Mesto zlodejov

Mesto zlodejov https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276944/mesto-zlodejov-aKE-276944.jpg 4 112 31

Muž vyprovokovaný zadaním istého časopisu napísať o vlastnom živote bez zvláštnych udalostí navštívi svojich starých rodičov na dôchodku na Floride, aby zdokumentoval ich skúsenosti počas neslávne známeho obliehania Leningradu. Starý otec zdráhavo začne rozprávať príbeh, ktorý mu zaberie takmer týždeň: odyseu dvoch mladých mužov odhodlaných prežiť aj napriek zúfalým vyhliadkam misiu, v ktorej sa zima, hlad a ruské úrady ukážu rovnako nebezpečné ako okupanti z wehrmachtu. Sedemnásťročného Leva Beniova prichytí policajná hliadka v Piteri - ako miestni nazývajú Leningrad - po zákaze vychádzania pri mŕtvole nemeckého parašutistu. Ktorý chlapec by sa nešiel pozrieť na mŕtvolu nenávideného fašistu? Pravidlá sú však prísne - porušenie zákazu znamená guľku do hlavy. Spolu s Koľom, údajným dezertérom, intelektuálom a vychýreným sukničkárom, však dostanú od policajného plukovníka druhú, aj keď trochu bizarnú šancu - ak v priebehu šiestich dni dokážu zohnať v obliehanom Leningrade tucet vajec, sú slobodní. Začína sa odysea, ktorá obráti život mladých mužov naruby. Spoznávajú najtemnejšie stránky života v obliehanom Leningrade, krutosť okupantov, ale aj nabližších spoluobčanov, no zároveň objavujú hodnotu priateľstva na celý život, odvahy a Lev aj vytúženú lásku. David Benioff vťahuje čitateľa do vzrušujúceho príbehu, baví ho svojím nadhľadom a dojíma podávaním udalostí cez optiku dospievajúceho mladého muža, niekedy naivnú a neistú, niekedy nečakane zrelú a rozhodnú. Mesto zlodejov ponúka striedavo prenikavý pohľad a zábavu, vzrušenie a hrôzu, brilantne vykreslené postavy a realistický opis prostredia. Vedie nás na závratnú cestu do najtemnejšej hodiny dvadsiateho storočia a súčasne oslavuje silu priateľstva zmeniť život.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Válečné
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

City of Thieves , 2008


více info...

Přidat komentář

Mudry
23.06.2023 5 z 5

Nějak jsem si neuměla představit " odlehčené a humorné " čtení na téma obléhání Leningradu a ono fakt vyšlo. Dokonce i syrové popisy válečných zvěrstev se v tomto případě snášely tak nějak lépe.

DaNDee
29.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha má teda všechno, to vám povím. Survival, co potěší všechny naturalisty, plnění podivuhodného questu ukojí příznivce RPG a fantasy, románové vyzobrazení 2. světové války s grácií nadchne historiky a pamětníky, příběh sám pak zajisté všechny filantropy! A čilý humor? Pobaví snad už úplně každého. : )

Pestrý válečný putovní román, který vás naučí hrát šachy a okouzlí přiblížením obléhání Leningradu, kdy my se ale můžeme jenom dohadovat, co vše je založeno na skutečném životě autorova dědečka, a kolik si autor vymyslel. Navzdory tomu, vás kniha vtáhne do neustálého boje o život již od první stránky.

Příběh je skvěle vypointovaný - i když normálně předmluvy moc nemusím. Já bych Město zlodějů zařadil do maturitní četby, poselství a poučení na to má.. Jenže to nehrozí díky psaní bez servítek a "sprosté" otevřenosti príběhu. Nemluvě o tom, že je kniha poměrně nová a neznámá.

PS: Mě samotného pak román nachytal, když jsem se snažil dohledat knihu Pes ze dvora od Ushakova, na kterou hlavní hrdina Města zlodějů odkazuje.


Barbora216
01.02.2021 5 z 5

Skvělý příběh o podmínkách v Rusku za druhé světové války. Baví mě číst si o 2.sv.v. ze všech úhlů, z pohledu různých zemí a různých lidí. A tohle bylo zase něco jiného a o to lepšího. Benioff přiblížil fungování lidí v době obléhání Leningradu, perfektně popsal myšlenkové pochody rozdílných osob, kteří ale měli mnoho společného a každý pohlížel na situaci jinak. Z dokonale vykresleného Ruska jsem měla pocit, že dokážu chápat jejich strach, zimu a hlad, připadala jsem si, že bych jim měla pomoct, připadala jsem si, že jsem na výpravě za vejci s nimi.

vipera
12.01.2021 3 z 5

Při čtení jsem měla pocit, že je něco špatně. Jako by knize něco chybělo nebo naopak přebývalo, ani sama nevím.

Jura Jurax
28.10.2020 3 z 5

Tak trochu mi to přišlo jako jak si současný Američan představuje obléhání Leningradu. Prostě té době, reáliím a lidem nerozumí. Ale psát umí, vyprodukoval standardní thriller v pro Američany exotických kulisách.

Kuci12
27.10.2019 5 z 5

Nádherná knížka o přátelství a vůli přežít v nelehkých podmínkách. Není to typická válečná knížka, je v ní zachycena snaha, i přes všechny prožívané hrůzy žít, co možná nejvíc "normálně". Ústřední dvojice se výborně doplňuje a nechybí ani humor. Všem doporučuji její příběh prostě utkví v paměti a chytí za srdce.

Brooksie
27.09.2018 3 z 5

Na to akú ťažkú a ambicióznu tému si autor vybral na spracovanie mi výsledné dielo príde až príliš ako ľahké čítanie, ktoré vo mne vo výsledku nič nezanechalo.

katinthebox
27.04.2018 5 z 5

Skvela knizka, chytila ma od zaciatku do konca. Aj ked niektore casti sa citali hodne tazko, i po niekolkych rokoch ju mam stale v pameti.

trudoš
12.07.2017 4 z 5

Dva mladíci se v rozbombardovaném Leningradu za 2. světové války vydávají na nesplnitelnou misi - během několika dní sehnat tucet vajec pro vojenského velitele. Jinak skončí víc než špatně. A pak že Amíci neumějí přijít se sympatickým námětem.
Město zlodějů nabízí skvělý tragikomický příběh, jenž svou civilností působí daleko uvěřitelněji, než jakékoliv supermegahrdinské drama. Zároveň geniálním způsobem znehodnocuje všechny ty velkopanské řeči, proč a nač byla válka tak důležitá. Protože tyhle důvody pro obyčejné civilisty uprostřed válečné zóny moc velkou roli nehrají. Rodinu tím nenakrmíš. Snad jen jediné lze knize vytknout, a to je lehce očekávatelný průběh a s tím související závěr, který ač je extrémně dojemný, čekáte ho v podstatě od okamžiku, kdy se Lev a Kolja setkají.
PS: Závěrečný vtípek s babičkou vypravěče, která sice neumí vařit, ale má na kontě jiné schopnosti, může někomu připadat kýčovitý, ale u mě skvěle zalátal tu trhlinu v srdci, která tam po konci vyprávění vznikla.

Ewik
31.12.2016 5 z 5

Nevšední příběh o jednom nečekaném přátelství "zloděje" a "dezertéra" a téměř nesplnitelném úkolu při obléhání Leningradu. Ještě teď mi běhá mráz po zádech z kruté doby, kdy se z civilizovaných lidí stávají divoká zvířata, kdy veškerá lidskost jde stranou, a lidé musejí přežívat ve zmučeném a zbídačeném městě. Nekompromisně upřímný a syrový jazyk knize dává větší autentičnost, ale dokáže vykouzlit okamžiky, kdy se smějete nad absurdností celé situace. Kolju si nejde nezamilovat, v celé té šílené grotesce je jako paprsek slunečního světla, který prozařuje nekonečnou temnotu a na všem se snaží najít něco pozitivního.
Už teď vím, že se ke knize budu vracet, a nejen proto, že Kolja miluje literaturu a často vzpomíná velikány ruské literatury. Výborná kniha!

Matty
30.10.2016 2 z 5

Město zlodějů využívá okupace Leningradu k rozehrání dobrodružného příběhu o přátelství. Plynulost vyprávění dostává přednost před syrovostí ve vykreslování okolní reality i před snahou jít do větší hloubky a popsat postavy méně schématicky. Kniha se vzhledem k tématu čte až moc hladce a nezanechá hlubší dojem. Podobně jako hollywoodské únikovky, z nichž má Benioff pár na svědomí coby scenárista (Trója, X-Men Origins: Wolverine).

parvitas
18.09.2016 5 z 5

Výborný príbeh. Aj keď nemám rada vojnové témy (a po Medenom jazdcovi ani scény s vyhladovaným Leningradom), tu bolo všetko. Vojna, Rusi, Nemci, zrada, pomoc, hnusná zima a hlad a maličkosti, pre ktoré sa neoplatí zomrieť...

bapi
11.05.2016 5 z 5

Excelentní! Moc lepších knih jsem v posledních pár letech nepřečetl.

Bezantina
30.10.2015 5 z 5

Krásný příběh z válečného prostředí poukazující na to, že i ve válečných hrůzách se lidé snažili žít alespoň trošku "normální" život.. Mladí kluci se snažili i tehdy sbalit holky a ty s nimi i tehdy flirtovaly.. I když příběh nemá typicky šťastný konec, přece se mi závěr knihy líbil. Vlastně se mi kniha líbila celá, přečetla jsem ji jedním dechem.

MichelleKing
14.09.2015 5 z 5

Úžasně čtivá kniha. Neznám jinou knihu s tématem 2.světové války, která by byla i přes tak hrůzné děje vynikajícně, děsivě a někdy i vtipně napsaná. Četla se jedním dechem. Doporučuji!

Karcoolka2210
15.08.2015 5 z 5

Táto kniha už dlho, dlho ležala na mojej polici, no konečne som ju vzala do rúk a teda stojí za to. Jedna z najlepších kníh aké som kedy čítala. Téma 2.svetovej vojny je v literatúre veľmi populárna a väčšinou sú to ozaj dobré príbehy, či už založené na pravde alebo fiktívne. Tento bol ozaj skvelý. Preplietali sa tu tragédia, smútok, bolesť, ale aj vtip a veľakrát som sa pri čítaní aj zasmiala. Postavy ako Lev a Kolya si obľúbite hneď a týždeň, ktorý spolu zažijú sa vám vryje do pamäti aj srdca. Ozaj vynikajúca kniha :) AJ

kacimilek
17.06.2015 4 z 5

Popis několika málo dní obléhání s naturalistickým vykreslením lidojedů nebo psů. Oceňuji především zařazení odlehčující komické linky se slepicí/kohoutem nebo se střevními obtíži =D.

milamarus
26.05.2015 5 z 5

Kdyby mi někdo řekl, že mi k přiblížení se alespoň sedmihodinovému spánkovému limitu budou bránit dva Rusové shánějící nevysezená kuřata, nevěřila bych! Očekávejte explicitní části válečné doby a těšte se na několik osudových okamžiků, které daly vzniknout jednomu spokojenému manželství.

beva
16.09.2014 5 z 5

veľmi pekná a aj vtipná kniha, ktorá opisuje hrôzy vojny. Čítala som ju jedným dychom.

senseifails
23.07.2014 5 z 5

Svěží a strhující kniha popisuje na pozadí skutečného pekla na zemi hravou formou příběh dvou přátel kteří byli pověřeni absurdním,téměř nesplnitelným úkolem.
Velice krásné,dojemné a překvapivě patosu zcela prosté.