tu několik krásně poetických pasáží, ale mnohem častěji mě autorčiny formulace zarážely a nepřišly mi ani trochu podařené. Myslím, že i ve snaze o originalitu platí, že méně někdy znamená více, a to samé se dá říct o přílišném počtu různých mýtických stvoření, nemluvě o dokonalosti hlavní hrdinky. Vždy ocením snahu o hlubší psychologii postav, ale mám dojem, že nejvýznamnějším projevem obou hlavních aktérů byla hysterie, případně snaha každým manipulovat, což mi nebylo ani trochu sympatické.

Mythology
17.08.2021 4 z 5

Za mě povedené. Vizuálně krásná kniha, příběh milý, plný akce a jemného humoru. Pro muže to bude asi nuda, ale ženám bych ji doporučila. Univerzitní prostředí mě bavilo, na kouzla sice moc nejsem, ale v tomto příběhu mě nijak nerušila. Mám ráda intriky a tady jich byla spousta. Hlavní hrdinka je pěkná mrcha, ale proč ne? Hlavní hrdina má zas dost velký vnitřní problém, s nímž se mu moc nedaří bojovat, tak doufám, že v dalším díle už bude silnější.
Vadilo mi, že anotace úplně neodpovídá obsahu. Počítám, že v ní autorka asi nastínila obsah celé série, ale jen hádám. Je to dost matoucí.

Roman.Hefaistos
17.08.2021 5 z 5

Kouzelnický svět magie a čar je fajn žánr.
Tato kniha je velice zajímavá, čtivá a zaujala příběhem a poutavým dějem. Velmi se těším až vyjdou další díly.
Určitě si najde své čtenáře ;)

dpxcz
16.08.2021 2 z 5

Předně musím říct, že obálka a celkové vizuální zpracování je výborné. Bohužel obsah knihy už kvality obálky nedosáhl. Myslím, že kniha by snesla označení fantasy/dívčí román a v tom případě bych se určitě nenechal ke čtení zlákat. A vlastně do dalších dílů se určitě pouštět nebudu.

Terien983
13.08.2021 5 z 5

Tak tohle bylo perfektní!
Kniha má naprosto dokonalou obálku, uvnitř krásnou mapu i ilustrace. A příběh taky super. Autorka vymyslela opravdu skvělý svět. Už jen to univerzitní prostředí. Ale občas jsem se maličko ztrácela v množství kouzelných tvorů. A taky mi dělaly problém delší popisy v knize. Jinak je to ale velmi čtivý příběh, a navíc jsem se u něj i zasmála nebo jsem s hrdiny prožívala jejich trápení.
Claudius Drake byl zajímavá postava. Jasně, byl to přísný učitel a postrach studentů, ale zároveň mi byl sympatický a sledovat jeho vývoj v průběhu celého příběhu mě moc bavilo. Taky se mi líbily sestry Aspenovy, Cellestia trošku více než Caira. Cellestia je silná a chytrá hrdinka, ale zároveň i zranitelná, možná proto mi tolik přirostla k srdci. Ani další postavy nebyly špatné, ze studentů hlavně Lydia, Flavia a Questus. Zajímavou postavou byl také sir Meritus. Mezi mé oblíbence patří samozřejmě také profesor Rivers.
Moc se mi líbily hádky mezi Claudiem a Cellestií a jejich vztah celkově. V celé knize je i akce a napětí, takže si myslím, že každý si tam najde to svoje. A ten konec?! Nutně potřebuji vědět, jak bude příběh pokračovat. Už aby byl další díl!

velky0781
15.07.2021 5 z 5

Ze začátku to vypadalo jako Harry Potter pro dospělé, ale když se pořádně začtete, jako byste se nacházeli uprostřed obrovské opravdové lásky. Věřím, že vizualizace knihy mnohé nadchne.
Věřím, že si kniha své čtenáře najde a těším se na audioknihu.

Affares
12.03.2021 3 z 5

Mám rád velké knihy a idividuální tvoru, hledám takto nepoznané "gemy". Bohužel zde to na to nevypadá. Kniha si klade větší ambice než je schopna dodat. S čím jsem měl problém byly výrazy jako "vyšokovaně" ad. Chyběla tomu hladkost a důraz. Celek je napsán jako pop adult fantasy, což je pro mne náročné zaměření. Co hodnotím pozitivně jsou některé náměty, představivost, komplexnost světa. Chyběla mi větší syrovost děje, více temnější atmosféra, takto to naprosto nepochopitelně kolísalo, kdy začátek začíná bojem a pak se prostě jen prokousáváte opakováním toho samého klišé znovu a znovu. A rozdělení na etapy formou semestrů to nezachránilo. Vrcholem měl být státnice a ty proběhly jen jako "šum" z povinnosti. Hlavní ženská postava nevyvážená, hlavní mužská postava nepochopitelná a nelze se s ní absolutně ztotožnit. Jediný, kdo mi dával smysl byl Meritus a studenti. Také mi chyběl větší kontext světa. Jediná situace, kde jsem zase ožil, byl výlet do tajných záznamů jedním studentem a pak zase nic. Výstup mého hodnocení jsou 2 -3 hvězdy, jelikož si cením autorské tvorby.

okeey
12.02.2021 5 z 5

Příběh, který nás zavede do světa čar a kouzel. Zdá se Vám to povědomé? Ano, Harry Potter. Bohužel se srovnání nevyhnu, jelikož je do očí bijící. Nevím, jestli mě to víc mrzí nebo těší, protože mám srdce potterheada. Každopádně máme zde spoustu indicií: např. muž, v jehož těle se nachází část moci, kterou v něm černokněžník zanechal, poštolky místo sov, kouzelnický svět, škola, profesor nápadně podobající se Severusi Snapeovi, atd.
Je ale také potřeba říct, že příběh se čte jedním dechem a po dočtení jsem se, i přes všechny podobnosti se známým příběhem, cítila okouzlena a můj pocit byl zkrátka jako po absolvování jízdy na dobře zkonstruované horské dráze. Kniha se četla jedním dechem, nedovolí vám ji odložit a musím říct, že autorka si s některými charaktery postav poradila velmi dobře.
Jak už jsem zmínila, podobnost se světem Harryho Pottera se nedá popřít, ale je jen na vás, jak moc vám to bude ,,vadit”. Rozhodně ale odmítám označení ,,nepovedená fanfikce Harryho Pottera”, to mi přijde vskutku nevhodné.
Na závěr musím zmínit jeden neopomenutelný fakt, že je to vizuálně jedna z nejkrásnějších knih, které zdobí mou knihovnu, nemluvě o velmi vydařených ilustracích.
Už se nemohu dočkat druhého dílu.

lvice_elaa
04.02.2021 1 z 5

Za mě velký špatný, ale jestli je vám sympatická namyšlená pipka, která je tak překrásná, že po ní všichni chlapi šílí (cituju: v Angiru je titulována jako nejkrásnější z krásných), strašně mocná a celkově prostě úúúžasná, tak asi můžu doporučit. Jo, to vlastně není všechno -má zářící blond vlasy, mystickej alt :-D, zelený oči, skrz který vidíte do africký savany, a celkově má asi vypadat jako (hooodně) vylepšená autorka. Kromě toho je to trapná hulička, která všude klape na podpatcích a v šatech s vlečkou, lítá na pegasovi a pozor, hrozně tajnej SPOILER má pod kůží ukrytý křídla :-D KONEC SPOILERU Podobný storíčka o svým tisíckrát vylepšeným já jsem vymýšlela tak ve dvanácti :-D

Na Drakeovi je strašně vidět, že za něho přemýšlí ženská, a pár povedenejch ironickej komentářů vůbec nestojí za to jeho věčný vnitřní fňukání a obdivování té pipky asistentky. Všichni jeho studenti mají asi IQ debil a níž, protože moc dobře ví, že je to přísnej a zákeřnej hajzlík a stejně nejsou schopní se k němu naučit ani na zkoušku. A sorry za upřímnost, ale Liga smrt živoucím mrtvolám byla fakt mega trapná.

Svět je kopírka HP (morsvirové jsou vlastně smrtijedi, děsně nudná Kouzelnická olympiáda, místo sov tam lítají poštolky apod), kterou se autorka snažila přeplácat, aby to nebylo tak nápadný, a vylezla jí z toho strašná slátanina. Styl psaní nic moc, prostě taková dlouhá storka na pokračování, kterou kámošky se čtyřkama z češtiny děsně žerou. Já bych za tohle napařovala povinný sázení stromů. Jednu * dám, za to grafický zpracování se kterým se asi někdo dost nadřel.

lucie0719
18.01.2021 5 z 5

Věřím,že si tato kniha své čtenáře,potažmo čtenářky jistě najde. Osudový příběh hlavních hrdinů na strastiplné cestě v boji proti zlu a hledání pravé lásky v magickém světě je velmi poutavý a napínavý. Pro odlehčení jsou zde i vtipné úryvky. Detailně a vcelku srozumitelně popsány postavy i zákulisí celého děje.

Kmikuka
18.01.2021 4 z 5

Autorku sleduji delší dobu, protože jakýkoli avizovaný počin na české knižní fantasy scéně, je pro mne malým svátkem. Navíc vizualizace knihy, obálky i ilustrací byla více než lákavá, až se otevřou knihkupectví a vy si budete moci vzít tuto knihu do ruky, zamilujete si ji a rozhodně ji tam nenecháte! Vím, že kniha se pohybuje na pomezí žánrů. Prostředí univerzity čar a kouzel v magickém světe ji situuje do ryze fantasy žánru, evokuje YA literaturu a snad i HP. Ale tak snadné to s touto knihou, sérií Kvadriga není a snad nebude! Už od prvních kapitol se rozkrývá romantický příběh poměrně nesourodé dvojice, mrzutého profesora a jeho krásné asistentky. Červená knihovna, jako vyšitá? Nikoli, tato kniha není tak přímočará a příběhově monotónní, jak by se mohlo zdát. Postupem se mezi běžnými často humornými, romantickými scenériemi rozkrývá temný příběh z minulosti a vědomí, že zlo nikdy nespí. Tato kniha si rozhodně zaslouží vaši pozornost a dle mého to bude skvělý dárek pro mladšího milovníka fantasy žánru i klasického vyznavače beletrie. Nechte se unést magickým světem, který je tak známý, ale přesto bizarní.

kiki2013
16.01.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, má napínavý děj a bezvadné vykreslení kouzelného prostředí. Nadpřirozené schopnosti postav a využití jejich moci a síly jsou skvělým obohacením příběhu. Děj se odehrává v současnosti, ale v paralelním kouzelném světě. Hrdinové se někdy dostanou do lidského světa, odkud si mohou přinést u některé jejich věci - mikrofon, cigarety, nápoje apod. Přinesou si odtamtud mnohdy i způsoby vyjadřování a chování běžných lidí. Líbilo se mi využití mýtických tvorů (pegasové, gryfové) nejen k dopravě, ale i k závodění během Kouzelnické olympiády. Poštolky fungují jako poštovní holubi, proto už přestaly být dravými ptáky a mohou zobat i zrní. Alespoň tak jsem to pochopila já. Jde přece o magický svět, tam je možné všechno.