Město duší

Město duší https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416278/bmid_mesto-dusi-lbF-416278.jpg 4 211 62

Město duší série

1. díl >

Dovedete si představit, že ve světě, kde vládne přetvářka a faleš, existuje společnost, ve které je zakázáno skrývat své emoce? Kde nemůžete zatajit své pravé já? Přísně střežený vládní experiment, jehož cílem bylo lépe pochopit lidský imunitní systém, se zvrtnul. Proto bylo postaveno město, které není na žádné mapě, řídí se jinými zákony než venkovní svět a opustit jeho pomyslné hranice je pro jeho obyvatele mnohem těžší, než se na první pohled zdá. Mé jméno je Raven a v tom městě žiju. Jsem součástí komunity, která měla zůstat celému světu utajena. Ale tenhle plán nevyšel…... celý text

Přidat komentář

AlixPrincess
10.08.2023 odpad!

Námět mě zaujal a příběh ze začátku vypadal slibně. Jenže se pořád strašně táhl, v ději jsem se ztrácela a postavy jsem měla chuť vykuchat. Ke konci už jsem začala počítat strany a přemýšlela, jestli mám vůbec číst dál.

AnnaPanulis
12.08.2022 1 z 5

Musím se přiznat, že jsem byla velice zvědavá, když u nás vyšla tato prvotina, ještě od tak mladé autorky, ale když jsem knížku rozečetla, byla jsem zklamaná. Patřím mezi ty, kteří četli sérii Jeho temné esence, ale nebudu tu říkat, jak je to vykradené, protože vím, jak málokdo z mého okolí a mého věku, tuto sérii zná. Tudíž věřím, že podobnost témat může být čistě náhodná.

Knížka by se mi mnohem více líbila, když by mi bylo tak 11 a propukla u mě láska ke knihám. V tuto chvíli mám už však něco načteno a jsem poměrně dost náročná, co se týče slohu a ten mě u této knížky nejvíce zklamal. Mám pocit, jako by to neprošlo redakcí či jakoukoliv korekturou. Jsem si jistá, že kdyby se to nechalo ještě uzrát a dost by se zapracovalo na slohu a složitosti zápletky, mohla by to být bomba.

Chápu, že mladším čtenářům se to může určitě velice líbil, ale pro mě to už byla jen klasická ohraná romantika plná různých klišé. Tudíž mě to ani neutíkalo a četla jsem knížku dlouho, ale k tomu jsem velice často protáčela oči, anebo rovnou knihu zavírala a odkládala.

V tuto chvíli se prokousávám druhým dílem, prý má být už o dost lepší, tak se těším. Ovšem jsem tedy zvědavá i na další autorčiny počiny.


shecoola
06.06.2022 2 z 5

Ani neviem prečo (žeby pre krásnu obálku?) som mala túto knihu uloženú vo svojom "must reed". Takže keď som sa k nej konečne dostala, s chuťou som ju začala čítať. Bohužiaľ mi veľmi rýchlo došlo, že toto nebude moja šálka kávy. Mnoho podstatných vecí nebolo vysvetlených, na druhú stranu tam bolo mnoho strán, ktoré by sa dali z knihy vymazať a na deji by to nič nezmenilo. Nádejný románik medzi Raven a Chrissom ako aj tajomstvo Soulcity a schopností duší ma udržiaval v čítaní, bohužiaľ sa nekonali ani ohňostroje ani vysvetlenia a už vobec nie rozuzlenia. Veľmi pekný námet, veľmi pekná obálka, dokonca aj anotácia je napísaná zaujímavo. Ale to je (bohužiaľ) asi tak všetko. Do ďalšieho dielu rozhodne nejdem, aj keď som to chvíľu zvažovala. Recenzie na Město zrady sú však pre mňa úplne postačujúcim prečítaním druhého (záverečného) dielu.

LexiS
11.04.2022 4 z 5

Tak jsem po dlouhé době sáhla po české fantasy a na začátku trošku litovala.
Autorka jakoby úplně zapomínala vysvětlovat docela zásadní věci, jako třeba odkud se Raven a kluci znají, co přesně jako měli kontrolovat ve škole a proč, proč nemůžou opouštět Soulcity?
Myslela jsem, že Raven bude v novém městě vlastně jediná, když je téměř nemožné se z toho města dostat a ono ne. Skoro všichni ve škole (vlastně jen kromě Chrisstiana) duše měli. Co znamená být "radar" a čím je zvláštní se vlastně taky úplně nedozvíme.
No musím říct, že jsem z toho byla celá trošku na nervy. Ale abych jen nekritizovala, oceňuji námět - možná lehce inspirovaný Zlatým kompasem (kdo ví), ale bylo super, že duše nebyly jen okrajové doplnění příběhu, ale vystupovaly tam téměř pořád. U toho mě ještě trochu mrzí, že až na jednu opici tam všichni měli jako svou duši šelmu (vím, že je to tam vysvetlené, ale i tak)
Dalším plusem je obálka, takhle pěknou obálku jsem snad u české knihy ještě neviděla.
No a ve finále, když se dostanete přes ten krkolomný začátek a přehlédnete trochu toho klišé, tak dostanete docela fajn nenáročný příběh, který rychle utíká.
Opravdu jsem si to nakonec užila a je to teda na českou fantasy podle mého nadprůměrné. Jsem zvědavá na druhý díl.

Eňa_Alešová
03.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Raven je dívka ze Soulcity - město s přísnými pravidly utajené před normálním světem, kde má každý člověk svoji duši zhmotněnou do podoby zvířete. Spolu s jejím otcem se jim podaří projít několika přísnými kontrolami, Soulcity jednou pro vždy opustit a začít nový život na svobodě mezi obyčejnými lidmi. To si alespoň Raven myslela. Po nástupu do nové školy potká své staré přátele, kterým se také povedlo dostat se z města, a také pozná mnoho dalších lidí s dušemi včetně nové kamarádky Larry. Když učitel oznámí třídě, že pojedou na lyžařský kurz, vše zatím vypadá normálně. Ale až později Raven a jejím přátelům dojde, že je to zkouška, na které budou muset prokázat, zda jsou schopni skrývat své duše a splynout s ostatními. Po nějaké době pobytu na horách narazí na skupinu lidí s ne zrovna dobrými úmysly, a tak jsou všichni pohotově opět přesunuti zpět do Soulcity, kde se vše začne vyšetřovat. Jednou v noci někdo spustí falešný poplach a podezřelí se snaží zmizet. V tom se jim Raven s přáteli pokusí zabránit, ale marně. Chystá se něco velkého a skrytému městu začne hrozit nebezpečí odhalení.
Hodnocení: Hezká knížka, dobře se četla. Oceňuji originální nápad se zhmotněnými dušemi. Jenom by se místy mohly vynechat detaily a děj někde trochu více oživit. 3,5*

Verča@
05.03.2022 4 z 5

Hodně mě zaujal originální námět a převážně kvůli tomu jsem se do knihy pustila. Čte se rychle, to nepopírám. Má to sympatické postavy, i když jejich chování jsem taky občas nechápala. Tak kvůli čemu ubírám 1,5*? Občas v tom byl hrozný zmatek a ze začátku jsem v ději jen tápala. Konec mě sice překvapil, ale nijak zásadně mě nezasáhl. Ani další díl jsem nepotřebovala číst (ale číst ho budu...někdy) a dala jsem přednost jiným titulům. Takže abych to shrnula, originální námět, fajn postavy, rychle se to čte, ale občas hrozný zmatek. 3,5/5⭐

kuruteku
07.01.2022 4 z 5

Je to pro mládež, je to fantasy. Ale proč ne. A jako Pratchett, s nadhledem, převisem nápadů, přesahem i pro starší, nemůže psát každý. Takže srovnávat srovnatelné - Vopěnka a Spící město? Asi ano. Prašina? Možná taky. Takže docela zajímavé - nápad s viditelnými a oddělitelnými dušemi, důsledek vědeckých experimentů, prolínání se světem "normálním", souboj mezi mocí a svobodou, možná i zodpovědností a bezohledností, svět "pubošů" s vnitřními bolístkami a běsy. Na věk autorky vlastně velmi slušné.

Ludy1990
26.12.2021 3 z 5

Asi jsem očekávala něco více.Nijak mě to nezaujalo ale i přesto jsem to po nějaké době přečetla.Sice to nezaujalo ale pustím se do druhé knížky.Chci vědět jak to celé dopadne

Nikychlupova
23.12.2021 5 z 5

Čtivé, zajímavé a napínavé. Neřekla bych, že to napsala česká autorka. Nemohla jsem přestat číst. Vrhám se na druhý díl, který mám naštěstí vedle sebe. Dávám pět hvězdiček a doporučují.

Julinka679
14.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Možné SPOILERY!
Krásné české fantasy, které by klidně mohlo být zahraniční a to i obálkou.
Námět velice zajímavý, hodně mě zajímalo jak si s tím autorka poradí a musím říct, že se jí to povedlo.
Začátek za mě zdlouhavý, hodně věcí nebylo vysvětlených takže jsem se v tom lehce plácala ale brzy děj nabral spád a já se vezla až do konce.
Raven je zajímavá slečna, která má (podle mě) skvělého tátu, kamarády a nakonec i skvělého přítele. Neberte mi to ale Chriss se mi prostě líbil! :-) I když její kamarádi taky nebyli špatní. Autorka si s postavami a vztahy mezi nimi opravdu vyhrála takže z toho jsem byla nadšená, bohužel kvůli utahanému začátku (cca prvních 100 stran) své hodnocení snižuji ale už se těším na druhý díl, který doufám bude stejně dobrý ne-li lepší než tento :-)
Za mě (zatím) 3,5* a tento český počin mohu jen doporučit :-)

Hannah13069
14.09.2021 2 z 5

Velmi zajímavý námět. Na české fantasy velice slušně napsané. Kniha mě skutečně překvapila, i když ke konci se malinko táhla.

klarka009
07.09.2021 2 z 5

Na tuhle knížku jsem se moc těšila a bohužel mě zklamala :-/ Ten námět byl opravdu skvělý. Zhmotněné duše? Fantastický! A proto mě hrozně mrzí, že toho autorka nevyužila :( z toho se dalo tak moc vytěžit... Skoro třičtvrtě knihy jsem se nudila.. Bylo to na mě moc utahané a nic se tam nedělo. Až když se ocitli na horách to začínalo být zajímavé. Nejvíc mě bavily části s tajemným podivínem Christianem :) to byla opravdu skvělá postava, dokonce lepší než hlavní hrdinka Raven, která mi k srdci už tolik nepřirostla. Stejně tak mi nepřirostla k srdci ani ta její banda. Jediný kdo se mi tam líbil byla Larra.
Co musím vyzdvihnout je ta nádherná obálka, jedna z nejhezčích, kterou jsem zatím držela v ruce :)
Knížku bych doporučila asi spíš mladším čtenářům, mě bohužel nesedla.
2,8/5 *

karinga
16.08.2021 5 z 5

Výtečné :)
Jsem příjemně překvapena. Na to, že je to prvotina, tak klobouk dolů. Už ten nápad s projekcí duší kvůli mutaci po pokusu na lidech – výborné. Tak trochu mi to zavánělo Divergencí a to vůbec nevadilo. Jen to dobrodružství na horách mi přišlo vyloženě z našich luhů a hájů, ačkoli zbytek se určitě odehrává v Americe.
Sice už nejsem úplně cílovka (už nejsem teen), ale hned sháním pokračování a těším se. A moc.

Dáduše
08.03.2021 2 z 5

(SPOILER) Na prvotinu dobré, i když trochu utahané. Chyběla tomu nějaká jiskra, kterou asi nedovedu správně popsat. Nápad s dušemi byl fajn. Škoda, že tam nebyl víc popsán vědecký experiment, který vše zavinil. Více vědy a nemocničního prostředí, by možná dodalo šmrnc.

deedulka
29.01.2021 4 z 5

Prvotina české autorky mne ihned zaujala svojí nádhernou obálkou. Následně mne nadchla i anotace a ani po dočtení mé nadšení neopadlo. Jaké příjemné překvapení, že něco takového vyšlo u nás. Klidně by se to dalo srovnat se zahraničními fantasy knihami, které u nás vycházejí. Určitě je zde zajímavý námět s dušemi. Trochu mi to v tomto ohledu připomnělo Zlatý kompas, ale to je tak jediná podobnost. Nejlepší část knihy byl za mne prostředek. Začátek byl fajn, trochu pomalejší rozjezd, ale pak to bylo už o něco zajímavější. Konec se mi zase trochu vlekl a i když tam byl nějaký zvrat, nevygradovalo to tolik, jak jsem očekávala. Plusem je sympatická hlavní hrdinka Raven a její parta. Určitě se těším na pokračování a případně další knihy od autorky.

roso.mak
06.01.2021 3 z 5

Jsem rada, ze tu nekdo vydava i ceske autory...., i když kniha není nic moc. Do výletu do hor to staci proletět, prvnich 90 stran je dost nuda. Pak se děj konečně rozjede, i kdyz me iritovalo, jak si hrdinka neustále něco vyčítá.

Série je opravdu jen dvoudílná, což je dobrá zpráva.

Petkona
31.12.2020 4 z 5

Tohle bylo moje první setkání s českou YA fantasy a musím říct že to nebylo vůbec špatné. Nebylo tam vyloženě nic, co by se nedalo přežít. Postavy byly sympatické i nápad byl skvělý. Akorát tomu něco trošku chybělo, je asi trochu znát že to je autorčina prvotina, ale za mě to bylo velmi hezké. Jen možná na začátku jsem měla pocit, jakoby nás autorka posadila do rozjetého vlaku, takže jsem chvilku tápala i v duších a tak celkově v tom světě. Ale za mě jako prvotina dost dobré a jsem zvědavá co autorka napíše dalšího.

Fortuna7
25.11.2020 5 z 5

Kniha se mi hodně líbila, jen ze začátku jsem občas moc nerozuměla světu, ale pak jsem pochopila a moc se mi to líbilo. Obzvlášť část na lyžařském kurzu byla skvělá.

Lea_41
15.10.2020 4 z 5

Zajímavý námět na knihu. Pěkné ale některé scény byly trochu moc.. Konec? Nečekala jsem, něco málo jsem tušila ale ne toto.

autumncarrie
06.10.2020 5 z 5

Rozhodně knihu doporučuji. Ano začátek se sice trochu táhne, ale příběh stojí za to :)
Obzvláště pro milovníky vlků, zvířat a nadpřirozených bytostí.

Štítky knihy

prvotina česká literatura pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Martina Čekalová
česká, 1999
2019  72%Město duší
2020  66%Město zrady

Kniha Město duší je v

Právě čtených9x
Přečtených283x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených16x
Knihotéce190x
Chystám se číst233x
Chci si koupit68x
dalších seznamech7x