Město žen

Město žen https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422272/bmid_mesto-zen-dOy-422272.jpg 4 75 23

Román o obyčejných lidech v neobyčejné době. O malých rozhodnutích s obrovskými důsledky Píše se rok 1943 a druhá světová válka dosahuje svého vrcholu. Muži jsou na frontě, a tak se z Berlína stává město žen. Sigrid Schröderová je typická Němka: manžel bojuje na frontě a ona pracuje, snaží se vyjít s přídělovými lístky a stará se o hašteřivou tchýni. O zrůdné věci, které nacistický režim provádí, se moc nezajímá. Za touto maskou se ovšem skrývá jiná Sigrid, vášnivá žena, která nedokáže zapomenout na svého bývalého židovského milence, nyní vydanému napospas válečné vřavě. Sigrid ale brzy zjišťuje, že není jediná, kdo má tajemství. Postupně se ukazuje, že není vše jen černé nebo bílé a že člověk může věřit jen sám sobě. A Sigrid se dostává do začarovaného kruhu, kdy je těžké říct, co je správné a co špatné, a co je morální a co nemorální.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

City of Women , 2012


více info...

Přidat komentář

Knihomolka544
29.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Me se kniha prekvapive docela libila. Moc jsem od ni necekala, nasla jsem ji mezi knihami, ktere moje mamka chtela darovat knihovne.
Ale byla prekvapive ctiva a hlavne v druhe polovine i opravdu poutava, tak, ze clovek nemohl prestat cist (vcera jsem cetla do tri do rana). Zvraty jsem nepredvidala, tudiz jsem zazila i par prekvapeni. A jsem rada i za ten ruzovy konec, vetsinou ctu knihy, kde to tak neni, tak je to vyjimecne prijemna zmena.

Bod ztrhavam za to, ze pribeh nebyl uplne uveritelny, popis zivota a zpusob mluvy byl prilis dnesni a hlavne postava Sigrid mela reakce casto jako muz- mozna proto, ze to psal autor a ne autorka.

Madelisi
10.04.2022 3 z 5

Námět je zajímavý, styl psaní neotřelý. Měla jsem problém s uvěřitelností, po přečtení mi zůstala v hlavě spousta otázek.
Skutečně je možné mít sex na popsaném místě?
Skutečně by žena souhlasila s takovým začátkem?
Skutečně by nebylo gestapo zlověstnější?

Přišlo mi, že nad postavami vůbec nevisí hrozba dopadení. Prostě žijí a gestapu pod nosem provádí odboj.

Postavy se mi postaraly o další unikát. Všechny ženské jsou značně nesympatické. Lépe vykresleni jsou muži, ať už jde o Sigridina manžela Kaspara, vojáka, který se vrátí zraněný z fronty, nebo souseda Wolframa. Ten mi do značné míry připomněl agenta A54. Dokonce i židovský milenec Egon má milion vrstev, přestože se jedná o morálně naprosto pokleslého člověka.

Co se autorovy povedlo, je prostředí, ve kterém se všechny postavy pohybují. Člověk by až měl pocit, že popsaný Berlín stále existuje. Finále na Anhaltském nádraží je velkolepé, nicméně mně osobně přišel popis trochu zmatený.

Kladně hodnotím i závěrečné otázky k diskuzi. Příběh sám o sobě by mi zůstal dlouho v hlavě, otázky přispěly k tomu, že jsem ho v sobě zpracovávala delší dobu. Doteď netuším, kdo byla paní Weissová s dcerami.


uzivatel1190
28.02.2022 5 z 5

Z děje knihy jsem byla nadšená, vtažená do děje. Málokdy si čtu knihy z období války, tato zaujala obálkou. Ukázka toho, že někdy je třeba rozlišit co je dobré a co špatné, bez ohledu na zákony. V knize nechybí vášeň, nebezpečí, zrada, zvrat v ději. Doporučuji.

ydnac
17.02.2022 3 z 5

Chvíli jsem myslela, že tuto knihu odložím, ale někde kolem strany 140 se děj rozhýbal a pak už jsem jí musela dočíst.
Sigrid je jak říká "dobrá němka", ale záleží na úhlu pohledu.
Začne pomáhat s ukrýváním židů.
Nebezpečí a zrada číhá všude.
Další válečný příběh, který ukazuje, že člověk musel riskovat život, aby mohl pomoci druhým.
Bylo potřeba sehnat lidi, kteří udělají falešné doklady, sehnat peníze, naplánovat trasu...
Nenechat se chytit a přežít.
Určitě stojí za přečtení, jen už jsem četla z tohoto období knihy, které mě zaujaly více a tak tentokrát hodnotím na tři hvězdy.

MíšaS.
16.10.2021 2 z 5

Knihu jsem přečetla, ale že bych si jí užila, to říct nemohu. Příběh mi přišel přitažený za vlasy a co se týče milostných linek, tak velmi kýčovitý a předvídatelný.

Noisette73
26.07.2021 5 z 5

To bylo skvělé! Takových nových informací.
Byl by z toho skvělý film.
Jediné co mi vadilo bylo příliš moc sexuálních scén, ale ráda odpouštím.

maryzka
25.07.2021 1 z 5

Při čtení knihy jsem se rozhodovala jak jí ohodnotit a o čem vlastně je. Na konci dal autor několik otázek k diskusi. Zkoušela jsem si na ně odpovědět, ale u některých jsem odpověď nenašla. Dost jsem přemýšlela nad postavou Sigrid i několik dalších lidech. Myslím, že námět byl dobrý, ale jak píše čtenář ,, Racík " způsob napsání knihy

Racík
13.07.2021 3 z 5

Město žen je zvláštní čtení. První půlku jsem se stále rozhodovala, jestli vůbec budu knihu číst. Druhá polovina je zajímavější.
Přidávám se k těm, kteří se pozastavují nad způsobem napsání knihy. Ta je částečně napsaná velmi čtivě a zajímavě. Tyto části jsou ale vystřídány pasážemi, které jsou zdlouhavé a nezáživné. Přitom je evidentní, že autor psát umí a dokáže nás příběhem strhnout. Je tedy možná tento dvojí způsob psaní autorům záměr?
Rozhodně je zajímavé číst o změně myšlení loajální Němky v člověka, který ukrývá hledané osoby i s tím vědomím, že riskuje vlastní život.

Mejsii
01.07.2021 4 z 5

Zajimava kniha, doporucuju vsem, kteri maji radi tematiku valky.

Buchtičkajani
13.06.2021 3 z 5

Zvláštní kniha, asi do poloviny mě moc nebavila, pak už byl příběh zajímavější. Zajímavé téma, ale tak nějak divně podané. Chvíli máte pocit, že se nudíte a pak je zase chvilka, kdy nemůžete přestat číst.

lucakuca
29.04.2021 2 z 5

Četla jsem ji dlouho. Je zvláštní. Nebavila mě. Chtěla jsem ji odložit. Přečetla jsem si recenze, kde byl vychvalován "Ten konec!" a četla zase dál (baba zvědavá :-)). A ten KONEC je teda parádní. 2x jsem chtěla odložit a nedočíst. Mrzí mě, nedám víc hvězdiček. Obálka je moc krásná!

koppy
15.03.2021 4 z 5

Mám trochu rozporuplné pocity. Kniha mě ze začátku nadchla zajímavě se rozvíjejícím příběhem. Berlín mám ráda, takže mě potěšily i reálie, které mě ještě víc vtáhly do děje, podobně jako občasné německé termíny. Líbil se mi i způsob psaní. Krátké věty, které jakoby ještě více podtrhovaly syrovost všeho - života, lásky, strachu, odvahy. I například termíny, kterými milostný akt popisují spíše muži, tady z úst žen neznějí nijak vulgárně. Je totiž jasné, jak je míněn. Leckdy spíš jako prostředek směny.
Po začátku se už začínalo prvotní napětí vytrácet. Příběh mi připadal nějak těžko uvěřitelný, což dokončil závěr. Tam už se sice zase napětí vrátilo, byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne, nicméně nezmizel pocit, že tohle se stát nemohlo. Ovšem válečný život byl vykreslen dokonale.

Jůzlina
03.02.2021 5 z 5

Parádně napsaná kniha.

Laviedete
29.01.2021 5 z 5

První slovo, které mě po dočtení knihy napadá je “temný”. Ale zároveň plný napětí, odhodlání, vášně, lásky, strachu. Až do poslední stránky napínavý román z doby válečného Německa. Hodně hluboký příběh, kdy atmosféra a jednotlivé okamžiky děje přebíjí rozsáhlost. Kniha se četla úplně sama.

HanulkaK.
21.12.2020 5 z 5

Neuvěřitelně poutavá, chci pokračování.

tittanie
15.12.2020

Přečetla jsem asi polovinu knížky a přestala mě bavit. Téma mohlo být hodně zajímavé, ale bylo podané tak nějak polovičatě. Nedočteno.

Eliwen.84
08.12.2020

Uf, mám dočteno. Je to zvláštní kniha. Na jednu stranu jsem měla pocit, že se v příběhu ani tak nic moc neděje. Vlastně nuda. Na druhou stranu sem se nemohla urvat. Občas se mi stalo, že sem musela přestat číst zhluboka se nadechnout, vydechnout a pak sem mohla pokračovat v četbě. Jindy sem o knize přemýšlela celý den. Málo emocí, než by člověk čekal, ale v době, ve které ti lidé žili se nedivím, že byli emocionálně otupělí. Když nevíte, kdy zemřete, kdo vás udá a zda se manżel vrátí z fronty, přestanete asi plánovat a snažíte se přežít. Na druhou stranu, závěr knihy je strhující. Do poslední chvíle jsem netušila rozuzlení. Nádhera. Ukazuje pohled na druhou svetovou valku z druhe strany. Zajimavy pohled.

Mandlevest
29.11.2020 4 z 5

Musím se přiznat, že od přečtení knihy Na smrt, jsem se válečným románům vyhýbala, nějak to nešlo, pořád mám tento výborný, ale v krutosti nemilosrdný, román v sobě. Město žen je román, ač se odehrává ve stejné době, jiný, ale určitě ne špatný, jak by nízké hodnocení napovídalo. A docela se mi líbil. Jediné, co mi chybělo, byla větší emoce, protože samotný příběh byl na emocích, lásce, touze, odvaze ale i strachu, postaven. V celkovém dojmu se ale větší emoce, při čtení ,nedostavila. Možná to byl autorův záměr, možná jsem ji nenašla pouze já, ale ten barevný akcent, který Vás udeří do očí na první dobrou, když vidíte , mimochodem ,skvělou obálku knihy, by příběhu slušel.

PaulaHortensie
05.11.2020 4 z 5

Civilní pohled na válku.Pohled žen té doby na život ve válce-intimní,toužící,milující,zoufalý,utrápený....kniha se mi moc líbila.

666
26.10.2020 2 z 5

(SPOILER) Velké zklamání. Prostě další tuctový román pro ženy, jen zasazený do válečného Berlína. Je velmi nepravděpodobné, že by obyčejná žena dokázala přelstít dobře organizovanou gestapáckou mašinérii. A nakladatelství Jota by mělo zaměstnat kvalitnější korektory, našla jsem tam několik hrubých gramatických chyb.