Metafyzika války

Metafyzika války https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483117/bmid_metafyzika-valky-tXD-483117.jpg 4 13 4

Julius Evola (1898-1974) patří mezi vůdčí esoteriky a antimodernisty 20. století. V posmrtně vydané sbírce esejí s názvem Metafyzika války, z nichž většina byla napsána ve třicátých a čtyřicátých letech, se zabývá válkou, smrtí a vítězstvím z duchovní a heroické perspektivy. Aby prokázal univerzálnost náboženského přístupu válečníků k boji, poukazuje na příklady ze staroseverských, védských, římských, perských, islámských, křižáckých a jiných tradicí, které dosvědčují nadkulturní pojetí války coby možnosti duchovního osvobození a cesty Boží. Válečnictví jakožto stezku činu považuje za stejně hodnotnou a přinášející nemenší duchovní plody jako stezka rozjímání, která je vlastní mystikům, devocionalitě a meditaci. Věnuje pozornost také moderní, masové a technologické válce, jakož i tehdejší militarizaci společnosti a dalším souvisícím otázkám, kde však převážně přebírá hledisko své země a doby, tj. Mussoliniho Itálie. Text Metafyziky války je opatřen poznámkami překladatelů a redakce, jakož i předmluvou stavící tyto eseje jak do kontextu doby a místa jejich vzniku, tak i do celku autorova myslitelského díla a komplexu filosoficko-esoterické školy integrálního tradicionalismu. V předmluvě je učiněn pokus o jasné odlišení prvků dobové ideologie, jimž se Evola ve zde sesbíraných esejích žel nedokázal vyhnout, od přínosného a nadčasového jádra jeho pojetí duchovního rozměru válečné zkušenosti.... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Esoterika, astrologie, okultismus , Historie

Vydáno: , Sol Noctis
Originální název:

Metafisica della Guerra , 1996


více info...

Přidat komentář

Ivan53
19.01.2023 5 z 5

Obohacujúce ver' dielo. Veľmi vhodné a čítavé je už úvodné slovo, ktoré tento súbor esejí zasadzuje do dobových súvislostí a objasňuje nadčasovosť diela (a ako tu už podotkol Lesní_chodec, zároveň i časovosť diela). Vlastné eseje tak začínajú až od strany 35, celkovo je ich 16, a ani jedna sa mi nejavila ako slabšia, t. j. žeby som ju musel dočítať nasilu. Súc vyznávačom predkresťanskej viery Slovenov, bol som milo prekvapený, ako ma nadchla esej o krížových výpravách na Blízky Východ (o výpravách v rámci Európy sa tam nepíše). Vojna ako náprotivok rozjímania v oblasti duchovného vývoja jednotlivca – i o tom je táto kniha. Vrelo ju odporúčam (pre zaujímavosť, Evola chcel v medzivojnovom Taliansku vrátiť štát k predkresťanskej rímskej viere).

Kniha by si určite zaslúžila aj slovenský preklad, pretože mladé slovenské pokolenie má s češtinou už väčšie ťažkosti, a text je nie jednoduchý už vo svojej podstate, tobôž ak ho čítame v cudzom jazyku.

;-) Pôvodca predošlého príspevku, fifa51, bude pravdepodobne patriť, podľa Evolovho delenia, medzi vojakov, a nie bojovníkov (nie v zlom).

fifa51
04.09.2022 1 z 5

Pseudofilozofické bláboly, doprovázené pravidelným šustěním převlékaného kabátu. Už jen tendenčnost Evolovy práce se zdroji a citacemi dělá z esejí tohoto souboru jeden velký festival diletantství.


Lesní_chodec
11.04.2022 4 z 5

Přestože je mi integrální tradicionalismus cizí, a svým způsobem stojím v jeho opozici, tenhle "sborník" od Evoly pro mě měl svůj význam. Zvláště zajímavé bylo knihu číst s ohledem na současné dění (jaro 22), kdy si heroismus v některých dílčích aspektech konfliktu na Ukrajině opět získává své místo.

Musím pochválit skvělý úvod vydavatele, který řadu věcí zasadil do souvislostí a jak už je v podstatě pravidlem (u vydavatelství Sol Noctis), kniha je malým uměleckým dílem. Vazba, papír, font a především malba na obálce jsou něco úžasného i to u mě zvedá úroveň knihy podstatně výš.

akrju
26.12.2021 4 z 5

Papír, obálka, sazba, atp. jako vždy perfektní od Sol Noctis. Anglickou verzi od Arktosu mám načtenou, překlad mi přišel vynikající. Obzvlášť cením "přidanou hodnotu" v podobě dodaných poznámek specifických právě pro český překlad. Zde plný počet.

Co se samotného textu týká, pak až na některé dílčí prvky výborné. Knížka je koneckonců svým způsobem klasika, kterou osobně považuji za pravděpodobně nejstravitelnějšího Evolu. Proč tedy jen čtyři hvězdy a ne celý počet? Hlavně dva důvody. První, text se má občas tendenci opakovat. Za to nemůže ani autor (knížka vydaná posmrtně), ani nakladatel, ale prostě dotyční, kteří takto eseje zkompletovali. Druhý, pro mě již klasická autorova tendence si čas od času vypomoci a zpětně slepovat historická fakta pro potvrzení již existujícího přesvědčení (a nikoliv naopak), a celkově občas poněkud "liberální" přístup k historickým reálím. Několik z nich, jako například vlastní citát prezentovaný jako citát historický, je nakonec zmíněno i v textu. Tato kritika však bledne, když si ji srovnám s celkovým přínosem knihy.

Shrnuto podtrženo, knížku lze vřele doporučit, obzvlášť s ohledem na to, jak málo děl na toto téma vlastně existuje.