Metabaron

Metabaron https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447863/bmid_metabaron-dkB-447863.jpg 4 62 16

Návrat k jednomu z nejikoničtějších komiksových hrdinů! Nové osudy galaktického superbojovníka, stvořeného Jodorowskym a Moebiem v Incalu a proslaveného Jodorowskym a Gimenezem v Kastě Metabaronů! Největší válečník vesmíru v podání zbrusu nových skvělých tvůrců! V chaosu vzniklém po porážce Techno-techno říše se zrodil nový režim, který se snaží ovládnout nejvzácnější pohonnou hmotu galaxie, zoufale docházející epyfit. Jediný, kdo tomuto snažení stojí v cestě, je metabaron… a tak je proti němu vyslán nezničitelný a krutý Wilhelm-100, techno-admirál, jenž se nezastaví před ničím a je ochoten zaútočit na jakoukoliv metabaronovu slabinu. Bude to nelítostný souboj – vyvedený v nádherné malbě Valentina Séchera a Nika Henrichona!... celý text

Přidat komentář

farb
19.06.2023 4 z 5

Perfektní práce, Frissen na Joda navázal lépe než Jodo sám (Technokněží...). Příběh, postavy a veškeré propriety oplívají tím správným metabaronským duchem, a to natolik, že to za původní Kastou v podstatě v ničem nezaostává. Snad jen nedostižný Juan Giménez zůstal ( a zůstane) nepokořen, byť Henrichon a Sechér odvedli skvělou práci ( hlavně Sechér mi padl do noty). Pro mě opravdu mistrovské dílo, těším se na pokračování.

puml
10.09.2022 4 z 5

Řekl bych, že tahle série je o něco lepší než původní Kasta. Příběh i kresba mě bavily asi víc než u Kasty. Ale jinka je to dost podobné, hodně samoúčelného násilí, různé implantáty, ale i spousta bizarních dějových zvratů. Na to si ale jeden musí u Metabaronů zvyknout, jinak to ani nemá cenu číst. Devízou je právě ta nesputaná a někdy až šílená fantazie ve spojení s uhrančivou kresbou. Důstojné pokračování původní kultovní série. Nezbývá než doufat, že brzy vyjde v češtině pokračování.


MCGinger
17.12.2021 5 z 5

Důstojné navázání na Kastu. Krásná kresba, opravdu až fotorealistická. Spousta násilí...což se dalo čekat. A jelikož nebyl příběh tak nabobtnalý do různých časových linií a přes tolik různých postav, tak hodnotím výš než právě Kastu, protože v ní jsem se poměrně ztrácel.

Denny456
17.10.2021 3 z 5

No obecně mě Incal a Metabaroni berou trochu méně než jiná díla mistra Jodorowského. A z těch mě metabaron bral nejméně. Není to špatné a nad jinými komiksy to vyčnívá, ale u této série jsem čekal víc. Kresba slušná, ale děj mě někdy až lehce nudil.

Kapis
11.05.2021 5 z 5

Musím říci, že s pokračujícím rozrůstáním Jodowersa autor drsně přitvrzuje. I když scénář ke komiksové adaptaci přímo nepsal. Mě to ovšem neva (to přitvrzování), ba naopak.

Wilhelm 100 je asi nejúžasnější metabrutální psychopatický fašistickosadistický zkurvysyn, bez náznaku svědomí, kterého tohle univerzum uvedlo v svět. Nicméně Jodo evidentně přesně ví, co tím popisuje a že to není daleko od reality, která probíhá denně na naši zemi. Myslím, že ty první dvě knihy nebyly kreslené, ale malované. Sem tam jsem tam našel nějakou logickou trhlinku, ale palto paleočert, byla to perfektní jízda, kdy i já, poměrně otrlý, jsem občas zvedal obočí, kaj až jde zajít.

Dávám 9,5/10 - i když 95% si to asi myslet nebude. Že to není dokončené jsem zjistil až na poslední stránce, ale toš další dva díly už jsou v originále na světě, takže za pár let se těším na stejně dlouhé zakončení.

Mercatino
21.02.2021 1 z 5

(SPOILER) V tomto komiksu mi přijde, že Alejandro Jodorowsky začíná senilnět. Raději nebudu srovnávat s Kastou metabaronů, ale pár připomínek bych měl.
Celý svět Metabaronu je jedna velká hra extrému a brutalit. Celou dobu jsem měl za to, že tento svět v kastě si na nic nehraje a je prostě takový jaký je.
No a pak přijde tento komiks Metabaron a objevilo se zde pár věcí, po kterých bych komiks přejmenoval na METEBLBOUN.
Jako opravdu před koncem světa je jediné přání Metabarona prosouložit se do nekonečna? No jasně, pokud bych to byl já, nebo někdo jiný z nízké lidské rasy, ale Metabaron? Co je to za blbost?
Nebo na začátku komiksů, když vytvořili nového metabarona tím, že naklonovali pozůstatky DNA předchozího Metabarona, který je už dávno po smrti a jeho pozůstatky létají někde ve vesmíru. To si jako fakt zde hrál Jodorowský na Jurský park?
Samozřejmě kresba zde byla úžasná, ale to je asi tak jediné velké plus. Samozřejmě i zde najdeme věci, které v kastě byly úžasné, všechny ty extrémy a brutality, ale pokud to neladí k postavám, kterým nevěřím, tak jsou zbytečné.

Wheelcrusher
13.01.2021 5 z 5

Od Joda masově nejstravitelnější scifárna. Incaly se čtou poměrně těžko, Technokněží je moc spletitej, Kasta rozpolcená... Metabaron prostě nemá chybu, až na to, že v něm schází poslední 2 kapitoly ze šesti?! Nechápu proč, ale to co v něm je, přestože neuzavřené, je naprosto perfektní - postavy, zápletky, zvraty. S bezejmenným jsem se jasně ztotožnil už v Kastě, po těch letech splněnej sen.

FireOfFilth
04.01.2021 5 z 5

Úžasná sci-fi jízda z pera mistra Jodorowského. Příběh šlape jak hodinky. Akce střídají různé brutální výjevy. Máme tu zajímavé postavy, které kují pikle proti sobě a člověk pořádně neví co se komu honí v hlavě. Připočteme skvělou kresbu, na kterou se radost pohledět.
Jodowerse je prostě boží. Jak psal Rawen ve své recenzi, tato kniha končí otevřeným koncem, tak se snad dočkáme pokračování.
Hodnotím 90%

memphisz
30.10.2020 5 z 5

Epické sci-fi, které důstojně navazuje na neméně geniální Kastu metabaronů. Metabaroni jsou vždycky hlavně o úchvatné kresbě, dalo by se na jednotlivé panely dívat celé hodiny. Epický příběh se k epické kresbě prostě hodí.

Zajímalo by mě, co z příběhu je Jodorowskyho námět, a co invence Frissena. Snad se dočkáme pokračování, protože takto komiks končí ve velmi napínavém okamžiku.

Rawen616
11.10.2020 5 z 5

Už jsem to říkal asi tisíckrát ale Jodorowsky je cvok. Pokud nejste s jeho tvorbou obeznámeni a dostatečně jste ji nepropadli pak jsou jeho díla jako dostat po hlavě paličkou na maso. A pokud jste útlocitní a násilí, sex, krev a epická osudovost se vám protiví pak je to jako dostat po hlavě rovnou bouracím kladivem. Celá kniha plynule navazuje na Kastu Metabaronů a stavidla fantazie která v ní Jodo uvolnil tady rozhodně tryskají stále stejným proudem. Chvílemi možná i ještě víc. Připočtěte si k tomu možná jednu z nejlepších kreseb jaké může komiks vůbec mít a už byste měli mít jasno, jestli se chcete s Metabaronem utkat či ne. Jo a pozor - je to první část a má to otevřený konec. Doufám, že se nestane něco nepěkného a dočkáme se i vydání pokračování.

Atlantis
07.10.2020 4 z 5

Z tohoto světa jsem četl pouze původní Incal a ten se mi hodně netrefil do chuti. Spousta meta přesahů a prázdných filozofických přemítání (podle mne). A tak jsem k Metabaronovi přistupoval hodně opatrně. O to víc jsem byl příjemně překvapen. Hlavně první příběh, který má naprosto fenomenální kresbu, mi připomínal klasická sci-fi béčka, krvavá, drsná a vlastně i hloupá. V druhém příběhu už jsem více viděl vliv Incalu, ale i tak šlo o slušné čtení.
Celkově jsem s tímto komiksem spokojený. Ano, nedostatků je zde dost, ale záchranou je úchvatná kresba.

3DD!3
06.10.2020 5 z 5

Akční smršť s brutálně otevřeným koncem, který zkoumá vícero jsoucen. Fantastická kresba a velmi solidní scénář nabízí porci skvělé zábavy a Jodovým pokračovatelům všechna čest. Zvládli svůj úkol na jedničku.

Norri
28.09.2020 5 z 5

Tak tohle se povedlo! Jestli ne nejlepší, tak pro mě rozhodně jedna z nejlepších knih z vesmíru Incalu! Po dočtení jsem z ní stejně nadšený jako z Kasty Metabaronů, ale nejsem z ní tak zmatený jako z Incalu. Navnadila mě, abych si všechny knihy z tohoto vesmíru přečetl znova. Škoda, že jsme nedostali celý příběh najednou, ale vím, že ještě celý nevyšel ani v originále. Navíc tato kniha je v rámci možností uzavřená.
První část má úžasného záporáka Wilhelma-100, který v podstatě celé první části dominuje. Druhá část by si zasloužila podtitul Sexmise, ač s legendárním polským filmem nemá nic společného. Ani Sexmise nepostrádá slušného záporáka, ale také disponuje celými šiky homeoku*ev a jednou femme fatale. Parádní je i kresba obou částí. Zkrátka Metabaron je skvělý a já se těším na pokračování.

GoodGames
22.09.2020 4 z 5

Boli tu isté obavy, ale pokračovanie kultovej Kasty metabaronov sa vydarilo. Metabaron je síce po scenáristickej stránke priamočiarejší a jednoduchší, ale je dostatočne kvalitne napísaný a po vizuálnej stránke sa jedná taktiež o prekvapivo dobre odvedenú robotu. Dúfam, že na pokračovanie nebudeme dlho čakať.

joshuagrey
31.08.2020 5 z 5

Za mě osobně snad nejlepší Jodorowsky. Kéž bych měl jeho fantazií :)

exitus4me
30.08.2020 4 z 5

Kasta Metabaronů byla jednoznačně lepší, zas ale jsme se dočkali navázání na příběh Bezejmenného, které bylo graficky naprosto úchvatné a příběh měl také celkem odpich :)

Autoři knihy

Alejandro Jodorowsky
chilská, 1929
Jerry Frissen
americká

Kniha Metabaron je v

Přečtených75x
Doporučených3x
Knihotéce65x
Chystám se číst28x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x