Metráček aneb Nemožně tlustá holka

Metráček aneb Nemožně tlustá holka https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71648/bmid_metracek-k76-71648.jpg 4 276 71

Metráček série

< 1. díl >

Podtitul: aneb nemožně tlustá holka. Známý dívčí román nás zavede na malé město, v němž žije Jitka Pažoutová, dívka s nadváhou a řadou komplexů. Jeden turnaj ve vybíjené však změní vše – přinese jí lásku, úspěch v sportovním oddíle a především tak potřebné sebevědomí. Příběh o dospívání, nacházení se, lásce i zradě.... celý text

JancaMia
JancaMia
30.12.2023 5 z 5

Ikonická knížka mých pubertálních let, poprvé jsem jí četla v 11 letech a od té doby na ní nedám dopustit (krásný je i film ze 60. let ale to i údolí žab a 80 kopretiny a nezapomenutelný malý vodní had s Křížem v hlavní roli) . Kolikrát jsem se cítila stejně jako Jitka. Krásné opáčko po letech. Nález v knihobudce v FN Motol.

Jessybelle
Jessybelle
25.12.2023 5 z 5

Skvělé dílo, vtipné a optimistické. A co se mi líbí, že hlavní hrdinka je trochu při těle, protože knih, kde jsou všichni krásní a hubení, je mraky.
Díky pane Rudolfe.


StrYke
StrYke
11.12.2023 4 z 5

Zhruba až ve třetině knihy jsem si uvědomil, že první díl Metráčka, který jsem si náhodně zvolil do Čtenářské výzvy, je primárně příběh pro dospívající dívky. Tedy pro čtenáře přesně opačného mé osobě. Musím ale uznat, že jsem si čtení moc užil. Je roztomile optimistické a smířlivé, zároveň ale nepůsobí nijak naivně ani hloupě. Po pokračování už nesáhnu, ale pro zlepšení nálady bych Metráčka doporučil snad každému.

Erinien
Erinien
01.12.2023 4 z 5

Čtenářská výzva, můj poslední kus, jinak bych po Stanislavovi Rudolfovi (RIP) určitě nesáhla. Vždycky mi přišlo zvláštní, že muž píše knihy pro dospívající dívky. Ale vlastně jsem dost překvapená s jakým porozuměním a vtipem to zvládal.

moničina
moničina
26.11.2023 5 z 5

Obľúbený autor a obľúbená kniha môjho dospievania. Film bol iba slabý odvar, nedá sa z knihou ani trochu porovnať.

ivanaga
ivanaga
17.11.2023 3 z 5

Stanislav Rudolf psal svoje knihy v pravý čas. Tedy alespoň pro mě. Bylo mi 15 a jeho knihy jsem hltala spolu s Foglarovkami. Trochu mi vyvažoval převážně klučičí knihy, které jsem měla v oblibě, ale přece jen už to chtělo vedle Lovců orchideí a mamutů nějakou tu holčičí romantiku. Metráček byl skvělý, autor se trefil do myšlení holky, která nebyla zrovna Twigi.

terezarath
terezarath
16.11.2023 5 z 5

Bylo to čtivé a svižně napsané. Nečekala jsem, že se mi kniha bude líbit. Nemyslím si, že jsem zrovna cílovka a tak mě překvapilo, jak moc jsem si knihu užila.

Lily101
Lily101
13.11.2023 5 z 5

Byla jsem moc mile překvapená. Protože kniha je nadčasová, stále vtipná a zaujme i čtenáře, kterým už není -náct, ale -cet.

Autor uměl skvěle psát a doufám, že se má ve spisovatelském nebi dobře.

Jako mnoho recenzentů pode mnou i já četla knihu v rámci čtenářské výzvy.

KatyM.
KatyM.
10.11.2023 5 z 5

Oprášeno v rámci Čtenářské výzvy. Jako dospívající jsem hodně četla knihy S. Rudolfa, kniha se mi moc líbila i po letech.

pinkstrom
pinkstrom
05.11.2023 5 z 5

Moc milé čtení. Zjistila jsem, že už tak dobrý film se předloze nemůže vyrovnat :) určitě si přečtu druhý díl.

Gi-Gi
Gi-Gi
02.11.2023

jako puberťačka jsem autora milovala :-), knihy od něj jsem četla a pokaždé se těšila, Metráček je má nejoblíbenější. Návrat ke knize díky výzvě, ale k téhle se vlastně vracím i bez výzvy.

Andulino
Andulino
29.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Oblíbený autor mé maminky, o kterém mi básnila celé moje dospívání. A já chápu proč, ve své době se muselo jednat o moderní, zábavnou knihu se sympatickou hlavní postavou, se kterou se dospívající dívky mohly snadno ztotožnit. Kniha mě ostatně bavila i v dnešní době, musím říct, že jsem v uvažování Jitky často poznávala sama sebe. Inu, dospívání se v čase nemění, pouze okolnosti a to, v jakých kulisách je náš příběh zasazen. Speciální pochvala za úžasného tatínka, který byl nad věcí a do rodiny Pažoutových vnášel lehkost a nadhled. Co mi však nešlo do hlavy, je samotná přezdívka Metráček, kdy kvůli Honzovi hlavní hrdinka zažila pocity ponížení, vztek a trápení, a pak ho vzala tak snadno na milost. V dnešní době by tohle už nejspíš neprošlo, ale je fakt, že dospívající chlapci často neumí dát svůj zájem jinak najevo. Jsem vděčná za Čtenářskou výzvu, díky níž jsem si knihu přečetla, a budiž autorovi země lehká.

RoBertino27
RoBertino27
28.10.2023 3 z 5

Stálo by za to vytvořit nějaké pojednání, kolik titulů člověk nejdřív viděl a pak je teprve četl. Metráček je toho (tedy v mém případě) dokladem. Viděl jsem ho hned několikrát a v rámci objektivity jsem nakonec sáhl i po titulu, od nějž jsem moc neočekával - já vlastně dlouho netušil, že něco takového vzniklo. Autor, jenž vedle Svatopluka Hrnčíře, provázel dětství mnoha současných šedesátníků, napsal takovou psychologickou sondu, řekněme jazykem dneška, nebo také problémy holky s nadváhou (v současnosti plus-size) a zachoval v ní jistý půvab a srozumitelný přístup k těm, jímž byla určena. Pravda, od filmu se v lecčems liší, ale to není až tak zásadní.

VěraČamková
VěraČamková
28.10.2023 4 z 5

Tak tohle byl úlet letošního roku. Knížku jsem objevila v jedné autobusové budce na "smetišti" dějin, tak jsem ji jen oprášila a pustila se do čtení. Stačilo mi jedno letní odpoledne :D Nojono. Už mi není třináct několik desítek let, ale vrátila jsem se do té doby a kupodivu mě knížka chytla.

kkouzlo
kkouzlo
09.10.2023 4 z 5

Nostalgický návrat do dětství, dospívání, ke kterému jsem se dostala při plnění čtenářské výzvy.
Pro dnešní generaci možné nepochopitelné, ale pro mě ne, musím si znovu pustit i film.

Zemlja
Zemlja
28.08.2023 4 z 5

Autor umí psát knihy pro mládež. Tlustá holka jako hlavní postava byl dobrý počin, a nechat ji v něčem vyniknout ještě lepší. Bezva čtení.

Karoley
Karoley
12.08.2023 5 z 5

Metráček aneb nemožně tlustá holka.
Příběh o životních trampotách dospívající dívky Jitky Pažoutové, která má pár kilo navíc.

O knize jsem toho hodně slyšela, máma i babička knihu vychvalovaly, ale já se k její četbě dostala až teď v rámci Čtenářské výzvy. Moc milé čtení, dívčí román plný humorných hlášek. Královsky jsem se bavila!

uhoř49
uhoř49
22.07.2023 5 z 5

Jééé, jak krásně se to četlo když si to člověk může hned promítat v hlavě, jj to byly časy - mladí krásní inteligentní....

soupik2012
soupik2012
20.07.2023 5 z 5

Tuto knihu máme doma na čestném místě, navíc je opatřena autogramem a já si po letech v rámci čtenářské výzvy, dala opáčko, tentokrát jako audioknihu. Po poslechu mohu konstatovat, že tato kniha rozhodně baví v každém věku. Kniha je sice v první řadě zábavná, nicméně pan Rudolf do ní ukryl mnohá moudra, která jsou platná v každé době. Děti dovedou být ve své bezprostřednosti často i nevědomky docela kruté a tato kniha částečně přináší návod, jak se s tím vypořádat a jak ze svého případného nedostatku udělat přednost. Audiokniha je načtena velice slušně a načetla ji paní Zdeňka Černá.

martina8425
martina8425
22.06.2023 5 z 5

Stále aktuální téma. Jitka je sympaťanda, která se musí vypořádat se strastmi mladé slečny a zvládá to skvěle. Naštěstí má skvělou rodinu, která jí podporuje. Kniha je napsaná s lehkostí, humorem, má pro mě hloubku i teď, když už jsem dospělá. V některých situacích bych chtěla mít takový nadhled jako Jitka :-) Filmové zpracování miluju.