Metalex

Metalex https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241654/bmid_metalex-241654.jpg 4 2 1

Už při vyslovení názvu Metalex jistě poskočí srdce každého motoristického fanouška, který vyrůstal v Československu v poslední třetině 20. století. Celý svět tehdy znal závodní vozy Ferrari, Lotus nebo McLaren, které ovládaly okruhy formule 1, ale zajímavé věci se děly i za "železnou oponou". Pod křídly Metalexu se před téměř půlstoletím sešla parta nadšenců, jež mohla nabídnout mnohem víc než pouhý zápal pro věc: byli to ti nejlepší českoslovenští konstruktéři i jezdci, kteří společně dokázali vytvořit mnoho precizně zpracovaných a vždy novátorsky řešených konstrukcí závodních a sportovních automobilů a motocyklů a udávat tak tón motoristickému sportu ve střední a východní Evropě. Díky vyspělé technologické základně a kvalifikovanému personálu byli schopni realizovat sériovou výrobu pozoruhodných strojů, které pak stály u zrodu různých národních i mezinárodních soutěžních seriálů. Za volanty z dílen Metalexu se tak bez nadsázky zrodila celá tehdejší československá jezdecká elita.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Sport

Vydáno: , Grada
více info...

Přidat komentář

mira.l
04.10.2015 5 z 5

S radostí dávám za tuhle knihu plný počet. Velmi pěkně zpracovaná historie firmy Metalex, která čtenáři podrobně přiblíží a představí všechny důležité mezníky z její dlouhé činnosti, tak úspěšné na závodních tratích, ale i v oblasti komerční výroby při úpravách mnoha typů automobilů jak pro civilní využití - především zákazníky, kteří se chtěli lišit, tak i od poloviny 90. let trvající úpravy policejních vozů. Stejně tak se čtenář dozví o nepříliš známých činnostech, jako je třeba renovace veteránů a prodej dálničních známek. Dneska už vypadá skoro až neuvěřitelně, co dokázala vytvořit - navrhnout, vymyslet, nakreslit a vyrobit hlavně v začátcích činnosti v podstatě "na koleně" parta nadšenců, která se postupně vypracovala ve špičku v oboru, a to nejen u nás, ale uznání má i ze zahraničí.

Po několika ne zrovna ideálních zkušenostech s knihami z této řady mi tahle svým stylem napsání opravdu sedla, je to přehledné, věcné, čtenář se neztrácí ani v textu samotném, ani v časové lince.

Štítky knihy

automobilový sport

Autorovy další knížky

2015  80%Metalex
2019  100%METALEX: Půlstoletí v zajetí rychlosti

Kniha Metalex je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Knihotéce4x
dalších seznamech3x