Metuzalém - O stárnutí a stáří

Metuzalém - O stárnutí a stáří https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219339/mid_metuzalem-o-starnuti-a-stari-219339.jpg 4 15 4

Vyprávění o stáří je vyprávěním o čase, biologii a medicíně, ale také o smrti, lásce, tvořivosti, štěstí a moudrosti. Metuzalém byl název šestnáctidílného pořadu o stárnutí a stáří vysílaného Českou televizí v roce 2012. Při psaní literárního scénáře bylo nejtěžší určit a sestavit skutečnosti a souvislosti tak, aby se vešly do patnácti minut jednoho televizního dílu. Poznávání světa totiž připomíná několikarozměrnou časoprostorovou síť. Ke scénářům převedeným do knižní podoby a v textu značeným kurzivou jsou připojeny úvahy, vzpomínky, asociace i reflexe, které mně šly hlavou při psaní, natáčení, rozmluvách se členy štábu, v průběhu projekce i povídání s diváky a kritiky. Také v nich je o fyzice a biologii, ale i o lidech, které jsem v životě potkal; o strachu, vězení a psychiatrických zařízeních jako o spojitých nádobách; o Johanu von Guddenovi a jeho královském pacientu, o včelím mozku a Čingischánovi; o americkém prezidentu Jeffersonovi a míšence Sally Hemmingsové i dětech, které spolu měli; o sebevraždách i práci s vědeckými informacemi, o Sigmundu Freudovi v r. 2012 a také o zombie science...... celý text

Přidat komentář

harena
13.02.2023 5 z 5

Kniha není jen o stárnutí a stáří, je to srozumitelné a čtivé vyprávění se širokým záběrem o medicíně, fyzice, biologii, o štěstí, vlastně kniha o životě. Našla jsem si na ČT šestnáctidílný pořad Metuzalém s MUDr. Koukolíkem, to mě těší, určitě si ho také pustím. Z celé knihy vyzařuje, jaký je pan Koukolík vlídný, inteligentní a vzácný člověk. Dávám šest hvězdiček.
"Přeji si zemřít mlád, jak nejpozději to bude možné"

Greenfingers
16.08.2021 4 z 5

Knížky Františka Koukolíka mám velmi rád. Metuzalém není výjimkou. Autor opět prokázal svůj široký rozhled a erudici. Dověděl jsem se mnoho zajímavých věcí, a to nejenom o stáří a stárnutí.


Nehorazna
12.01.2017 5 z 5

Skvělá kniha s neuvěřitelným širokým záběrem z medicíny, ale i historie, filozofie, přírodních věd...., populární tvorba prof. Koukolíka se prostě čte sama.
A každou chvíli mě nutí knížku poodložit ( s civěním do zdi a s vlastním přemítáním ) a pak zase dál číst.
Nejvíc obdivuji komplexní pohled na problematiku ( která je nejen o stáří) z nejrůznějších oborů a srozumitelnost.

ttinecka
30.11.2014 5 z 5

Kniha plná informací, ale také moudrosti. Mně velmi oslovila... a není jen o stárnutí a stáří, ale o celém našem životě.