Město zatracených

Město zatracených https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324525/bmid_mesto-zatracenych-AfX-324525.jpg 2 63 19

Warhammer - Gotrek a Felix série

< 14. díl >

Gotrek a Felix: neopěvovaní hrdinové Císařství, nebo jen obyčejní zloději a zabijáci? Pravda možná leží někde uprostřed a záleží zcela na tom, koho se zeptáte… Staré pověsti vyprávějí o městě zatracených, temném a zlověstném místě, zničeném před dávnými věky Sigmarovým hněvem. Jeho zřícené věže nechávali lidé Ostermarku dlouho na pokoji, ale nyní se v jeho hlubinách probudilo prastaré zlo a začalo znovu sbírat síly. Gotrek s Felixem se připletou ke křížové výpravě barona Götze von Kubera s cílem město vyčistit a když jsou ruiny vyrvány se samotného toku času, zdá se, že se trolobijcův osud naplní mnohem rychleji, než by si kdokoliv z nich přál. Další, už čtrnácté dobrodružství Gotreka & Felixe.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

City of the Damned , 2013


více info...

Přidat komentář

Veskoslav
16.04.2024 odpad!

Co na to napsat.

Nejhorší kniha z celého světa Warhammeru. Guymer by si měl jít oholit hlavu a jít do světa zemřít v boji s nějakou hodně, ale hodně nebezpečnou příšerou. Začal bych Dějem, pak se vrhnul na Logiku a ukončil bych to Očekáváním.

Tohle není Zabíječ. Tohle je něco, co naprosto nemá logiku. Zkoušel jsem dočíst třikrát. Třikrát jsem se defacto proplazil do poloviny knihy a pak to znechuceně odložil. Nejde to dočíst. Obdivuji ty, co to dokázali. Knihu mám v knihovně jenom z jednoho prostého důvodu. Abych měl kompletní sérii.

BigFous
25.03.2024 1 z 5

TVL proč.. Jak jsem nechápal hodnocení cesty lebek,tak tady není o čem.. Jedním slovem chaos.. Začátek knihy ještě šel, fanatici slušně popsaný a zajímavý. Rudi docela ušel, ale to je tak vše.. Souboje nepřehledný a nudný.. Popis toho co se děje na stránkách knížky si snad v hlavě dokázal představit jenom autor sám. Já určitě ne... Snažil se z toho udělat horor, ale nepovedlo se.. Na konci pár "šokujících"zvratů,no jakože vůbec... Dal velký prostor několika vedlejším postavám aby jsme se o nich nedozvěděli nic.. Proč se kdo jak rozhodl a proč kdo jak dopadl si má čtenář asi domyslet sám


dus0024
05.03.2024 1 z 5

Souhlas s hodnocením Bezkonkurenčně nejhorší knížka o Gotrekovi

Neřeknu
12.04.2021 1 z 5

Nestává se příliš často,aby hlavní záporný hrdina v knize byl sám autor. Chtěl se čtenářům pomstít a to se mu dokonale podařilo,tak na dobrých 90% . Bylo to jako sex z nenávisti. Víte že to nesnášíte,ale musíte to dokončit. Poslední stránku jsem uvítal se slzou v oku. Tuhle knihu již nikdy neotevřu a dám ji k ostatním kostlivcům,co mám ve skříni. I oni by měli trpět.

Luigi1
25.05.2020 1 z 5

Je smutné,že se krásná sága dostala na hranici nelibosti.Škoda

šmerdžito
18.11.2018 3 z 5

Hned zkraje musím napsat že si kniha tak nízké hodnocení nezaslouží. Ze začátku má kniha dobrý spád a je to klasický Gotrek a Felix jak je známe. Bohužel od děje ve městě začne být kniha občas matoucí. Nevím, do jaké míry za to může překlad nebo samotný autor, ale místy jsem nevěděl, co přesně se v ději odehrává nebo jak si představit popisovanou scénu. Musím ale ocenit autorovu snahu o popisování události z několika úhlu... jen se mu to bohužel trochu vymklo a kniha je od poloviny často matoucí a některé pasáže jsem četl několikrát. Dávám knize slabší 3 hvězdičky, jak již zmiňuji výše, tak nízké celkové hodnocení si kniha nezaslouží. Knize bych dal 60%.

Rezet
15.04.2018 1 z 5

Nechtěl jsem tomu špatnému hodnocení věřit. Ještě ze začátku jsem si říkal, že to není tak špatné a ty 3 hvězdy by to mohly být. Ale ne, opravdu nemohly. Protože ne, že by to byl úplně špatný příběh, ale je to taková děsná NUDA! Snad i kdyby umřel Gotrek, tak jen lehce zdvihnu obočí, ale jinak čtu dál a konec. Autor vůbec neumí vystavět atmosféru či nějak přiblížit postavy.
Jsou nudné, absolutně nezapamatovatelné a je vám jedno co se s nimi stane. Příběh je neuvěřitelně zmatený, ale nemá cenu se nějak vracet, protože určitá jednání či situace ani vysvětlená nejsou-prostě se jede dál.
Navíc pokud jste si užívali málomluvného, stoického Gotreka, tak bacha. Tenhle Gotrek nezavře hubu a pořád trousí rádoby vtipné hlášky. Ale víte, co je vůbec ze všeho nejhorší? Že i to Gotrekovo masakrování je děsná zívačka. Tady fakt netuším jak se to autorovi povedlo a ještě ke všemu jsem zděšen, že tohle není jeho jediné "dílo", ale knih o Felixovi a Gotrekovi už má na triku několik. Chudáci Felixi a Gotreku, komu jste se to jen dostali do spárů...

ikkaku
22.01.2018 1 z 5

Bezkonkurenčně nejhorší knížka o Gotrekovi. A to jakože NAPROSTO bezkonkurenčně nejhorší

Martens86
06.01.2018 odpad!

Nejhorší kniha z celé série o Gotrekovi a Felixovi ze světa Warhammeru. Dějově úplně o ničem, téměř žádný prostor hlavní hrdiny. Přišlo mi to, jako bych četl knihu s úplně jiným obsahem a příběhem a tu tam se objevila zmínka o Gotrekovi a Felixovi. Nejvíce mě dostalo, že Gotrek zaspal bitku u něj v pokoji a nebýt Felixe, potkal by ho neslavný konec.. Doufám, že tuhle knihu nečetl W. King...

Predator3313
26.12.2017 1 z 5

Jedním slovem DĚS.
Už předchozí díl Zabíječe byl bídný, ale aspoň měl poměrně dobře sepsané akce. Tady se autor pokusil o lepší děj, ale výsledek je smutný. Prakticky žádný boj, jen obrovské množství řečí které ( aspoň mě ) moc nedávaly smysl. Navíc Gotrek není starý dobrý nezdolný morous. Ale nový Gotrek, který si stěžuje, že ho bolí nohy a který chrápe v posteli, zatímco Felix se kolem něj mlátí se skaveny. :D No prostě hrůza.
Co se mě týče, Gotrek měl zemřít v boji s Krellem v zabíječi Zombií.
Takže abych to shrnul, dávám 1* za nápad města zakletého v čase, ale to je vše. Rozhodně nejhorší Zabíječ, taky asi nejhorší Warhammer co jsem četl...a dost možná i jedna z nejhorších knih, co jsem četl .... kdo si ji ještě nekoupil, tak raději dejte peníze na něco jiného!

Miro.slav
03.10.2017 2 z 5

Tak ako takmer všetci "priatelia trpaslíkov" zatracovali štýl N. Longa po tom ako prebral Kingovu štafetu, sa ukázalo, že sága o (zatiaľ) najdivočejšom trolobijcovi (je však polemické, či Snorri Nosohryz a Malakai Makaisson nie sú ešte viac šialení) speje postupne do horších a horších srač... pomyjí. Čitateľ má totiž pocit, ako keby to najlepšie od Bugmana bolo zrazu vystriedané zriedeným a teplým ľudským pivom. Už "Cesta lebek" od J. Reynoldsa bola (pre mňa) nepožívateľným sústom a tendencia pokračuje. Čo však stálo za to, bola veľmi vydarená obálka a po prvých sto stranách sa dej trochu zlepšil - asi som si zvykol na ten nepodarený, nejasný a lajdácky štýl. Snáď to už horšie nebude (to už budem aj ja Gotrekovi priať jeho smrť a ukončenie ságy!)

dusan122
29.09.2017 1 z 5

Prostě ze zvědavosti jsem to musel přečíst.A hodnocení,bez sáhodlouhých popisek.Nejhorší kniha o Gotrekovi.Na mně moc velký guláš.Po prvé co dávám jednu hvězdu a to jen proto,že jsem fanoušek této knižní série.Fakt smutné.Nemohu doporučit.

starojda
03.07.2017 2 z 5

S komentáři zde víceméně souhlasím. Nicméně musím knize přisoudit i světlejší momenty, což tu taky zaznělo - popis Města zatracených je na jednu stranu chaotický, ale pro město chaosu se to docela hodí :). Funguje chemie mezi Gotrekem a Felixem a i ty souboje jsou docela ok (hlavně proti Bestii).

Pokud má někdo zájem, tak jsem to podrobně probral ve videorecenzi: https://youtu.be/8orwf0fPkxI

Zde popisuji i to, proč je podle horší Zabíječ obrů (já vím, to nebude populární názor...)

OSTROVID
02.06.2017 2 z 5

Kniha není vyloženě špatná, ale na to, že se jedná o Gotreka a Felixe, je to podprůměr. Kniha se ze začátku docela slušně rozjíždí, jenže zbytek knihy, cca 200 stran je jeden veliký "chaos". Možná to byl autorův záměr, že ve Městě zatracených, které je protkáno Chaosem, nebude vůbec nic dávat smysl, kdo ví. Kniha nefunguje a nutil jsem se ji dočíst. Čekal jsem, že to zachrání velkolepé finále, ale i to stálo za draka. Felix zde sice už není takový sralbotka jako v Cestě lebek, ale předchozí kniha měla dobrý, akční děj a spád, člověk se v ní vyznal a postavy se chovaly logicky a přirozeně. ve Městě zatracených si připadáte opravdu ztraceni a knihu nezachrání nic, ani akční pasáže. Kniha postrádá náboj a podle mě to celé tkví v tom, že kniha nenavazuje na události po Zabíječi zombií. Knize chybí silné a uvěřitelné postavy, Felixovy milostné pletky, které knihy o zabíječi vždy oživily. Ani vztah s Gotrekem a Felixem zde není dobře vykreslen. Kdo četl všechny knihy ví, že jejich vztah se s každou další knihou vyvíjel. A to hlavní. Knize chybí dobrý příběh. Opravdu zklamání a je to škoda. Toto je moje čistě subjektivní hodnocení člověka, který četl všechny knihy. Takže pokud si knihu přečte někdo, kdo se s Gotrekem a Felixem teprve seznamuje, možná mu to až tak hrozné nepřijde. Zbývá jen doufat, že další díl bude lepší než tento.

Gordonlord
28.03.2017 1 z 5

Jednoznačně nejhorší kniha ze série o Gotrekovi a Felixovi. A dost možná nejhorší fantasy, jaké jsem kdy četl !

Přitom začátek knihy tomu vůbec neodpovídá - prvních cca 100 stran mě docela bavilo, až jsem se divil, odkud se na toto dílo vzaly všechny ty negativní recenze. Sice to nebylo nic světoborného, ale dalo se to číst vcelku bez problémů a člověk se v ději hezky vyznal. No ale ve chvíli, kdy prostor prvních 100 stránek uplyne a hlavní hrdinové dorazí do Města Zatracených, jako by se něco zlomilo. Děj je najednou totálně zmatený, absolutně nechápu, co která postava zrovna dělá, kam a proč zrovna jde, proč je najednou jinde, vůbec nepobírám kdo je proti komu a kdo je s kým, nechápu kdo co a proč dělá... navíc některé věty a dokonce i celé odstavce i po opětovném přečtení absolutně nedávají smysl.

A tohle utrpení prosím trvá až do samotného konce knihy, kterou jsem se donutil dočíst se skutečně vrcholným sebezapřením a maximálním donucením, které pramení jen a pouze z mého skalního fanouškovství k této sérii. Dokonce i pokud rozluštíte těch zbývajících cca 250 stran absolutně nestravitelného textu, tak se vám dostane jen totálně nudného příběhu, který nedokáže udržet pozornost a nudných postav, ke kterým není možné přilnout.

A přitom nápad a základní kostra příběhu nejsou vůbec marné - a kdyby se jejich zpracování zhostil dobrý spisovatel a ne David Guymer, mohlo by to být ucházející, podprůměrné fantasy. Takhle je z toho jen naprosto nečitelný, zmatečný, nepřehledný a ještě k tomu všemu i navíc absolutně nudný a nezáživný blábol. A fakt, že Gotrek se tady často ani pořádně nechová jako Gotrek, snad už ani nechci k celkové a oprávněné krutosti mého hodnocení přidávat.

Jsem skutečně rád, že existuje něco jako je "Databáze Knih", kde si můžu přečíst názory ostatních uživatelů, díky kterým jsem se mohl ujistit, že se ze mě přes noc nestal retardovaný dement, neschopný porozumět a pochopit psané slovo, ale že chyba je skutečně v knize. A to nejen v Davidu Guymerovi, ale malou částí i vinou českého překladu, ve kterém je taky docela slušné množství chyb.

A jak už zde někdo napsal přede mnou, tak i mě polévá studený pot hrůzy z toho, že tenhle patlal napsal i poslední dva závěrečné díly z Gotrekovy ságy. Člověk by očekával, že mocného trolobijce zabije alespoň sám mocný bůh Khorne, a ne David Guymer. ... Tahle kniha je prostě jednoznačný odpad, jednu hvězdičku dávám jen za těch prvních cca 100 stran, které ještě byly čitelné a za moji úctu k trolobijecké sáze.

Neinka
27.03.2017 odpad!

Precteno v anglictine, v cestine si to ani nebudu kupovat. Je to abolutne zbytecny pribeh. Je zde sice predstavena zaporna postava z finalnich dvou knizek, ale vube nevadi pokud knihy Kinslayer a Slayer prectete driv nez tuhle (ja to tak udelala a nic mi nechybelo)
Nic noveho to nepirnasi naopak je to cele zmatene a jde z toho dojem ze autora prace bud nebavila nebo ho svet Warhammeru moc nezajima. Takto z toho je takovy mismas

nikolthestrange
14.03.2017 2 z 5

Když jsem otevřela tuto knihu, měla jsem velmi nízká očekávání. Byla jsem docela překvapená, asi tak první čtvrtina knihy mě do sebe vtáhla, vypadalo to nadějně. Nad prvními pár nelogičnostmi jsem mávla rukou - jenže když se to začalo kupit, byla jsem ze čtení mírně otrávená.

Netvrdila bych, že kniha je spíše o Felixovi, ale když Gotrek někam zdrhne, je v bezvědomí, zajmutý nebo skoro mrtvý a Felix je mezitím v bitevní vřavě, tak je asi jasné, čí dějovou linku budeme sledovat.

PLUSY
+ způsob popisu boje i prostředí
+ trochu strašidelný nádech
+ cestování časem děj značně osvěžilo

MÍNUSY
- až na výjimky mě vedlejší postavy tolik neoslovily
- přelidněno a přepříšerováno (bestie, krysáci, čarodějové, válečníci chaosu, mutanti, moralpolizei, flagelanti, nemyslící, duchové, přízraky, děsi... uáááá kdo se v tom všem má vyznat?!)

To mě přivádí k dalšímu bodu: Proč by skaveni takhle pomáhali démonovi? Byl uveden důvod, že kvůli chaotitu a též bylo ve vesnici zmíněno, že se to tam hemží krysami - takže zárodek logiky to má, ale... 1) Čarokámen je hlavně pro čaroděje, jako byl třeba Thanquol (a bez něj to, přiznejme si, byla nuda). 2) Jestli to bylo pro chaotit, proč teda byli skaveni tak odhodlaní a Hurrlk říkal, že jsou připraveni pro Temného Mistra zemřít? Kdykoli se skaveni s někým spojili, bylo to jen kvůli osobnímu zisku a jakmile se naskytla příležitost nebo jim teklo do bot, byli připraveni spojence zradit.

- Když bylo poodhaleno, že Morzana (měla jsem svoje podezření už dávno) je Rudiho matka (a pravděpodobně i Nikolausova bývalá milenka), čekala jsem mezi nimi nějakou interakci. Třeba že si při provádění rituálu Rudiho všimne a pozná ho, zakolísá, rozpojí kruh a to bude důvod, proč budou poraženi. Tak nic.

- Pokud to srovnám s Cestou lebek, tam měl děj alespoň nějaký koncept, pevný bod; bylo jasné, kam to všechno směřuje. Město zatracených oproti tomu byla cesta zdlouhavá a klikatá, se spoustou slepých uliček, která víceméně ani neměla pořádný cíl.

- Postavy se často nechovali tak, jak je pro ně typické. Někdo si během jednoho krátkého odstavce hned zase protiřečil. Některé pasáže jsem si musela přečíst dvakrát a hledat podmět, abych vůbec pochopila význam sdělení. A přirovnání či slovní spojení byla dost mimo mísu. Též nemám ráda, když ve stejné větě zazní to samé slovo dvakrát, když vím, že by se to dalo vyjádřit jinak - čeština je bohatý jazyk, sakra. Dost pochybuju, že ve Warhammeru mají Uhry nebo znají Dona Quichotta! Překladatel by si měl dát facku. Editor rovnou dvě.

Nedalo by to takovou práci tyhle díry zalátat a ve výsledku by to mohlo být klidně na tři až čtyři hvězdy. Dávám dvě, protože dílo hodnotím spíše podprůměrně. Ve stínu Williama Kinga a vysoko nastavené laťky je to jen spravedlivé.

ragnars
05.03.2017 odpad!

Četl a mám všechny u nás zatím vydané knihy s Gotrekem a Felixem a tohle je opravdu nejhorší kniha snad z celého Warhammeru. Opravdu se to nedá číst, v půlce jsem myslel že umřu nudou a knihu spálím.Na knize jsem nenašel nic pozitivního, kromě možná pro mě hezké ilustrace na obalu..a to je celé. Strašné zklamání a nuda.

PierRe Vesper
15.01.2017 2 z 5

Komentář obsahuje spoilery, byli jste varováni.

Snad poprvé se mi bude velmi težce psát o knize z Warhammeru, zvlášť když je o Gotrekovi a Felixovi.
Řeknu to hned na začátku: nejhorší kniha z Warhammeru a nejhorší, ve které se vyskytují Gotrek a Felix. A to ještě tento spisovatel napsal poslední dvě knihy o Gotrekovi. Uuff..

Z 90% je kniha prostě o ničem. Sled neužitečných dialogů a scén, vedoucích k představení jednoho ze záporáků z Konce časů. Je to sice fantasy, ale takovou nelogičnost jsem už dlouho neviděl. Prvně Felix nemůže skoro se zabijáky bojovat, a když se odhalí, že to jsou skaveni, tak už je jejich vyrovnaným protivníkem. To je další věc, která mi tam nesedí. Proč jsou v příběhu o démonovi skaveni, kteří mu ještě k tomu pomáhají??? A celkově je kniha více o Felixovi, než o Gotrekovi, který se jen objeví a vše jako vždy rozhodne. :-)
Popisy soubojů autor zvládá a vyrovnává se Kingovi, chybí zde ale typický černý humor, který se povedlo napodobit i Longovi. Jak už jsem ale říkal, ostatní děj je napsán strašně a nevím, jestli k tomu třeba nepomohl i překlad, o kterém se taky zmíním.

Prvně jsem si říkal, že knihu překládá nějaký nováček, ale když jsem se podíval, že je to opět Leona Malčíková, která Zabíječe překládá už kolik let a nejen jeho, tak jsem byl taky nespokojen. Nevím, jaký je Malčíková fanda Warhammeru, ale přeložit něco jako "jednou za uherský rok" mi přijde jako nemysl. Žádný Uhry tam nemají prostě. :-D Dál se mi stávalo, že jsem si něco musel číst napodruhé, protože mi to nějak nedávalo smysl. Jestli je chyba špatného slovosledu, nebo byla prostě tato kniha na překlad složitá, to nevím.

A poslední věc, co mě jako diehard fanouška Warhammeru a Gotreka štve jsou české obálky, respektive jejich popis, který je zavádějící. Už Cesta lebek je pojmenována jako Třináctá kniha o GaF a to mě rozčilovalo, protože zrovna Cesta vůbec nenavazuje a neodehrává se po Zabíječi zombií!! (Kde přesně dějově se Cesta odehrává se jaksi neví, ale spekuluje se, že po Zabíječi skavenů, to jen tak naokraj.)
Město zatracených je sice blíže ke "Konci časů" a je všude řazeno za Zabíječe zombií, ale podle některých stránek se odehrává někde mezi knihami Zabíječ elfů a šamanů.
Je to sice dětinský problém, ale mě jako fanouška Warhammeru štve. Pokud není kniha v chronologickém pořadí příběhu, vůbec bych ji neoznačoval tím popisem. Ale s tímto problémem se budu muset asi vypořádat sám.

A než nám vyjde Kinslayer(Zabíječ druhu/zabíječů) a Slayer(zabíječ), tak se v příštím roce dočkáme Hadí královny, která už je oznámena a podle mě i Lost tales.
Držme kladiva a sekery, aby polaris dohnal tu dobu temna, kterou nám GW/BL přineslo.

Štítky knihy

meč a magie hrdinská fantasy zloději zabijáci

Autorovy knížky

2016  43%Město zatracených

Kniha Město zatracených je v

Přečtených92x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce72x
Chystám se číst22x
Chci si koupit24x
dalších seznamech2x