Meze darwinismu

Meze darwinismu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433056/bmid_meze-darwinismu-w2g-433056.jpg 4 3 3

Tato kniha je pokusem o komplexní zhodnocení dnešního darwinismu („Syntetické teorie evo­luce“). Ve škole nás učili, že přírodní výběr je základní, fakticky jedinou tvůrčí silou evoluce od bakterií po člověka. Kniha ukazuje, že to byla a stále ještě je světonázorová manipulace, která se tváří jako nezvratný vědecký výsledek. Důležitou úlohu přírodního výběru v evoluci dnes nikdo rozumný nepopírá. Je však potřeba důrazně upozornit na poslední vývoj v evo­luční biologii, který vyzvedává strukturní principy výstavby organismů, které jsou organismům vnitřní a fungují nezávisle na podmínkách prostředí. Podstatné doplnění Syntetické teorie také představuje moderní vědní obor „evoluce individuálního rozvoje“. Pozadu nezůstává ani modelování sebe-organizačních pochodů na počítačích. V knize jsou tyto novinky detailně popsány, její originální přínos však spočívá v tom, že přivádí na evoluční scénu schopnost organismů prožívat, jejich vědomí v širokém smyslu. Vědomí patří do jiné kategorie než procesy přístupné biologickým metodám, a proto není možné prokázat, že vědomí je adaptací na podmínky pro­středí: darwinisticky utvářený svět by mohl existovat i bez slasti a strasti, základních souřadnic života. Darwinismus není ve své oblasti nepravdivý, ale jeho obzor má meze: přírodní výběr není suverénním vysvětlením tajemství života.... celý text

Přidat komentář

NGC6715
22.08.2020 3 z 5

Kniha se mi četla těžce. Obsahuje mnoho zajímavých postřehů z evoluční biologie, ale také mnoho filozofických zdůvodňování, které mě moc nezaujali. Je velmi obsáhlá, možná až zbytečně. Styl psaní není nijak zvlášť záživný. Možná bych doporučil lidem, kteří se touto problematikou zabývají velmi podrobně, ale pro laiky to moc dobrá kniha není, i když je psána celkem srozumitelně. Meze darwinismu mi kniha neukázala – to, co na něm kritizuje, lze do darwinismu zpravidla po menší úpravě pohledu zahrnout, nebo se jedná o filozofování, které není možné dokázat. V několika případech navíc autorovu logiku považuji za chybnou.

OttoKatz717
15.08.2020 5 z 5

Knihu jsem s chutí přečetl. I pro laika jsou myšlenky autora předkládány, bez velkého googlování, myslím jasně a srozumitelně. Minimálně v českých poměr se jedná o velmi originální pohled na snad až příliš jednoduše vše vysvětlující čistě darwinistický pohled na svět.


Gimli
28.07.2020 4 z 5

Mně připadalo, že se Vácha upozorňováním na to, že přirozený výběr nutně není jediná formotvorná evoluční síla, vlamuje do otevřených dveří. On ten pocit evidentně neměl, ale pro mě tak bylo notnou dobu záhadou, o co mu vlastně jde. Nicméně je potřeba uznat, že jsou Meze darwinismu hezkým a poučným příspěvkem k debatě o evoluční biologii.